En gruppe efterskolelærere og forstandere deltog i temadag om digital dannelse på Ågård Efterskole. Fire af skolens tidligere elever fortalte om deres erfaringer med efterskolens regler for brug af mobiltelefoner.
Ågård: Den er ikke ret stor, men den er en kæmpe tidsrøver. Og selvom man kan sige mange gode ting om mobiltelefonen og de muligheder, det digitale værktøj byder på, så kan den også være et forstyrrende element i skoleklassen eller ødelægge et godt nærvær blandt venner.
Torsdag var efterskolelærere og -forstandere på besøg på Ågård Efterskole for deltage i en temadag om digital dannelse.
Her gav forskellige oplægsholdere stof til eftertanke omkring de digitale muligheders indflydelse på vores hverdag og vores relationer til folk omkring os. Et af oplæggene stod fire tidligere elever på Ågård Efterskole for.
Jeppe Fign Andersen, tidligere efterskoleelevDet giver en anden bevidsthed, når man på egen krop oplever, hvad det gør ved fællesskabet og sammenholdet, når mobilerne bliver lagt væk.
Ingen mobiltelefoner i tre døgn
På Ågård Efterskole blev der sidste år arbejdet meget med forskellige eksperimenter, der skulle gøre eleverne bevidste om deres brug af mobiltelefoner. Det var Louise Skousen Jespersen, Stine Egebjerg Andersen, Jeppe Lykke Pallesen og Albert Olsen inviteret til at fortælle om.
Et af eksperimenterne var at tage mobiltelefonerne helt fra eleverne i tre dage.
- Det var bestemt ikke noget, jeg så frem til - at skulle undvære min telefon. Men det var slet ikke så slemt, som jeg havde troet. Jeg havde gjort det til et meget større problem, end det faktisk var, fortæller Jeppe Lykke Pallesen.
At mobiltelefonerne var helt væk, betød blandt andet, at eleverne var mere sammen i pauserne.
- Man kunne se, at folk blev i forhallen i pauserne og var i sammen i stedet for at gå tilbage på værelserne for lige at tjekke deres telefoner, fortæller Louise Skousen Jespersen.
Gav anden snak på værelserne
I løbet af skoleåret forsøgte skolen i samråd med en gruppe elever at udtænke og gennemføre forskellige eksperimenter. I en periode skulle eleverne eksempelvis efterlade deres mobiltelefoner i opholdsstuen, når de skulle i seng, i stedet for bare at slukke telefonen og have den liggende på værelset.
- Selvom vi ikke måtte bruge vores telefoner efter klokken 22, så gjorde vi det jo nogle gange alligevel. Da vi ikke havde telefonerne om aftenen, var det ikke en mulighed, og så lå vi bare og snakkede med vores roomies i stedet, husker Stine Egebjerg Andersen.
Eksperimenter gav bevidsthed
De 17 lærere, der havde valgt at være med i den gruppe, der skulle høre om elevernes erfaringer, lyttede interesseret med. Efterfølgende var der blandt andet spørgsmål til forældrenes reaktioner på, at de ikke kunne komme i kontakt med deres børn. Det havde nemlig været en udfordring andre steder.
- Forældrene opdagede hurtigt, at hvis det var meget vigtigt, kunne de bare ringe til skolen, så skulle skolen nok sørge for at give besked videre. Men spørgsmål om, hvad man eksempelvis godt kunne tænke sig at spise fredag, når man kom hjem, var jo ikke så vigtige, at de ikke kunne vente, lød svaret blandt andet fra Louise Skousen Jespersen.
De fire elever ville klart anbefale andre efterskoler at lave forskellige eksperimenter med at tage mobiltelefonerne helt eller delvist væk i perioder.
- Det er en god måde at vise eleverne, hvad mobilerne gør. Det giver en anden bevidsthed, når man på egen krop oplever, hvad det gør ved fællesskabet og sammenholdet, når mobilerne bliver lagt væk, siger Jeppe Lykke Pallesen.
Han er selv blevet meget mere opmærksom på at lægge telefonen væk, når han er sammen med andre mennesker.