Annonce
Billund

Umuligt at rekruttere nye dagplejere: 42 vuggestuepladser skal fremtidssikre pasningsgaranti

Her er børn fra Engdraget ved at male i 2015. Nu skal der udvides med 28 vuggestuepladser på adressen. Arkivfoto
42 nye vuggestuepladser fordelt på institutionerne på Engdraget og Tuen skal løse problemet med pasningstilbud til de 0-2-årige i Billund.

Billund: I flere år har Billund Kommune søgt efter dagplejere i Billund by - uden held.

- Det har vist sig, at det er en umulighed at rekruttere nye dagplejere. Der har simpelthen ikke været ansøgere til det, og det er en kæmpe udfordring, siger Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup (S), formand for børneudvalget.

Et enigt udvalg har derfor netop sendt et forslag om 42 nye vuggestuepladser i Billund videre til budgetforhandling.

De 42 pladser skal fordeles med en udvidelse af 14 vuggestuepladser i Træstubben på Tuen og en udvidelse på 28 pladser i Klatretræet på Engdraget. Dermed har politikerne valgt den dyreste løsning ud af tre mulige scenarier - og en investering på over 12 millioner kroner. De to andre forslag gik på 28 vuggestuepladser i alt, men det rækker ikke længere i de undersøgelser, som børn- og ungeforvaltningen har lavet.

- Det er simpelthen en skal-opgave i forhold til at kunne yde pasningsgaranti. Som Børnenes Hovedstad og i forhold til at tiltrække nye borgere til byen, så er det helt nødvendigt at kunne tilbyde gode pasningsmuligheder, siger Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup.

Annonce

Behov for buffer-kapacitet

Billund Kommune kan ikke styre kapaciteten præcist, da kommunen er afhængig af at kunne rekruttere dagplejere, når nuværende dagplejere stopper eller gå på pension, antallet af private børnepassere, som kommunen ikke kan styre. Billund Kommune kan heller ikke styre pasningsbehovet, da kommunen er afhængig af antallet af fødsler i Billund, antallet af nettotilflytninger til Billund, og antallet af børn bosiddende uden for Billund, hvis forældre ønsker deres børn passet i Billund. Derfor skal kommunen have en lille overskudskapacitet som buffer for at kunne overholde pasningsgarantien på grund af midlertidige udsving i kapacitet og pasningsbehov.

For lidt plads

Efterspørgslen på vuggestuepladser er således også høj, og dertil kan de 14 nye vuggestuepladser på Tuen omkonverteres til børnehavepladser om nødvendigt.

- Det ville ikke være muligt hos dagplejemødre, så der er en god fleksibilitet i løsningen, siger Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup.

I øjeblikket fungerer stordagplejen i Billund Centeret som buffer på 0–2 års området, så pasningsgarantien kan overholdes.

De 10 pladser, der her er til rådighed, er dog fyldt op. De ekstra børn placeres derfor nu hos dagplejere i Billund som det femte barn eller i Børnenes Univers Billund.

Ifølge børneudvalgets dagsorden er det en utilfredsstillende løsning for både de merindskrevne børn og de børn, der har en plads, da dagtilbuddets kvalitet dermed bliver udfordret af et for stort antal børn i forhold til rammerne.

- Det er ret alvorligt og nødvendigt, at vi får løst problemet. Dagplejerne har vist meget stor fleksibilitet i at tage det femte barn ind, siger Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Optimisten fra Vejle: Det ligger til mig

Annonce