Annonce
Navne

Underviser i Horsens er blevet hædret for dommeransvar til WorldSkills

Diplomet fra SkillsDenmark nåede Henrik Nielsen kun at have i hænderne i få minutter. Det er nu i Den gamle By i Aarhus, hvor det skal indgå i en udstilling om den danske konkurrence DM i Skills, oplyser Learnmark Tech. Pressefoto
Henrik Nielsen har været dommer ved VM for elever på erhvervsuddannelser og unge håndværkere i Canada (2009), Tyskland (2013), Brasilien (2015), Abu Dhabi (2017) og Rusland (2019). Nu er han blevet påskønnet for sin indsats.

Hæder: 62-årige Henrik Nielsen, der er underviser på uddannelsen til industritekniker på Learnmark Tech i Horsens, har fået et diplom fra SkillsDenmark for sit store arbejde som WorldSkills-dommer inden for CNC-drejning.

I 2009 deltog han for første gang som dommer i WorldSkills, der er verdensmesterskaberne for elever på erhvervsuddannelser og unge håndværkere, og han har til de seneste to verdensmesterskaber haft ansvaret for konkurrenceplanerne og det team på omkring 25 personer, der skal holde øje med deltagerne under konkurrencen, oplyser Learnmark Tech i en pressemeddelelse.

- Jeg blev dommer lidt ved en tilfældighed, og fordi vi som skole havde modet til at springe ud i det. Dansk Industri og Industriens Uddannelser sendte i 2008 en mail, hvor man kunne melde sig som dommer til WorldSkills i Canada. Jeg tilmeldte mig efter aftale med min chef og uden at vide, hvad jeg gik ind til.

Annonce

- Da jeg var den eneste, der søgte jobbet, fik jeg det efter at have bestået nogle prøver om konkurrencereglerne og faglige discipliner. Samtidig skulle jeg finde en dansk deltager til konkurrencen, og det blev en af mine daværende elever, som tog med mig til Canada, fortæller Henrik Nielsen i pressemeddelelsen.

- Vi måler, så vi er helt blå i hovederne

I dag er vejen til WorldSkills noget længere for deltagerne. Først skal eleverne vinde skolemesterskabet inden for deres fag for at kvalificere sig til regionsmesterskabet. Vinderne herfra går videre til DM i Skills, hvor vinderne kan kvalificere sig til WorldSkills.

Udover at opbygge konkurrencestanden til VM skal dommerne indsende et forslag til en konkurrenceopgave inden for nogle fastlagte kriterier.

Under selve konkurrencen skal dommerne bl.a. måle konkurrencedeltagernes drejeemner, hvor mange af dimensionerne skal ligge inden for en tolerance på få hundrededele af en millimeter.

- Vi måler, så vi er helt blå i hovederne. Der er jo omkring 25 deltagere til VM inden for vores fag, og vi skal være helt sikre på, at alle deres drejeemner bliver vurderet korrekt.


Det lyder derfor eksotisk, når jeg været til WorldSkills i Brasilien eller Abu Dhabi, men de fleste dage ser man kun de store konkurrencehaller, hvor man er på arbejde mellem kl. 7 og 22.

Henrik Nielsen


- Det lyder derfor eksotisk, når jeg været til WorldSkills i Brasilien eller Abu Dhabi, men de fleste dage ser man kun de store konkurrencehaller, hvor man er på arbejde mellem kl. 7 og 22, siger den nu afgåede WorldSkills-dommer i pressemeddelelsen.

Annonce

Gåsehud af glæde og stolthed

For Henrik Nielsen, der bor i Horsens, og som har været underviser på nuværende Learnmark Tech siden 1987, har samværet med deltagerne været den allerstørste oplevelse.

Det gælder især de unge danske deltagere, som han har været coach for før, under og efter deres deltagelse i WorldSkills.

- Jeg kommer helt sikkert til at savne at se de unge deltagere stråle efter en hård konkurrence - at se dem udfolde sig, følge dem undervejs, hvor de med stærk vilje og faglig dygtighed kommer igennem konkurrencens udfordringer for til sidst at stå med en medalje om halsen. Det har hver gang givet mig gåsehud af glæde og stolthed.

- Jeg har stadig kontakt til en del af de deltagere, jeg har været coach for, og det er helt utroligt, hvilken ballast sådan et verdensmesterskab giver dem, siger Henrik Nielsen i pressemeddelelsen.

Derudover har dommeropgaven i WorldSkills også udviklet Henrik Nielsen personligt og fagligt.

- Jeg har mødt en masse søde mennesker og fået en stor industritekniker-familie i hele verden, som jeg sætter utrolig stor pris på. Og så har jeg fået god inspiration med hjem til min egen undervisning og lært CNC-maskiner at kende, som jeg ellers aldrig ville have stiftet bekendtskab, fortæller han i pressemeddelelsen.

Annonce

Fortsætter med ét hverv

Med erfaringerne fra VM i Canada i 2009 var Henrik Nielsen med til at udvikle DM i Skills, som blev afholdt første gang i Danmark i 2011.

Her har han i alle årene haft titlen Chief Expert, som er den øverst ansvarlige for afvikling af konkurrencen inden for hvert fag. Det job fortsætter Henrik Nielsen med et år endnu.

- Jeg er stolt af mit diplom, og at SkillsDenmark sætter pris på det arbejde, jeg har gjort - så må jeg jo have gjort et eller andet rigtigt. Men størst af alt er stadig at følge de unge mennesker i deres både faglige og personlige udvikling, siger Henrik Nielsen i pressemeddelelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Crazy Red and Whites: Seks Vejle-kendisser fortæller om deres bedste landsholds-oplevelser

Vejle

Glæd dig: Nu kan du alligevel se EM på storskærm i en af Vejles parker

Annonce