Annonce
Kultur

Umiddelbar vurdering: Højvang skal renoveres efter brand

Det ser umiddelbart ud til, at det gamle stuehus på Højvang kan reddes, efter der udbrød brand i taget natten til 30. december sidste år. Arkivfoto: Mads Hansen
Stuehuset på Højvang, der brændte natten før nytårsaften, ser umiddelbart ikke ud til at være mere medtaget, end at det kan renoveres og bruges til museumsbygning.

Egtved: Den gamle stuehusbygning på Højvang virker ikke på nuværende tidspunkt til at være mere skadet af den brand, der brød ud 30. december sidste år, end at den kan reddes.

- Den umiddelbare vurdering er, at bygningen kan renoveres og stadig bruges til museumsbygning, som det var planen, fortæller kultur- og idrætsudvalgsformand i Vejle Kommune Dan Arnløv Jørgensen (K).

Kort før midnat natten til 30. december rykkede brandmænd til Egtved, hvor der var ild i taget på stuehusbygningen.

Branden var ikke så nem at slukke, da det brændte under tagstenene og isoleringen. Det var derfor nødvendigt at fjerne en hel del tagsten og save hul i taget for at komme helt ind til branden.

Derudover er der sket omfattende vand- og sodskader på førstesalen i bygningen. Men altså ikke mere, end hvad man kan udbedre.

De foreløbige vurderinger peger på, at det formentlig er en defekt el-tavle, der forårsagede branden.

Bygningen, der indtil sidste vinter blev brugt som skolebygning af Overgårdens Skole, har stået tom, siden der blev konstateret skimmelsvamp i bygningen. I stedet er skolen rykket ind i pavilloner ved siden af Højvang, indtil der er bygget en ny fløj til skolens elever og lærere på Egtved Skole.

Annonce
Den umiddelbare vurdering er, at bygningen kan renoveres og stadig bruges til museumsbygning.
Dan Arnløv Jørgensen, udvalgsformand

Tager tid

I stedet arbejdede Vejle Kommune inden branden på at overdrage stuehuset til brug for Egtved Museumsforening, der har udstilling i de øvrige bygninger på Højvang.

- I forbindelse med renovering efter branden vil jeg foreslå, at man overvejer, om man i samme omgang kan lave nogle justeringer, der gør bygningen mere egnet til museumsbrug. Der er ikke nogen grund til at renovere 1:1, hvis man med få greb kan gøre det bedre. Jeg tænker, det vil være oplagt, hvis museumsforeningen i et eller andet omfang bliver inddraget i processen og måske kan komme med nogle forslag og ønsker, siger Dan Arnløv Jørgensen.

Hvornår renoveringen i givet fald kan påbegyndes, har han ikke nogen fornemmelse af på nuværende tidspunkt.

- Det kører som en forsikringssag, og det tager den tid, det tager. Den kan man ikke skynde på. Det erfarede vi blandt andet ved Petersmindehallen, der brændte, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce