Annonce
Trekantområdet

Unge misbrugere skal belønnes med gavekort for at møde til samtaler

Sidste år var 117 unge mellem 15 og 24 år i behandling for at kvitte deres misbrug. Fra efteråret forventer Kolding Kommune at have et nyt og bedre behandlingstilbud til dem. De unges misbrug kan handle om alt fra hash til hårde stoffer som kokain. Foto: Colourbox
Kolding får et nyt tilbud til unge misbrugere. Gavekort skal være med til at sikre, at de unge møder op til samtalerne med deres behandler. Andre kommuner har allerede høstet gode erfaringer med den fremgangsmåde.

Kolding: Til efteråret ventes Kolding at være klar med en helt ny behandlingsmetode til unge misbrugere. En del af metoden er at belønne misbrugerne med et gavekort på 200 kroner, hver anden gang de kommer til samtale med deres behandler.

- Gavekortet er en lidt kontroversiel del af programmet og tjener flere formål. Det skal både få borgerne til at møde op og bruges som en aktiv del af behandlingen forstået på den måde, at behandleren og den unge skal snakke om, hvad det vil være godt at bruge gavekortet til, fortæller Ulrich Guldahl Pedersen, der er leder af Kolding Kommunes stofmisbrugsbehandling.

Erfaringerne fra andre kommuner viser også, at det får flere unge til at møde op, når deres behandler sender dem en sms, der husker dem på samtalen, og det er også en del af strukturen omkring den ny behandlingsmetode.

- Jeg forestiller mig, at gavekortene bliver til navngivne butikker, men alt det praktiske er ikke faldet på plads endnu. Vi søgte en pulje under Socialstyrelsen og har lige fået at vide, at vi ligesom flere andre kommuner har fået ja. Dermed vil vi få hjælp til at komme i gang med den nye behandlingsmetode. Nu skal fire medarbejdere på kursus. Vi glæder os vildt meget til at komme i gang, og jeg forventer, at vi kan begynde de første forløb for unge i den sidste del af året, siger Ulrich Guldahl Pedersen.

Annonce

Ny behandlingsmetode

Resultaterne af den nye behandlingsmetode Move, som Kolding Kommune får hjælp fra Socialstyrelsen til at komme i gang med, har været gode i andre kommuner. Erfaringerne viser blandt andet:

At 50 procent af de unge er stoffrie ni måneder efter endt behandling, mens 49 procent er det 21 måneder efter endt behandling.

At når de unge begynder behandlingen, så har 20 procent begået kriminalitet inden for den seneste måned, ni måneder senere er det tal faldet til seks procent.

At når de unge begynder, så var 51 procent i uddannelse, ni måneder efter var det 66 procent.

Move blev lanceret i 2012 og blev i perioden 2013-2018 fulgt i ni kommuner og evalueret af Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet.

Meget at vinde

Den nye behandlingsmetode hedder Move. De foreløbige resultater fra andre kommuner viser, at hver anden ung har kvittet stofferne og er stoffri 21 måneder efter behandlingen. Samtidig dykker de unges kriminalitet, og de kommer i højere grad i uddannelse.

- Sidste år var 117 unge i rusmiddelbehandling i Kolding, og 113 af dem vurderes af være i målgruppen. 99 procent af de unge henvender sig selv til os, mens ganske få bliver henvist fra for eksempel Kriminalforsorgen, fortæller Ulrich Guldahl Poulsen.

Misbruget kan handle om alt fra at ryge hash til at tage hårde stoffer som kokain.

Hvordan adskiller den nye metode sig fra det, I hidtil har gjort?

- Den er mere struktureret og har helt faste rammer. Et forløb indledes med en screeningssamtale, herefter følger 12 ugentlige behandlingssamtaler og en opfølgende behandling over et halvt år. Grunden til, at vi søgte Socialstyrelsen om støtte til at starte det nye behandlingsforløb op, er de meget positive resultater. Færre unge falder fra og flere stopper deres misbrug end efter en traditionel behandling. Virkningen er også langt bedre på mennesker, der har både et stofmisbrug og en psykiatrisk lidelse.

Han henviser til en rapport fra Vive, der er Det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd. Rapporten slår fast, at den nye behandlingsmetode samfundsmæssigt giver en nettogevinst efter tre år blandt andet som følge af færre indlæggelse og mindre kriminalitet blandt de unge, der er blevet stoffri.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce