Annonce
Kultur

'Du er desværre gået forkert': Mænd vil aflevere urinprøver på museet

Kongernes Jelling har administrationslokaler i det gamle lægehus i Vestergade. Det er dog ikke alle patienter, der har opdaget, at byens lægepraksis flyttede til Sydkrogen i begyndelsen af 2020, fortæller museumschef Morten Teilmann-Jørgensen. Foto: Anders Kynde
Smil og akavede situationer er blevet en del af hverdagen for personalet i Kongernes Jelling, som har administrationslokaler i byens gamle lægehus. Det er nemlig ikke alle patienter, der har opdaget, at de rigtige læger flyttede til en ny adresse for over et år siden.

Jelling: En mand i 50'erne åbner døren og træder indenfor i den hvide bygning i Vestergade. Med sig i hånden har han et glas. En urinprøve. Den er han kommet for at aflevere, så lægen kan undersøge den nærmere.

Indenfor er der umiddelbart ingen personer at se i foyeren.

- Hallo, er her nogen, råber manden ned ad gangen.

Annonce

En af de ansatte stikker hovedet frem fra en af kontorerne.

- Jeg har fået et brev om, at jeg skulle komme forbi med sådan en her, siger manden og viser glasset med den gullige urin.

Men den ansatte er hverken læge, sygeplejerske eller noget andet inden for den sundhedsfaglige verden.

- Du er desværre gået forkert. Lægehuset holder til på Sydkrogen, siger personen med et smil, mens manden med urinprøven rødmer, takker for henvisningen og går sin vej igen.

Overtal af mænd

En episode som denne er nærmest blevet et fast, ugentligt indslag hos personalet fra Kongernes Jelling. De har administrationslokaler i den gamle lægepraksis i Vestergade, hvor de på grund af coronanedlukningen har opholdt sig en del i arbejdstiden de seneste måneder.

Tilbage i slutningen af februar 2020 flyttede Jelling-lægerne til et nybygget lægehus på Sydkrogen. Men det er tilsyneladende ikke en flytning, som alle borgerne i lokalområdet har opdaget. Det har de mærket hos Kongernes Jelling, der overtog lægernes fraflyttede lokaler.

Og det er særligt én gruppe af mennesker, der dukker op det forkerte sted.

Selv ikke dette skilt i døren er nok for nogle patienter, der går indenfor og ønsker lægekonsultation hos de ansatte fra Kongernes Jelling. Foto: Anders Kynde

- Jeg har ikke tal på det, men vi ser helt klart en overvægt af mænd i alderen 40 til 60 år. Det sker mindst en gang om ugen, og af en eller grund er det næsten altid urinprøver, de kommer med, fortæller Morten Teilmann-Jørgensen, der er museumschef på Kongernes Jelling.

- At der er flest mænd passer meget godt ind i den snak om, at mænd er lidt for dårlige til jævnligt at gå til læge. Sidste gang de var afsted, var der jo læger i denne bygning, tilføjer han.


Det generer os overhovedet ikke, at folk kommer ind. Det er nærmere bare en lille kuriøs oplevelse i hverdagen

Morten Teilmann-Jørgensen, Kongernes Jelling


Morten Teilmann-Jørgensen og det øvrige museumspersonale tager altid situationen med et smil, men for mændene med urinprøverne kan det godt føles lidt akavet.

- Det er ikke altid, de syntes, det er så sjovt, at de er kommet ind med en urinprøve på en museumsadministration, siger han.

Annonce

Kuriøs oplevelse

Kongernes Jelling har forsøgt at gøre opmærksom på, at det hvide hus i Vestergade ikke længere er en lægepraksis.

- Først lod vi lægehusets gamle skilt være blivende på husets facade. Det var mest for sjovs skyld som en intern joke, men det fik vi da pillet ned. Vi har sat et andet skilt i døren, der henviser til lægehusets nye adresse på Sydkrogen, men selv det skilt går de fleste forbi, fortæller Morten Teilmann-Jørgensen.

Det gamle lægehus i Vestergade ligger lige ved siden af Kongernes Jelling. Foto: Anders Kynde

Efterhånden som tiden går, bliver der færre lægebesøg i museumsadministrationen, men det hænder stadig, at der dukker en mand op med sin urinprøve i ny og næ.

- Vi har ikke tænkt os at gøre meget mere ved det, udover at udbrede kendskabet til lægehusets nye adresse. Det generer os overhovedet ikke, at folk kommer ind. Det er nærmere bare en lille kuriøs oplevelse i hverdagen, siger Morten Teilmann-Jørgensen.

Det nye lægehus i Jelling ser sådan her ud. Og helt nyt er det vel ikke længere, idet det er 14 måneder siden, at det åbnede for patienterne. Det ligger i øvrigt på Sydkorgen 6. Arkivfoto: Mette Mørk

Museumspersonalet har i flere år haft administrationslokaler i det gule parcelhus i Vestergade 4, fordi der er ikke plads til dem i selve museumsbygningen. Det gule hus blev dog revet ned i juni 2020, hvorefter de ansatte rykkede kontorerne til det tidligere lægehus i Vestergade 6.

Efter den lange coronanedlukning kan Morten Teilmann-Jørgensen og kompagni endelig se en genåbning af museumsudstillingen foran sig. Det er nemlig muligt fra onsdag 21. april, hvor Kongernes Jelling åbner dørene klokken 10.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Peanutbutter-banana-sandwich og portugisiske grillspyd: Det har der været serveret på Vejlegården siden fagkonflikten

Erhverv

De seks vigtigste ting, du skal læse, for at forstå konflikten på restaurant Vejlegården

Annonce