Annonce
Ikast-Brande

Ungt par fra Kroatien er vilde med Nørre Snede

Ivan Slukan og Tonka Dregaric er meget glade for deres lille hus i Nørre Snede. Her generer det heller ikke naboerne, når Ivan Slukan spiller på guitaren. Foto: Peter Hald
Ivan Slukan og kæresten Tonka Dregaric gør meget for at falde godt til i Nørre Snede - blandt andet ved at invitere folk på kaffe.
Annonce

Nr. Snede: Det kan godt betale sig at være åben og udadvendt. Det kan 26-årige Ivan Slukan og hans 24-årige kæreste Tonka Dregaric konstatere.

Det unge par, der oprindeligt kommer fra Kroatien, flyttede fornylig til Nørre Snede, og de ville gerne hurtigt lære nogen at kende. Den 30. januar skrev Ivan Slukan derfor følgende opslag på de lokale facebook-grupper:

"Hej alle sammen. Min kæreste og jeg er nye i Nørre Snede. Vi kommer fra Kroatien, og vi har været i Danmark i lidt over et år. Vi har lært dansk fra starten på sprogskole, men vi vil også gerne snakke med nogen uden for skolen. Hvis du har tid og lyst til at møde os, så skriv mig, og vi kan hygge os med kaffe eller te".

Det gav en masse positiv respons og mange likes, og der kom faktisk gæster på besøg både fra Nørre Snede og Ejstrupholm.

- Ja, det virkede godt, siger Ivan Slukan, der ligesom Tonka taler et ganske udmærket dansk, selv om de to kun har boet i Danmark i godt et år. Men de gør også meget for at falde til. De går på sprogskole, og det er lykkedes dem at finde arbejde på det store centrallager, som Reitan Distribution har i Horsens. Det er et lager, der blandt andet leverer varer til Rema 1000 butikkerne.

Det unge par fra Kroatien gik målrettet efter at bosætte sig i en mindre by, og deres valg faldt på Nørre Snede. Foto: Peter Hald
Annonce

Ingeniør-uddannelser og musik

Parret har større drømme. De har begge en ingeniøruddannelse fra universitetet i Zagreb, og de kunne derfor godt tænke sig ingeniørarbejde i Danmark.

- Vi vil gerne arbejde som ingeniører, men først er vi nødt til at blive bedre til dansk. Det er svært at lære. Vi går på sprogskole i Horsens, men det er ikke nok - vi skal snakke mere dansk i hverdagen, siger Ivan Slukan.

Han håber også på, at det kan lykkes ham at finde nogle musikere at spille sammen med. Ivan Slukan er nemlig selv musiker, og da han boede i Kroatien, spillede han meget i bands og fik også komponeret sange, der blev spillet i radioen. Det er hovedsalig rock og pop, han spiller, og han mestrer både guitar og klaver og synger.

Annonce

Bedre end Tyskland

Der er flere gode grunde til at parret slog sig ned i Nørre Snede. De boede tidligere i en lejlighed i Horsens, men ville gerne finde et lille hus i en mindre by. Og så dukkede der et nydeligt lille Nørre Snede-hus op til udlejning, og de slog til.

- Vi er ved at falde godt til her i byen. Her er stille og roligt, og vi kan godt lide naturen her i området, siger Tonka Dregaric.

I det hele taget holder parret meget af Danmark. Ivan Slukan har to brødre, der bor og arbejder i Tyskland, og der er forholdene ikke så gode:

- Huslejen er høj, og lønnen er lav i Tyskland, konstaterer Ivan Slukan.

Mange unge kroater er ligesom Ivan og Tonka søgt til udlandet. Sagen er, at det kan være meget svært at finde arbejde i Kroatien, og landet er også plaget af korruption, fortæller de to unge.

- Vi har mødt nogle åbne mennesker her, og vi har ikke tænkt os at flytte, understreger Ivan Slukan.

Parret kunne godt tænke sig at få børn, og de har lagt mærke til, at skolen i Nørre Snede er blevet renoveret.

- Vi har besøgt biblioteket på skolen, og det er meget flot, siger Tonka.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce