Annonce
Vejle

Upopulær test på vej mod begravelse: Politikere klar til at gøre national test valgfri for skolerne

Vejle søger nu i lighed med kommuner som Aarhus, København om dispensation til at gøre de nationale test frivillige for skolerne. De nationale prøver bliver af kritkere beskyldt for at fremme papegøje-lærdom og bidrage til unges stress, mens tilhængerne mener, at det kun er godt, at eleverne tidligt lærer at klare eksamenspres. Arkivfoto fra Egtved Skole: Benny F. Nielsen
Nationale tests er omdiskuterede. Nu vil politikerne søge om at gøre prøverne frivillige.

Vejle: De nationale test bør være frivillige for skolerne. Det mente de otte medlemmer af Vejle Byråds børne- og familieudvalg, der var med, da der torsdag var møde i udvalget.

På dagsordenen var blandt andet et forslag om, at Vejle Kommune skal søge under frikommuneforsøget om at gøre det frivilligt for skolerne, om de vil holde de nationale tests.

Formanden for udvalget, Torben Elsig-Pedersen (R), siger:

- Vejle tager nu skridt i lighed med kommuner som Aarhus, København - og fem andre - henimod at gøre de nationale test frivillige for skolerne. Vi har bedt forvaltningen om at skrive en dispensationsansøgning, som vi kan sende ind til ministeriet senest 1. oktober. Jeg er glad for, at vi er nået så langt, at der nu lægges op til at det bliver frivilligt for skolerne at benytte testene.

- Jeg ser det også som en bestræbelse på at fjerne noget af præstationspresset på vores børn og unge. Det er ikke gjort med at gøre nationale test frivillige, men vi er nødt til at have fokus på, at flere unge lider af angst, stress med videre. En del ser ud til at skyldes en stigende dyrkelse af en præstations- og perfekthedskultur.

Annonce
Socialdemokraten Martin Sikær er godt tilfreds med, at børne- og familieudvalget gik med på, at kommunen skal søge om lov til at gøre de nationale tests i folkeskolen frivillige. Arkivfoto: Michael Svenningsen

S: Lad det være frivilligt

Effekten af de nationale test er omdiskuteret. Nogle tvivler på, at de giver brugbare resultater. Andre, at de forstyrrer og bryder skoleårets gang. Tilhængerne mener, at det er en fordel, at børnene tidligt møder en kultur med prøver og karaktergivning.

- Der bliver evalueret på dem nu. Jeg vil ikke gøre mig klogere end eksperterne. Det er muligt, at det virker de steder, hvor man tror på dem. Men vi ønsker, at prøverne bliver frivillige, siger udvalgsmedlem Martin Sikær fra Socialdemokratiet.

Han er også godt tilfreds med, at udvalget tog skridtet fuldt ud og ønskede, at ansøgningen skulle omfatte alle årgange i skolen. Der var nemlig en mellemløsning, hvor man kun søgte om valgfrihed for de yngste skoleårgange. Men den mulighed ønskede udvalget ikke at bruge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Vejle

Endnu en møgsag rammer sygehus: Lægelig direktør meddeler sin afgang samme dag, som medie afslører rod med cpr-numre

Annonce