Annonce
Erhverv

Ungt landmands-par venter på foråret

Mikkel Nørgaard og Cecilie Falk Magnussen glæder sig til, at det bliver forår. Men ikke kun for varmens skyld. De glæder sig også til at komme i gang med at køre traktor. Foto: Peter Hald
Cecilie Falk Magnussen og Mikkel Nørgaard er klar til at køre ud fra deres egen maskinstation.

Nr. Snede: Moderne landmænd går ikke med halm i træskoene og læser Morten Korch-romaner. De kører i supermoderne traktorer og har nyt og velfungerende udstyr.

Det gælder for eksempel det unge par Cecilie Falk Magnussen og Mikkel Nørgaard, der driver deres egen maskinstation og har 150 hektar jord, 100 moderfår og passer 100 kødkøer. Parret driver Nørgaard Wrap & Maskinstation, der har adresse på Nørhovedvej 14, hvor Mikkel Nørgaard og hans forældre bor.

De 100 får holder til på en gård i Vrads, hvor Cecilie Falk Magnussens forældre bor og driver et landbrug med i alt 450 moderfår.

Mikkel Nørgaard er 23 år, og Cecilie Falk Magnussen er 26, så de har fremtiden for sig. Og det lader til, at de har fundet den rette hylde i tilværelsen.

23-årige Mikkel Nørgaard kom meget tidligt i gang med landbrugs-arbejde. De erfaringer kommer ham nu til gode. Foto: Peter Hald

- Jeg var ikke så god i skolen, jeg var nærmest ordblind, men i 8. klasse kom jeg i erhvervspraktik på en gård et landbrug, og det var inspirerende. Mine forældre bor jo også på landet, og de har været gode til at hjælpe mig i gang, fortæller Mikkel Nørgaard, der i de sidste syv år har arbejdet med at køre traktorer og maskiner.

Nu har han og Cecilie Falk Magnussen taget springet som selvstændige med eget firma.

Cecilie Falk Magnussen bor ligeledes på landet, og hendes mor er agronom og faderen landmand. Ligesom moderen er Cecilie dykket ned i den mere naturvidenskabelige del af landbruget, da hun har taget en bachelor i agrobiologi på Aarhus Universitet.

Annonce

Ny kæmpe-gyllevogn

Både Cecilie og Mikkel betjener traktorerne, og snart skal de til at køre med firmaets seneste nyanskaffelse - en enorm og splinterny Gøma gyllevogn.

- Den har en værdi af 2,2 millioner kroner, og hvis man skal skifte alle de seks kæmpestore dæk, vil det koste 150.000 kroner. Det er nogle store tal. Vi har leaset den, da det er det mest fordelagtige for os, fortæller Mikkel Nørgaard.

Det bliver en maskine, der skal bruges flittigt i løbet af foråret. Når det er højsæson for gyllekørsel, kan arbejdsdagene blive rigtig lange.

Det unge ar syner ikke af meget foran de store landbrugsmaskiner. Udstyret er nyt og moderne - og ikke helt billigt. Foto: Peter Hald

- Jeg oplever tit arbejdsdage på 18-20 timer, men om vinteren har vi jo ikke så travlt. Så passer vi fårene og har også tid til at dyrke vores fælles interesse - at gå på jagt, fortæller Mikkel Nørgaard.

Fårene kræver dog også deres. Med en samlet besætning på i alt 450 får er der noget at se til, især nu, hvor lammene kommer til verden. Med tiden er det også tanken at udvide fårebesætningen, og på længere sigt overvejer parret at etablere en gårdbutik.

En del af fårene græsser på frøgræs-marker i efteråret, og over hele året afgræsser fårene og køerne naturpleje-arealer, som der ikke er mangel på i det midtjyske. Der er blandt andet de store statslige plantage-områder, hvor dyrene er efterspurgte naturplejere.

Annonce

Wrap i stor stil

Landbruget er præget af sæsonarbejde, og når sommeren kommer, får Cecilie og Mikkel travlt med at lave wrap-baller med græs.

Wrap er den gængse betegnelse for græs, der er blevet pakket ind i plastik, når det er delvist tørret. Indpakningen giver et iltfrit og surt miljø, der fremmer væksten af mælkesyrebakterier og hæmmer væksten af gærceller, svampe og andre bakterier. Det er med til, at wrappen kan holde sig bedre.

Cecilie Falk Magnussen kan køre traktor, men hun har også taget en bachelor i agrobiologi på Aarhus Universitet. Foto: Peter Hald

Derfor er de karakteristiske runde wrap-baller blevet et almindeligt syn i de senere år, og de aftages i stor stil af folk, der har heste, kvæg eller får.

- Maskinstationen laver omkring 12.500 wrap-baller på et år, hvor af 2500 går til salg, fortæller Cecilie Falk Magnussen.


Maskinstationen laver omkring 12.500 wrap-baller på et år.

Cecilie Falk Magnussen


Ud over wrap, får, køer og gyllekørsel er der også flere andre landbrugsopgaver, som hun og Mikkel tager sig af - såsom at så og pløje.

Og lige om lidt går det løs, når frosten slipper sit tag i Danmark. Så varmer Cecilie og Mikkel traktorerne op og kører ud på markerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Monika måtte aflive sin hvalp efter handel med tiltalt hunde-sælger

Debat

Gravesen stadig en god historie

Annonce