Annonce
Kultur

Unge bruger biblioteket mindre: Nu har de fået deres eget hjørne

Det nye ungehjørne blev hurtigt indtaget på Tørring Bibliotek. Der er adgang til hjørnet og det øvrige bibliotek fra kl. 6 til 22 alle ugens dage. Reglerne for området er enkle, man skal tage hensyn til hinanden og biblioteketes øvrige gæster, man skal rydde op efter sig selv og ellers bare have det rart. Foto: Michael Svenningsen
160 unge var fredag med til at indvie et nye særligt ungehjørne på Tørring Bibliotek. Håbet er, at det nye hjørne skal give flere lyst til at bruge biblioteket og læse af lyst.
Annonce

Tørring: Der er usædvanlig trængsel og uro på Tørring Bibliotek. Klokken er 9 fredag morgen og 160 unge fra 7. til 9. klasse på Tørring Skole har netop overværet tre af deres kammerater klippe snoren til et nyt ungehjørne på biblioteket.

Før stod der bare en lille sofa og et par reoler, men børnebibliotekar Anette Due har sammen med de tre unge snoreklippere brugt de seneste måneder og nogle indkøbsmidler på at forvandle hjørnet til et mere attraktivt sted for de unge. Så nu er der kommet en kæmpe hjørnesofa, sækkestole, brætspil og billeder på bogreolernes bagside.

- Det er fedt at have muligheden for et sted at mødes med sine venner og slappe af sammen, fortæller 15-årige Tobias Clausen, der sammen med den jævnaldrende Philip Rasmussen og 16-årige Nada A-Bakr har været med til at indrette hjørnet.

Lau Usted Christiansen og Niklas Aratz Villaparamo synes, det er fedt med det nye ungehjørne og at man bare kan slappe af og tage en bog at læse,uden man behøver at låne den. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Færre lån og få besøg

Mens Nada A-Bakr af og til slapper af ved at læse en bog - det er lidt ligesom at se en film, siger hun - indrømmer de to drenge gerne, at de kun får åbnet en bog, når deres lærer siger, de skal. Og de er langt fra de eneste, der har det sådan.

Tal for bibliotekerne i Hedensted Kommune viser, at antallet af udlån både af bøger og andet materiale generelt er faldende.

I 2009 lånte Hedensteds borgere i gennemsnit 5,2 bøger m.m. om året, mens det i 2018 kun var 3,6. Den faldende tendens går igen på landsplan, hvor udlånsniveauet dog var væsentligt højere med i gennemsnit 5,1 udlån pr. borger om året i 2018.

Antallet af årlige besøg på bibliotekerne i Hedensted ligger rimeligt stabilt på 3-3,5 besøg pr. borger, men det er også blandt landets laveste besøgstal. Landgennemsnittet i 2018 var 6,5 besøg pr. borger.

Annonce

Skal læse af lyst

I følge bibliotekar Annette Due er det blandt andet en udfordring af få eleverne i folkeskolens ældste klasser til at bruge biblioteket.

- Der har i hvert fald været en periode, hvor der har været meget fokus på sociale medier, og bøgernes verden ikke har trukket så meget, men vi kan også mærke, at de unge så småt er begyndt at komme tilbage på biblioteket. Ikke nødvendigvis for at låne bøger, men lige så meget for at hænge ud her, kigge på Youtube sammen eller sådan noget. Og det må de meget gerne, det er jo også kultur, lyder det fra Anette Due.

Hun håber, at det nye ungehjørne, kan være med til at få endnu flere unge til at bruge biblioteket og måske give dem lyst til at læse noget mere.

- Det er et generelt fokusområde for os, at alle - også de unge - skal læse af lyst. Det skal ikke være en sur pligt, fordi ens lærer eller mor siger, man skal læse et kvarter om dagen, men man skal gøre det af lyst, og så er det ligegyldigt, om det er romaner, faglitteratur eller tegneserier, man kaster sig over, fortæller Annette Due.

Borgerne i Hedensted Kommune besøger i gennemsnit biblioteket 3,2 gange i løbet af et år. Det er blandt landets laveste besøgstal. Illustration: Ingrid Trier

Vi låner generelt færre bøger og andet materiale på biblioteket. Illustration: Ingrid Trier
Det har været vigtigt for de tre unge, Tobias Clausen (med saksen), Philip Rasmussen og Nada A-Bakr, at bogreolerne kom ud af ungehjørnet, så det måske lidt støvede bibliotekspræg blev gemt lidt væk. Foto: Michael Svenningsen
Unge bruger ikke biblioteket i så høj grad som tidligere, men det skal der nu gøres noget ved med et nyt ungehjørne. Foto: Michael Svenningsen
160 unge fra Tørring Skoles 7.-9. klasse var med til indvielsen på Tørring Bibliotek. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce