Annonce
Erhverv

Ungdoms-uddannelser advarer: Vore unge menneskers uddannelser bliver dårligere

Morten Weiss-Pedersen, Campus Vejle, mener, at grænsen for besparelser på skolen er nået. Arkivfoto: Michael Svenningsen
- Grænsen er nået, lyder det fra to af Vejles store ungdoms-uddannelser. Direktørerne for SDE og Campus Vejle advarer om, at besparelserne nu kommer til at gå ud over kvaliteten af uddannelserne.

Vejle: - Vi har forholdt os tavse i lang tid, men nu er grænsen nået.

Sådan lyder det - lidt modvilligt - fra direktørerne for to af kommunens store uddannelsesinstitutioner, Syddansk Erhvervsskole Vejle og Campus Vejle.

Lars Bregnehøj Hansen, SDE, og Morten Weiss-Pedersen, Campus Vejle, tager imod Vejle Amts Folkeblad på Moten Weiss-Pedersens kontor på Campus Vejle til en snak, som de to direktører har udskudt længe, men som de ikke føler, at de længere kan undslå sig.

- Det er faktisk ikke noget, vi gør med glæde. Vi har været og er generelt meget systemloyale, men vi er kommet til et punkt nu, hvor vi føler, at vi har pligt til at gøre opmærksom på, at uddannelsen af vore unge mennesker lider skade, hvis besparelserne på området fortsætter, lyder det fra de to direktører.

Samme model virker ikke alle steder

Det er effekterne af det såkaldte omprioriteringsbidrag, der får Lars Bregnhøj og Morten Weiss-Pedersen til at råbe vagt i gevær.

Omprioriteringsbidraget trådte i kraft i 2016 og betyder, at uddannelsesinstitutioner fra 2016 til 2022 skal finde besparelser på to procent årligt på deres budget.

- Man benytter samme model på vores område, som man har benyttet på en række andre områder i det offentlige, når der skal spares, men uden at se på, at vores område ikke kan gribe til for eksempel centralisering, som man har set det på sygehusvæsenet eller i politiet. Vi skal for eksempel gennemføre undervisning i mindre hold på de små uddannelser, og det kan ikke bare centraliseres for så bliver der for langt til uddannelserne. Derfor ender det med, at der kun ét sted at spare nu - og det er på lærerne, siger Lars Bregnehøj, der bakkes op af sin kollega på Campus.

- Gør vold på lærere

- Indtil nu er besparelserne gået ud over det tekniske personale og ledelsen, men nu er vi nødt til at se på lærerne også. I og med at 75-80 procent af vores budget er lønninger, vil en årlig besparelse på to procent betyde afskedigelser. Vores lærere er generelt en utroligt engageret faggruppe og når man gør vold på dem og deres faglighed, så er vi nødt til at råbe op, siger Morten Weiss-Pedersen.

Både han og Lars Bregnehøj advarer om, at yderligere besparelser på ungdomsuddannelserne vil forringe kvaliteten af uddannelserne.

- Vi vil som land gerne have penge til et stigende antal ældre. De penge skal blandt andet komme fra virksomhedernes eksport, men hvis vi forringer uddannelserne af de unge, som skal stå for den eksport, bliver vi ikke rigere. Vi efterlyser simpelthen, at man fra Christiansborgs side i højere grad ser uddannelse som en investering fremfor en udgift, lyder det fra de to uddannelses-direktører.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce