Annonce
Børkop

Ullas Have er atter åben - men måske er det snart slut

Ulla Nørskov byggede en stor og unik have, efter hun kom over en kræftsygdom. Nu har hun fået Parkinson, og derfor ved hun ikke, hvor længe hun kan holde haven. Foto: Mette Mørk
Ulla Nørskov har skabt en have, som er ganske unik og helt sin egen. Men hun er blevet ramt af sygdom, så det bliver svært at passe den i fremtiden. Indtil videre fortsætter hun og familien dog med at passe og nusse om den store have ud mod Skærup Å.
Annonce

Børkop: Den store have er atter åben for offentligheden. Vinteren ligger bag os, og med forårets komme er det atter tid til at åbne ind til den store have i Møllegade.

- Haven er smuk fire gange om året. Vinter, forår, sommer og efterår. Og nu er der atter åbent, og alle er meget velkomne til at kigge forbi. Jeg håber, at mange kigger forbi i år, for jeg er ikke sikker på, hvor mange år vi kan fortsætte med stedet her, siger Ulla Nørskov, der er 72 år.

Hun er blevet ramt af Parkinsons sygdom.

- Det fik jeg konstateret i august sidste år, og det er en hård melding at få. Lige nu er det ikke det store problem, men jeg ved jo ikke, hvor slemt det bliver, og hvor hurtigt det bliver værre. Oven i hatten har jeg slidgigt i ryggen, så det bliver ikke nemt at fortsætte med haven, siger hun.

Men lige nu går det. Hendes mand Ole og et barnebarn hjælper til, og haven er klar til at modtage gæster.

- Jeg vil gerne give folk den gode oplevelse, som haven også giver mig. Det er en have, som er anlagt ud fra min inderste sjæl, siger hun.

Jeg håber, at mange kigger forbi i år, for jeg er ikke sikker på, hvor mange år vi kan fortsætte med stedet her

Ulla Nørskov, indehaver af Ullas Have

Annonce

Japansk inspireret

Stor er den. Haven. Tidligere lå her en planteskole.

- Det var en ruin, da vi overtog. Både huset og haven var, for at sige det lige ud, noget gammelt lort. Der stod et træ og ellers kun ukrudt. Så der er lagt mange timer i det siden dengang for snart 25 år siden, forklarer hun.

Selvom huset er renoveret med nænsom hånd, er haven dog det, som trækker gæster til fra nær og fjern. Her er fem små søer, fire vandløb og i alt 1,2 kilometer sti. Og så selvfølgelig alle træer, buske og planter. Lige fra japanske pil og ahorn til sydbøg og rododendroner.

- Her er over 50 forskellige nuancer af grønt. Og ro og fred blandet med lyden af fuglefløjt og rislende bække. Det er jo ikke en japansk have, men jeg har dog fundet inspiration fra Japan, siger hun.

Annonce

Ramt af sygdom før

Haven er i hvert fald åbent her hen over denne sommer.

- Jeg havde håbet på mange år endnu, men skæbnen vil det anderledes. Lige nu står den dog klar og dejlig som altid, siger hun.

Ulla har været også tidligere været hårdt ramt af sygdom, og haven har været hendes helleanlæg.

- Jeg fik konstateret brystkræft kort efter, vi flyttede ind her, og det var der, jeg tænkte, at haven skulle skabes til et bestemt formål. At skabe ro. Og det har jeg fundet. Vi har helt givet arbejdet hårdt undervejs og slæbt mange tons sten, jord og planter. Det har også kostet mange penge. Men vi har også fået skabt en have, som giver så meget tilbage, siger hun.

Hjemmet er lukket for offentligheden. Det er ellers et smukt hjem, hvor også Ullas mand, Ole, store passion for jagt sniger sig ind mange steder. Foto: Mette Mørk
Annonce

Stadig åben

Derfor gør det ondt på hende at vide, at hun ikke kan blive ved med at passe haven på samme måde som før.

- Jeg har jo hele tiden vidst, at den dag vil komme, men det er jo ikke noget, man tænker dybere over, før man står i det. Og jeg er helt sikkert ked af det. Længere er den ikke. Selvfølgelig er jeg det. Men vi må se, hvad der sker. Det er ikke til at vide, om jeg er så heldig at få ti gode år, uden at sygdommen tager for meget over, eller om det kommer til at gå stærkt, siger hun.

Så der er endnu ingen planer om, hvad der skal ske med haven, når den ikke længere kan passes. Lige nu bliver den passet som altid, og man kan besøge den hver anden weekend (første og tredje weekend i måneden) frem til midten af september. Desuden er der åbent efter aftale.

50 nuancer af grønt. Sådan beskriver Ulla selv sin have Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Højere bøder på vej - Regeringen vil piratfester til livs

Vejle

Stort rykind på musicalskolen i Vejle

Annonce