Annonce
Vejle

Undrer du dig også: Gågade genåbner med ensretning - men mærker er forsvundet

Ensretningen af Vejles gågade er kun synligt på Søndertorv. Den kolde og til tider våde vinter har fuldstændig fjernet mærkaterne på den kinesiske granit op ad strøget. Kun på torvet har mærkaterne vist sig langtidsholdbare. Foto: Torben Juhler
Vejr og vind er forklaringen på forsvundne mærker på gågaden, som dog fortsat er ensrettet for at gøre det mere trygt at færdes på handelsgaden under coronapandemien.

Vejle: Vejle blev på det nærmeste landskendt, da byens gågade blev ensrettet midt under coronapandemien.

Strøgets kinesiske granit blev beklædt med blå-gule mærkater, der viste, i hvilken retning strøggæsterne skulle gå. Det skulle gøre det mere trygt at færdes på byens fremmeste handelsgade under coronaens hærgen.

Den historie nåede vidt omkring, og flere byer kopierede City Vejles initiativ.

Men går man en tur på den gågade, som fra på mandag formentligt igen vil syde af liv, når butikkerne får lov at genåbne efter to måneders tvangslukning, er det ikke til at få øje på de ellers så letkendelige mærkater.

Hele gågaden er støvsuget for mærkerne, mens de tilgengæld stadig sidder på Søndertorv mellem Lido Biograferne og den fortsat delvist lukkede Bryggen.

Annonce

Fortsat ensretning

Her sidder tre mærkater og dirigerer færdslen hen over torvet, mens et enkelt sandwichskilt i begyndelsen af Søndergade indikerer, at ensretningen fortsat gælder op ad gågaden trods de forsvundne markeringer.


Vi har ikke fjernet mærkerne. De er simpelthen slidt væk. De har ikke kunnet holde til det våde og kolde vintervejr.

Andreas Kiis Antonsen, citychef


Man skulle tro, at Vejle Kommune og City Vejle under nedlukningen har været ude for at fjerne de mange mærkater. Men spørger man citychef Andreas Kiis Antonsen, er forklaringen en ganske anden.

Annonce

De er slidt væk

- Vi har ikke fjernet mærkerne. De er simpelthen slidt væk. De har ikke kunnet holde til det våde og kolde vintervejr og er med tiden forsvundet helt, fortæller Andreas Kiis Antonsen.

Det er ikke i første omgang planen at klistre strøget til med nye mærkater, selvom det fortsat er meningen, at folk skal gå i højre side af gaden, som når de kører på en almindelig vej.

- Det duer ikke at sætte mærkaterne på gågaden her i vinterperioden, og nu vil vi følge trafikmønstret på gågaden de kommende uger, og så vil vi tage stilling til, om vi skal sætte nye mærker på, siger Andreas Kiis Antonsen.

Annonce

Mere sol mod syd

At de tre mærkater på Søndertorv stort set umærket har overlevet vinteren i modsætning til gågadens mærker, har han ikke forklaringen på. Underlaget er ikke den samme som på gågaden, men Andreas Kiis Antonsen hælder mere til placeringen.

Søndag sætter City Vejle store bannere op over gågaden, for at byde kunderne velkommen tilbage i byens butikker fra mandag formiddag.

- Jeg har set, at de fortsat sidder på Søndertorv. Og vi har talt om, at det måske skyldes, at pladsen er sydvendt og skråner let nedad, så de får mere sol og varme end på gågaden, siger han.

Uden grafiske elementer bliver gågadens genåbning dog langt fra. City Vejle tager mandag imod kunderne med ballonportaler, store dannebrog og bannere, spændt ud over strøget. Teksten på bannerne lyder: "Vi har savnet dig!"

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Kaffetørst førte til storbrand på Randbøl Hede: Se skaderne i videoen her

Annonce