Annonce
Vejle

Unge talenter har fået mere plads

Under fredagscaféen er der godt gang i computerspillene. foto: Benny F. Nielsen
vejle - Det startede i Vejle i 2005 - en særlig uddannelse inden for it, målrettet unge med en Asperger-diagnose. Unge, som uden uddannelsen specielt indrettet til dem for de flestes vedkommende ville kunne se frem til et liv som førtidspensionister.

Her ti år efter er uddannelsen knopskudt til hele landet, hvor der nu er otte afdelinger.

Også i Vejle er uddannelsen vokset, og fredag kunne AspIT og AspIN indvie nye og langt større lokaler på adressen Boulevarden 19 F/G.

Her fylder uddannelsen nu en hel fløj med nye klasselokaler og en stor kantine.

Lokalerne er blevet udsmykket kunstnerisk af Kisser Størner, billedkunstner fra København, som også har stået for udsmykningen af de øvrige afdelinger.

- Jeg har valgt at bruge markante steder i de enkelte byer som forlæg. Her i Vejle er det blandt andet broen, Bølgen og den hvide mølle, fortæller hun forud for receptionen i de nye lokaler fredag eftermiddag.

Det er et klart led i hele uddannelsens måde at tænke på, at der skal være farver og kunst på væggene.
Billedkunstneren Kisser Størner har udsmykket alle otte AspIT-afdelinger. foto: Benny F. Nielsen
Klasselokalerne er som de altid har været med små bokse til de enkelte elever.

Det er deres rum, som de kan koncentrere sig fuldt og helt om opgaverne i.

Der er sjældent mere end fem-seks elever i hver klasse.

For Aspergere - og den nye gruppe med Autisme Spektrum Forstyrrelse - har svært ved at gebærde sig socialt sammen med mange mennesker.
Annonce

Fredags-café

Det er dog også en del af uddannelsen at træne dem i netop det, og det kunne man se et eksempel på fredag, hvor eleverne spillede computerspil i fredags-caféen for fulde gardiner.

- Vi er specielt glade for, at vi her har fået et stort rum, hvor eleverne kan samles, og hvor vi kan holde møder, fortalte afdelingskoordinator Anders Madsen under receptionen.

Også p-forholdene er blevet langt bedre end på Boulevarden 48, hvor AspIT tidligere lå.

Der er aktuelt 31 elever i gang på AspIT lige nu, mens ti er i gang med AspIN, som er et et-årigt forløb der skal sluse unge med talent, men samtidig problemer, ind i et uddannelsesforløb.

AspIn er for elever med Asperger, ADHD eller eksempelvis OCD-lidelser.

I de ti år, uddannelsen har fungeret, er omkring et halvt hundrede unge kommet igennem og har fået et regulært job eller har taget videreuddannelse.

- Det er et resultat, vi er meget stolte af, sagde Anders Madsen. Eleverne er især glade for, at de nye lokaler ligger tættere på banegården. For de kommer til Vejle fra et større område.
Det er en del af grunden til, at uddannelsen nu hedder AspIT Trekanten og ikke kun AspIT Vejle.

I 2013 fik AspIT et skulderklap fra Socialstyrelsen for sin evne til at få unge væk fra livslang forsørgelse og ind i værdiskabende jobs.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce