Annonce
Erhverv

Underbetalt, ingen pauser og arbejder med friture: Ungarbejdere udsat for farligt arbejdsmiljø

Jobpatruljens Sara Jensen og Jonas Messerschmidt mødte ikke mange overtrædelser i Jelling-området, mens deres kolleger i midten af Vejle havde noget mere travlt. Foto: Mette Mørk
I år har Jobpatruljen mødt færre ungarbejdere end tidligere, men alligevel er der stadig problemer, og de unge udsættes for farlige arbejdsforhold.
Annonce

Vejle: I disse dage er fagforeningernes Jobpatruljen på vej rundt i hele landet for at undersøge arbejdsforholdene for de unge, der forsøger at tjene lidt lommepenge i løbet af sommeren.

Det er ikke alle steder i Vejle og omegn, der er styr på reglerne, lyder det fra HK, der blandt andet står bag Jobpatruljen.

- I Vejle mødte vi problemer med manglende kontrakter, manglende ulempetillæg og ingen løn under sygdom. Et sted blev en ung sat til at rengøre en brødskærer, og flere steder skal de unge løfte tunge ting, og ingen af delene er tilladt, siger Angelika Thøgersen, HK Sydjyllands ungdoms­konsulent, der står i spidsen for den sydjyske del af Jobpatruljen.

- Helt galt stod det til et enkelt sted, hvor den unge medarbejder ikke får nogen vagtplan og heller ikke nogen lønseddel. Han får kun 50 kroner i timen og ingen tillæg, og der er ingen afløser ved sygdom, han har ingen pauser og i øvrigt for lange vagter. Som kronen på værket arbejder han med friture, og det må han ikke, siger Angelika Thøgersen.

Spørger man ungdomskonsulenten, så er resultatet af besøgene hos virksomhederne mildest talt ikke tilfredsstillende.

Annonce

Plads til forbedring

- Der er plads til forbedringer i de vejlensiske virksomheder, når det gælder forholdene for de unge i fritidsjob, siger Angelika Thøgersen.


Der er plads til forbedringer i de vejlensiske virksomheder, når det gælder forholdene for de unge i fritidsjob.

Angelika Thøgersen


Når de frivillige fra Jobpatruljen besøger virksomhederne i år, er der færre ansatte under 18 år på job end tidligere år, og det kan formentlig tilskrives corona-eftervirkninger.

- Jeg har opfattelsen af, at der generelt set er færre fritidsjobbere i år, og jeg har da hørt nogle sige, at de prioriterer de fastansatte, eller at det er nemmere at ansætte personer over 18 år, fordi der er færre regler, og at det virker mere professionelt over for kunderne, siger ungdomskonsulenten.

Hvor meget virksomhederne har styr på reglerne, svinger meget i området.

- I yderområderne har der været få steder med flere overtrædelser, mens det inde midt i Vejle typisk er tale om en enkelt forseelse, siger Angelika Thøgersen.

Jobpatruljen

  • Jobpatruljen besøger hver sommer virksomheder i to uger i skolernes sommerferie og har gjort det i 41 år.
  • Det er unge mennesker, der på frivillig basis tager ud til virksomhederne for at sikre andre unges arbejdsforhold.
  • Formålet er at sikre gode arbejdsforhold for de 13-17-årige.
  • To ud af tre unge har små eller store problemer på deres fritidsjob, lyder det fra Jobpatruljen.
  • Virksomheder, der ikke overholder reglerne for ungarbejdere, vil snart blive kontaktet af den pågældende fagforening, så de kan få rettet op på manglerne.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle For abonnenter

Billund Lufthavn vil have direkte togforbindelse til Aarhus

Danmark

Mails afslører: Planer om at samle behandling af børn med kræft i hovedstaden har været undervejs i tre år

Coronavirus

Pfizer skruer ned for leverancer: Heunicke ser med stor alvor på situationen

Vejle

Se de nyeste corona-tal: Her er flest vejlensere smittede lige nu

Annonce