Annonce
Erhverv

Uro på finansmarkederne – hvad betyder det for mine investeringer?

Palle Heiselberg er filialdirektør i Danske Bank i Vejle. Arkivfoto: Flemming Larsen
Det bedste råd i denne tid er at bevare roen og afvente, at de finansielle markeder igen normaliserer sig med små daglige bevægelser.

Privatøkonomi: Coronakrisen breder sig både i Danmark og i resten af verden. Det er bekymrende på alle tænkelige måder.

I Danske Bank får vi øjeblikket især mange henvendelser fra kunder, der er bekymrede for deres pensionsopsparing og investeringer som følge af de store udsving på finansmarkederne. Kurserne på de globale aktiemarkeder er faldet markant de seneste uger, hvilket i høj grad skyldes, at investorer er bekymrede for virussens negative effekter på den økonomiske vækst og virksomhedernes indtjening.

Dertil kommer kraftige dyk i oliepriserne, som også har skabt uro på de finansielle markeder. Langt de fleste af vores kunder har imidlertid lagt en langsigtet plan for både deres pensionsopsparing og investeringer, og derfor anbefaler vi generelt, at man holder fast i sine investeringer, trods de urolige tider.

Annonce
Danske Bank får i øjeblikket mange henvendelser fra kunder, der er bekymrede for deres pensionsopsparinger. Bevar roen, lyder rådet fra banken. Foto: Danske Bank

Vær tro mod din strategi

De fleste kunder investerer ud fra en særlig investeringsprofil, der tager højde for, hvor risikovillige de er, og hvor lang tid der er, til de forventer at skulle bruge de investerede penge. Det gælder både kunder, der investerer i enkeltpapirer, fonde og investeringsløsninger.

Derfor er vores bedste råd i denne tid også at bevare roen og afvente, at de finansielle markeder igen normaliserer sig med små daglige bevægelser. Med andre ord: Vær tro mod din strategi.

Som langsigtet investor har det bedste værn mod tab altid været tid og tålmodighed. Og det tror vi også på, at det er i denne situation.

Flere aktier på sigt

Det kan selvfølgelig være, at du selv har investeret i en blandet portefølje af aktier og obligationer. Og her betyder de faldende aktiekurser, at aktier i dag udgør en mindre andel af din portefølje end for en måned siden, mens obligationer udgør en større andel. På den måde har du måske ikke længere det niveau af risiko i dine investeringer, som du ønsker - og vil dermed få mindre del i opturen, når aktiemarkederne på et tidspunkt vender.

Når der er faldet mere ro på markederne, kan du derfor overveje at rebalancere din portefølje ved at øge andelen af aktier og reducere andelen af obligationer - og her vil det selvfølgelig være en god idé at tage en dialog med din investeringsrådgiver, så du igen får overblik over dine investeringer og sikrer, at porteføljen stemmer overens med både din risikovillighed og tidshorisont.

Vil komme stærkt igen

Historisk set har aktier over tid givet attraktive afkast, og det er også vores forventning fremover, men vi vil altid opleve perioder med betydelige kursfald undervejs. Det er selve aktiemarkedets natur, og det har vi set adskillige eksempler på i tidens løb.

Ingen kan selvfølgelig sige, hvornår aktiemarkederne igen vil bevæge sig op, men vores forventning er, at de negative økonomiske effekter af coronavirussen vil være midlertidige, og at vi vil se en genopretning af global økonomi i andet halvår af 2020. Og netop regeringer og centralbankers omfattende tiltag for at understøtte økonomien og trængte virksomheder styrker vores forventning om en økonomisk genopretning senere i år. På den korte bane forventer vi imidlertid fortsat store udsving på markederne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Klar tysk melding om grænseåbning: Åbne sluser til Poetzsch og Calle fra 15. juni

112

Bilist kørte ind i siden på modkørende

Annonce