Annonce
Billund

Ungt par vil sælge rumænsk kunsthåndværk i Grindsted

Oana og Justin håber, at de vil blive taget godt i mod som ny butik. De har de samme åbningstider som resten af byen - og også åbent i nogle timer om søndagen op til jul. Foto: Martin Ravn

Oana og Justin Lungu har åbnet butik med rumænsk kunsthåndværk i Vestergade 5 i Grindsted. Her er håndlavet keramik, duge, uldtæpper og tasker i høj kvalitet, og snart kommer der også møbler.

Grindsted: For Oana og Justin Lungu er der ikke langt fra tanke til handling. Det er blot to måneder siden, de fik ideen til at åbne en butik med rumænsk kunsthåndværk i Grindsted, og den 1. december slog de dørene op til en indbydende rede af rumænsk kultur og kunsthåndværk på Vestergade 5.

Her er store keramiske vaser til den halve pris af prisen på nettet, og selvom de er billigere, er håndværket helt i top. Vaserne er brændt af fem omgange og ved over 1000 grader. Det betyder, at de bevarer deres farver i flere hundrede år.

Der er også duge, uldtæpper, julepynt, lys af bivoks og støvede vinflasker med indhold, der "smager helt fantastisk" helt tilbage fra 1980'erne.

Der er tale om traditionelt rumænsk håndværk lavet i hånden. Netop det lægger nemlig de to unge rumænere på sinde. Justin Lungu er blot 26 år og blev gift med Oana, der i dag er 32, for seks år siden - og blot to måneder efter brylluppet drog de mod Danmark.

- Egentlig var det meningen, at vi skulle blive et par år, men nu er der allerede gået seks år, smiler Oana Lungu.

Annonce

Rumænsk kunsthåndværk

Butikken i Vestergade har åbent mandag til torsdag fra 9.30 til 17.30, fredag til klokken 18 og lørdag fra 10 til 14 og indtil jul søndag fra 12 til 15.Parret Lungu bor lidt udenfor Grindsted og har boet i Danmark i seks år.

Oana har en universitetsgrad i geografi, mens Justin har færdiggjort sin skolegang i Rumænien.

Oana og Justin henvender sig både til herboende rumænere og danske kunder i deres nye butik i Vestergade. Foto: Martin Ravn

Holder fast i det traditionelle

Da de for et par måneder siden ville prøve ideen af med en butik i Grindsted, rejste de til Rumænien på ferie i en uge for at skabe kontakt til kunsthåndværkere, og i den uge mødte de de cirka otte kunstnere, der nu bidrager til butikken - heriblandt en 85-årig dame, der væver tæpper. Flere af dem er over 20 år gamle, men ligner noget, der er helt nyt.

- Hun begyndte at fremstille dem for 25-30 år siden, forklarer Justin Lungu, der gerne vil hjælpe sine landsmænd med at sælge deres ting.

- I Rumænien var der en tid, hvor man gav helt afkald på de gamle traditioner og bare importerede fra Kina, Tyrkiet og Vietnam, men man fandt ud af, at det ikke var holdbart. Tingene var måske billige, men de havde ikke nogen lang holdbarhed, forklarer Justin.

Parret kan sælge varerne til en god pris i Danmark, netop fordi det ikke koster så meget i Rumænien. Om lidt kommer der også møbler i butikken, og meningen er, at der hele tiden kommer nye varer til, der passer til sæsonen.

- Vi er vildt spændte. Vi ville gerne starte noget op selv, og på denne måde kan vi vise, hvem vi er og kommer fra, for selvom vi bor i Danmark og er glade for det her, så savner vi også det sted, vi kommer fra, forklarer Oana, der er glad for det oprindelige rumænske håndværk - og de er begge klædt i traditionelle rumænske folkemindedragter, hvor alt er lavet i hånden:

- Når ting er håndlavede betyder det, at der er lagt hjerte og talent i det, og det er vigtigt, at vi holder det i live, påpeger hun.

Traditionelt rumænsk håndværk er ikke kun for gamle mennesker eller den ældre generation. Oana og Justin er vilde med at holde deres lands traditioner i hævd. Foto: Martin Ravn

Vil selv planlægge

Justin har arbejdet som landbrugsmedhjælper og siden vikar på forskellige landbrug, og Oana har gjort rent og været i køkken i de seks år, de har været i Danmark.

- Vi kom hertil for at skabe os et bedre liv, og det har vi gjort, siger Justin, der også understreger, at de ikke bare er "robotter på en fabrik".

For et årstid siden blev de to forældre til en lille pige, og hun spiller også en rolle i tilværelsen som selvstændige butiksdrivende:

- Med butikken har vi frihed til selv at indrette vores liv, og vi vil gerne passe hende hjemme et år endnu, forklarer Oana.

Oana har en universitetsgrad i geografi, men det er svært at få arbejde i Rumænien - og gøre det, man gerne vil. Foto: Martin Ravn
Omkring otte kunsthåndværkere leverer til butikken - alt fra honning til unikke træskeer. Foto Martin Ravn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Tøjbutik i Vestergade lukkes

VB

VB siger farvel til norsk offensiv-spiller

Annonce