Annonce
Vejle

Unge samles til farligt misbrug i ferietiden: Skolegård flyder med lattergaspatroner

Dette syn af brugte lattergaspatroner, balloner og tom emballage mødte fotografen i skolegården på Midtbyskolens afdeling i Strandgade. Foto: Mads Dalegaard
Vejle Midtbyskoles skolegård i Strandgade flyder med små brugte lattergaspatroner. Avisens fotograf fandt mindst 10 tomme kasser med i alt 500 patroner
Annonce

Vejle: De håndværkere som for tiden er ved at renovere skolegården på Vejle Midtbyskole i Strandgade, skal passe på, hvor de træder, når de møder om morgenen. Skolegården bag den skærmende røde murstensvæg flyder nemlig med hundredvis af små, blanke lattergaspatroner.

Selvom skolegården er overvåget af masser af kameraer og ligger lige ud til de trafikerede bygader Strandgade og Langelinie mødes et ukendt antal unge i skolegården og misbruger lattergas.

Der er travlhed og mange håndværkere i gang både i skolegården og på selve skolen, hvor skoleferien bruges til en  renovering af skolegården og skolens toiletter. Desuden arbejdes der med at udvide krydset i Strandgade-Langelinie, hvilket ikke har noget med selve skolen at gøre. Foto: Mads Dalegaard

Avisens fotograf var forleden på besøg på skolen for at tage fotos af Midtbyskolen i anledning af byrådspolitiker Martin Sikærs forslag om, at bygge en ny kommunal folkeskole i midtbyen.

Fotografen  kunne ikke undgå at bemærke lattergaspatronerne, som flød overalt. En hurtig optælling afslørede seks tomme kasser til patroner forskellige steder i skolegården, og i en skraldespand fandt fotografen yderligere fire tomme kasser.  Hver kasse har indeholdt 50 patroner, så lige nu er der altså brugt mindst 500 lattergaspatroner i skolegården i Strandgade.

Annonce

Skolen kender til problemet

Anne Gulbech Rasmussen er skoleleder på Vejle Midtbyskole, der både omfatter skolen for elever på 7. til 9. klassetrin i Strandgade og skolen for 0. til 6. klassetrin på Damhaven.


Skolen har i et stykke tid været i tæt samarbejde med Vejle Kommunes SSP-afdeling for at få løst problemerne

Fra artiklen


Hun forklarer, at Midtbyskolen er opmærksom på, at der foregår misbrug af lattergas på skolens areal udenfor skoletiden, og skolen har i et stykke tid været i tæt samarbejde med Vejle Kommunes SSP-afdeling for at få løst problemerne.

Foruden de mange brugte lattergaspatroner,  lå denne tomme papkasse til en flødeskums-sifonsprøjte smidt i en affaldscontainer i skolegården. Foto: Mads Dalegaard

Lige nu er skolen i Strandgade sommerferielukket, og derfor er der hverken lærere, ledere eller pedel på stedet, som kan skride ind overfor misbruget, som foregår om eftermiddagen og aftenen, når skolegården ligger øde hen.

Vejle Amts Folkeblad har forsøgt at kontakte SSP i Vejle for at høre, hvad der gøres at komme misbruget af lattergas til livs.  Foreløbig er det ikke lykkedes at få fat i en SSP-konsulent. Avisen følger op på sagen.

Derfor er lattergas farlig

Fordi patronerne indeholder ren gas der ikke er opblandet med ilt, kan der ved inhalation opstå iltmangel, fordi gassen fortrænger ilten i indåndingsluften.

I yderste konsekvens, ved mange gentagne inhalationer og især ved blandingsbrug med andre rusmidler, kan det føre til kvælning.

Blanding med alkohol eller andre sløvende rusmidler som benzodiazepiner og opioider resulterer i en forøget risiko for iltmangel (hypoxi), fordi de nævnte rusmidler påvirker hjernens evne til at reagere på iltmangel.

Annonce

Gas bruges i nattelivet

Avisen har tidligere beskrevet, at det flyder med lattergaspatroner på parkeringspladsen ved Dæmningen tæt på byens diskoteker og natteliv.

Brugte lattergaspatroner, balloner og tom emballage fundet i skolegården på Midtbyskolens afdeling i Strandgade i Vejle. Foto: Mads Dalegaard

At der også foregår et misbrug i skolegården i Strandgade kan tyde på, at det ikke bare er unge i gå-i-byen-alderen, der køber lattergaspatroner for at få en rus, men også  yngre aldersgrupper.

Når SSP og rusmiddeleksperter advarer mod brugen af lattergas, skyldes det, at gassen fra de små patroner kan fortrænge ilten, når man inhalerer og dermed i sidste ende medføre kvælning.

En pose som øjensynligt er blevet brugt til indtagelse af lattergas. Foto: Mads Dalegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce