Annonce
Hedensted

Ung købmand kommer ud af første år med overskud: Coronakrisen sendte omsætningen på himmelfart

Det var en festdag, da Stenderup efter lukningen af Dagli’Brugsen fik en købmand til byen. Brian Hedegård, der ses i baggrunden, er nu igennem det første år med sin forretning. Han er stolt over og glad for, at den giver overskud. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Min Købmand Stenderup har omsat for ni mio. kr. på tolv måneder. Da coronabølgen rullede ind over landet, skete et positivt skift.
Annonce

Stenderup: Når Min Købmand Stenderup lørdag fejrer et års fødselsdag, så kan indehaveren Brian Hedegård fortælle nysgerrige kunder og gæster, at forretningen har medvind.

- Det går godt lige nu. Rent omsætningsmæssigt går det godt. Der er ingen tvivl om, at vi er blevet reddet lidt af corona. Vi har fået langt flere kunder. Omsætningen er steget voldsomt, siger den 30-årige købmand til Folkebladet.

Han har solgt kassevis af håndsprit og mundbind, og grænselukningen i marts fik salget af øl og sodavand til at eksplodere.

Afgiftsstigningen på cigaretter og det følgende forbud mod salg af mentolcigaretter har også spillet ind. Der gik simpelthen hamstring i den.

- Det har hjulpet omsætningen, at folk købte ekstra mange cigaretter i en periode, men generelt har vi haft flere kunder, end vi tidligere havde. Folk fra udkanten af Horsens på Bjerrevej er kørt til Stenderup, fordi her ikke er så mange mennesker, siger Brian Hedegård og fortsætter:

- Og så tror jeg, at nogle lokale, som måske ikke troede på projektet til at starte med, er kommet på. De har set, at det faktisk kan lade sig gøre at drive butikken, og de har ikke gidet Bilka på grund af corona. Det har fået dem til at ændre indkøbsvane, siger Brian Hedegård.


Vi lå under budget indtil coronaen. Under coronaen har vi indhentet det tabte. Det er ikke fordi, vi ikke har en butik, hvis vi ligger under budget. Men på budget og over er der, hvor det begynder at blive sjovt at være købmand. Og der er vi nu.

Brian Hedegård, indehaver, Min Købmand Stenderup


Annonce

Har omsat for ni mio. kr.

Tilbage i december sidste år viste omsætningskurven, som han lagde ud på Facebook, at forretningen var under den ønskede omsætning.

Siden har kurven rettet sig op.

- Inden jeg startede op som købmand, bad jeg om at se et budget for forretningen. Det gik jeg igennem med Dagrofas regnskabsservice. Vi skruede den forventede omsætning op med 600.000 kroner for de første tolv måneder, så vi sigtede efter ni mio. kr. Og det når vi. Vi kommer på den anden side af ni mio. kr. ekskl. moms i omsætning, siger Brian Hedegård til Folkebladet med få dage til årsdagen.

Han har haft plus på bundlinjen siden forretningens ottende måned.

Regnskabsåret er forlænget med fire måneder og løber frem til årsskiftet, men for de første tolv måneder vurderes overskuddet at være på 150.000 kroner.

Det havde været større, hvis ikke der havde været ekstra omkostninger til opstarten.

Annonce

Hæver løn på 25.000 kr.

Selvom coronavirussen fylder mindre, end den har gjort, så ser det fortsat fornuftig ud, fortæller Brian Hedegård.

Han giver sig selv en månedsløn på 25.000 kr. svarende til det beløb, han fik som souschef i Lidl i Hedensted.

Det er nok til at få hverdagen med familien, der tæller kone og datter, til at hænge sammen.

- Jeg kunne godt hæve lønnen, men jeg vil hellere spare de penge, sætte dem i firmaet og få afviklet noget gæld, så det bliver sjovt at være købmand. Der er ikke noget værre end at sove dårligt om natten, fordi man tænker på, om man nu kan betale sine regninger. Når man ikke bruger alle sine penge på lønninger, så giver det ro, siger Brian Hedegård.

Annonce

Frihed opvejer usikkerhed

Han har 11 medarbejdere at trække på og forsøger at holde sit ugentlige timetal i butikken nede på 40 til 45 timer. Arbejde foran skærmen kan klares derhjemme.

Usikkerheden ved at være selvstændig fylder, fortæller Brian Hedegård, der dog føler, at friheden, som også følger med, mere end opvejer det.

Dertil kommer fornøjelsen han har ud af at have med kunder at gøre og være et midtpunkt i byen.

- Jeg har altid været købmandstypen, og jeg har ikke et sekund fortrudt, at jeg er blevet købmand, siger han.

Baggrund

Dagli’Brugsen Stenderup lukkede i marts sidste år. Dermed sluttede en mere end 100 år lang historie.

Frivillige kræfter og Dagrofa gik sammen om at få en købmandsforretning på benene på samme adresse.

Benarbejdet gav resultat, da Brian Hedegård sagde ja til at blive selvstændig købmand i byen.

Han kom fra et job som souschef i Min Købmand Daugård og åbnede i Stenderup i nyistandsatte lokaler 30. august sidste år.

Annonce

Giver hobbyen butiksplads

Den store fritidsinteresse for spiritus, navnlig rom, er flyttet med ind i forretningen og breder sig over fem reoler.

Brian Hedegård vil være kendt som købmanden med det bedste spiritussortiment. Ved tønden ved siden af kassen skænker han ofte smagsprøver, og i løbet af det første år er der blevet holdt romsmagning såvel som cocktailaften. Den slags kommer der mere af.

På Facebook vil Brian Hedegård desuden fortsætte med at poste videohilsner og ja tak-tilbud. De virker nemlig.

Annonce

Skal på skolebænken

Om planen for det kommende år siger Brian Hedegård:

- Privat er den store ting, at jeg starter på Dagrofas købmandsuddannelse. Den koster mellem 80.000 og 100.000 kr. og bliver sponsoreret af noget, der hedder KFI (Købmændenes Finansieringsinstitut, red.). Jeg er blevet indstillet til det, fordi nogen synes, jeg er dygtig. Det bliver rigtig spændende. Butiksmæssigt vil jeg hele tiden fortsætte udviklingen og blive klogere på kunder og hvordan, vi kan drive butikken bedst muligt.

Brian Hedegård er oprindeligt uddannet salgsassistent inden for radio og tv.

Lørdagens fejring byder på skattejagt samt udstilling af veteranbiler og kæledyr. Om aftenen hygges der med smørrebrød i teltet, der er stillet op på parkeringspladsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live:  Første plejehjemsbeboere får andet skud coronavaccine søndag

Annonce