Annonce
Vejle

Ulla frygtede at blive til grin i gymnasieklassen, og en stor børneflok døde én efter én: Her får du tre ideer, der kan smutte lige ind under juletræet

Harmonikaen blev et udbredt instrument på Egtved-egnen takket være musikskolelærer Ulla Moustgaard. Nu omtales hendes virke i årets udgave af Lokalhistorie fra Sydøstjylland. Arkivfoto
Lokalhistorien på Vejle-egnen blev forøget med yderligere to bøger fredag eftermiddag. En tredje udkom for nylig, så her er tre forslag til at lægge under juletræet.

Vejle: Hvad skal de have i gave, onklerne, tanterne og andre i juleaftenskredsen, der er gået hen og er blevet voksne? I denne artikel præsenteres tre julegaveidéer, som man ikke går fejl af, hvis modtageren stadig har bevaret kærligheden til og nysgerrigheden på Vejle-egnen. Der er tale om tre bøger, hvoraf de to udkom i fredags - og den tredje kom for 117. gang, helt bogstaveligt - for et par uger siden.

1 Ulla frygtede at blive til grin - og andre historier

Crome & Goldschmidts fabrik i Horsens på en tegning fra 1889. Den var engang landets største arbejdsplads og er blandt emnerne i årbogen "Lokalhistorie fra Sydøstjylland". Foto fra årbogen

For nogle er harmonikaen sidste trin før sækkepiben og dermed noget, man skal holde nallerne fra. Ulla Moustgaard skulle i al fald ikke nyde noget af at fortælle gymnasiekammeraterne på Rødkilde, at hun spillede harmonika.

- Så ville jeg være blevet til grin, fortæller hun et halvt århundrede senere.

Men hun gjorde det forkætrede instrument til sit levebrød som lærer i Egtved Musikskole og var "skyld i", at harmonikamusikken bredte sig relativt massivt i Vejles vestlige opland.

Det er et af emnerne i Lokalhistorie fra Sydøstjylland. Her kan man også læse registrator ved Industrimuseet John Juhler Hansens beretning om Crome & Goldschmidt, der en gang var Nordens største tekstilfabrik. Det er blandt andet en beretning om tiden før fagforeningerne med 72 timers arbejdsuge, slaveagtige ansættelser, hvor arbejdsgiverne rutinemæssigt tilbageholdt en del af lønnen og uden begrundelse kunne fyre folk straks.

En beretning gør særligt indtryk. Den tager afsæt i et foto af en gravsten på Sindbjerg Kirkegård og fortæller om en mor, Ane Mette Therkildsen, der døde som 40-årig. Hun fødte ni børn, og tuberkulosen tog dem alle foruden hendes første mand.

I alt 11 personer døde på 14 år på Sindballegård.

2 Vejlebogen runder de 30 år

Forfatteren Ulrik Gräes (tv.) har bidraget med et af kapitlerne i årets Vejlebog. Poul Porskær Poulsen til højre er en af redaktørerne af bogen. Foto: Leif Baun

- Vi var meget i tvivl, men vi syntes ikke, det skulle være os, der var med til at udbrede coronasmitten.

Sådan lyder Poul Porskær Poulsens begrundelse for, at Byhistorisk Selskab fredag havde aflyst det planlagte arrangement i forbindelse med præsentation af årbogen, der første gang udkom i 1991.

Han glæder sig over, at det fortsat ikke er noget problem at få fyldt bogen. Der kommer en jævn strøm af tilbud om fortællinger til bogen, der i år er på 132 sider. Der er ni historier, blandt andet en om barndommens gade, Gulkrog, der forsvandt.

Desuden er der som traditionen byder et afsnit med opsamling om årets begivenheder i Vejle, udvalgt af Vigand Rasmussen.

3 Arkivar "flytter" hellig kilde

Arkivar Tore Teglbjerg fra Vejle Stadsarkiv fik udgivet en ny bog, som blev brugt som gave til medlemmer af Byhistorisk Selskab. Foto: Leif Baun

Den hellige kilde ved Haraldskær forsvandt i 1840'erne. 50 år efter var dens plads glemt, og da en markering siden blev anlagt, blev den placeret forkert.

Det råder arkivar Tore Teglbjerg fra Vejle Stadsarkiv nu bod på.

Han var egentlig på jagt efter historien om kilder på Vejle-egnen, men endte med at finde en masse stort set glemte oplysninger om forlystelsesliv i Nørreskoven i form af gamle annoncer. Det planlagte kapitel udviklede sig derfor til en bog i en helt anden retning, end han havde tænkt sig.

Ud over kilderne fortæller han om et friluftsliv med talløse skovballer, skiveskydninger, keglespil, friluftskoncerter og meget andet i 1800-tallet.

- Jeg har haft rigtig meget fornøjelse af at læse i gamle aviser, der ofte er den eneste kilde til 1800-tallets forlystelsesliv. Det mærkelige er, at disse begivenheder, der samlede tusinder af mennesker, ikke er blevet fotograferet. Der findes nærmest ingen fotos af den tids folkeliv, siger Tore Teglbjerg, der er årgang 1979, vejlenser og hele livet har interesseret sig for historierne om Vejle Ådal.

Bogen blev givet til medlemmerne af Byhistorisk Selskab som"trøst", fordi adskillige arrangementer er blevet aflyst i årets løb.

Bogen "Vejle-egnens helligkilder og Nørreskovens forlystelsesliv" kan købes på Vejle Stadsarkiv, de to andre udgivelser i boghandelen.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Politiet forbyder båthorn i Sandvad: 'I må gerne demonstrere, men det skal være i stilhed' - lokalrådsformand føler, at staten giver de utilfredse mundkurv på

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se de eventyrlige julelys på den velbesøgte villavej: 'Det kan godt være svært at komme ud af indkørslen mellem klokken 17 og 18'

Vejle For abonnenter

Vores madanmelder gæster indisk restaurant i Vejle: Tam og kedelig oplevelse - og hvor i alverden var mangosaucen?

Sport

Danmark storsejrede, men alligevel blev det en trist VM-indledning: Mia Rej blev båret ud med en alvorlig skade

Hedensted For abonnenter

Straffet for døde insekter og størknet olie ved fritureområde: Grillbar får sur smiley og bøde

Store mængder ulovligt fyrværkeri smugles til Danmark i posten: I år ser ud til at blive et rekordår

KOMMENTAR For abonnenter

Lad mig sige det lige ud: Det er for åndssvagt ikke at værne endnu mere om 'de åndssvages' historie

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Alarm 112

Iskolde tyve kom på besøg, mens husets ejer var i bad: Det kan være en del af noget større

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Jelling

Vores børn er bange, og vi føler os fanget i eget hjem: Sandvads borgere tager bladet fra munden

Kultur For abonnenter

Vejles udvikling har ramt markant skulptur i flere omgange: Derfor er dagdrømmeren nu hegnet ind

Hedensted

Kro og bodega ramt af flere corona-tilfælde: Besøgende opfordres til at blive testet

Annonce