Annonce
Vejle

Unge til lokalpolitikere: Vi er her ikke for at belære jer - men I gør ikke nok

"Gør noget for klimaet, så følger vi skemaet." Sådan har slagordene lydt fra gymnasieelever til klimastrejkerne i Vejle. Over 100 unge har kvittet timerne for at demonstrere, fordi de mener, at politikerne ikke gør nok for at bremse klimaforandringerne. Til mødet var det mere mudret, hvor ansvaret skal placeres. Er det kommunen? Individet? Staten? Virksomheder? De voksne? De unge? Forsamlingen blev enige om, at man nok hellere må stå sammen. Foto: Yilmaz Polat
Byrådsmedlemmer og embedsfolk fra Vejle Kommune var mødt talstærkt op til et åbent klimamøde, som skulle skabe dialog med de klimastrejkende unge.

Vejle: En kommunal handlingsplan for at nedbringe CO2. Bilfrie søndage. Elbusser.

Det var nogle af de konkrete tiltag, som en flok unge vejlensere efterlyste af byrådsmedlemmerne ved et åbent møde om klima-problemerne onsdag eftermiddag.

Mødet, der blev holdt i Spinderihallerne, var kommet i stand på initiativ fra borgmester Jens Ejner Christensen (V). Det var især møntet på at gå i dialog med de unge vejlensere, som af to omgange har klimademonstreret i skoletiden.

Borgmesteren selv, flere byrådsmedlemmer, kommunaldirektøren og flere medarbejdere fra forvaltningen deltog i klimamødet - og der var stillet mange stole frem til arrangementet.

Men adskillige stole blev sat ud til siderne, da fremmødet var begrænset. De resterende stole blev rykket sammen i en firkantet formation, så mødedeltagernes ansigter blev vendt mod hinanden. Budskabet var klart fra de 12 unge, som havde grebet byrådets invitation til at mødes.

- Vi er her ikke for at belære jer, men vi mener ikke, at I gør nok. I er de voksne, og I råber ikke op. Det er ikke fair, at det er os, som kommer til at stå med ansvaret for kloden. Vi kræver handling, og at I tager ansvar som politikere, og det er derfor, vi demonstrerer, sagde Anna Raadshøj, elev på Rosborg Gymnasium & HF og medarrangør af klimastrejkerne i Vejle.

- Hvor skal vi begynde? spurgte borgmester Jens Ejner Christensen (V).

- Vi efterlyser en konkret handlingsplan, hvor Vejle Kommune går foran som klimakommune. I skal arbejde for at nedbringe CO2-udledningen med to procent årligt, lød det prompte fra en af de fremmødte.

Annonce

I er de voksne, og I råber ikke op. Det er ikke fair, at det er os, som kommer til at stå med ansvaret for kloden. Vi kræver handling, og at I tager ansvar som politikere.

Anna Raadshøj, elev på Rosborg Gymnasium & HF, medarrangør af klimastrejkerne i Vejle

Ikke et spørgsmål om generation

Mange sætninger gik igen ved mødet: "Det er jeres børns fremtid”, “byrden kommer til at ligge på os” og “I er de voksne, I skal tage ansvar”.

Retorikken hæftede byrådsmedlem og 2. viceborgmester Søren Peschardt (S) sig ved.

- Jeg interesserer mig lige så meget som jer om klima. Det er ikke et spørgsmål om generationer eller dem og os, sagde han.

En af fremmødte kritiserede også, at det borgerlige flertal i Vejle Byråd for nylig for nyig nedstemte et forslag fra Torben Elsig, Radikale Venstre, om at implementere FN's verdensmål om klima- og miljøpåvirkning i sagsfremstillingerne. Det ærgrede Søren Peschardt.

- Det gjorde ondt politisk, at vi ikke vedtaget det, for det ville have klædt os. Store virksomheder som Grundfos arbejder med målene, og vi kunne sagtens gøre det samme, sagde han.

Da Christoffer Melson (V), formand for teknisk udvalg, fik ordet, tog han til genmæle.

- Jeg stemte imod, fordi vi hurtigt kan komme til at indføre symbolpolitik, hvor vi får mere bureaukrati, og det koster penge, sagde han.

Hvor er elbusserne?

Debatten kom vidt omkring fra vegansk kost til bilfrie søndage i Vejle midtby. Flere undrede sig over, hvorfor kommunen ikke har bybusser og andre kommunale køretøjer, som kører på el. Hertil svarede Christoffer Melson (V), at der inden for de kommende år vil køre elbusser rundt i Vejle Kommune.

- Vi er i gang med at drøfte elbusser i teknisk udvalg. Vi er stadig et sted, hvor det ikke kan betale sig at investere med den CO2, vi sparer, sagde han.

Fra kommunen røg der mange rosende ord i de unges retning for at engagere sig. Mange af de fremmødte roste også kommunen for at tage initiativ til et klimamøde.

De unge brugte også lejligheden til at meddele, at de har i sinde at holde flere klimastrejker. Den næste holdes efter planen fredag 24. maj, og det bliver igen i skoletiden.

- I alle beslutninger burde vi tænke på klima og miljø. Vi kan lære af Samsø, som satser benhårdt på at blive CO2-neutral. Vi skal have elbiler, elbusser og mere vedvarende energi, sagde Anna Raadshøj, elev på Rosborg Gymnasium & HF og medarrangør af klimastrejkerne i Vejle. Foto: Yilmaz Polat
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Rotte lukker Fakta på Uhrhøj

Kultur

Nærradio uden sendetilladelse: Bestyrelsen er tavs

Annonce