Annonce
Ikast-Brande

Utrygge vælgere får hjælp fra kommunen. Blandt andet kan flere "vognstemme" udenfor stemmelokalerne

Selv om coronaen igen spøger, skal det være trygt at stemme, understreger Ikast-Brande Kommune. Arkivfoto: Laura Kold
Ikast-Brande Kommune lægger sig i selen for at undgå, at coronaen går ud over valgdeltagelsen.

Ikast-Brande: Coronaen er igen begyndt at vise sit grimme ansigt, og det kommer ret ubelejligt, da kommunalvalget den 16. november ikke kan undgå at blive præget af den nye corona-bølge.

Men Ikast-Brande Kommune vil træffe forskellige foranstaltninger, der skal gøre det mere sikkert at stemme. En lille, men betydningsfuld detalje, handler om de blyanter, man bruger til at sætte krydset med:

- Vi har indkøbt rigtig mange blyanter - i alt 14.000 stykker, som vælgerne kan få med ind i stemmeboksen og som kan sprittes af bagefter – ligesom vælgerne også gerne selv må tage en kuglepen med hjemmefra - dog kun farverne grøn, blå, sort og rød, fortæller kommunaldirektør Flemming Storgaard.

Annonce

Dropper kaffen

En anden foranstaltning handler om at skære ned på hyggen for at undgå unødig sammenstimlen:

- Vi dropper for eksempel kaffe, småkager og karameller. Normalt fejrer vi jo demokratiet med at sætte stole og borde op og lader vælgerne hygge sig med en kop kaffe med mere på valgstedet. Det gør vi ikke i år, siger kommunaldirektøren.

I forvejen har kommunen opfordret til, at man brevstemmer så vidt muligt. Det kan man frem til og med 12. november klokken 12.

Desuden opfordrer man vælgerne til at stemme når der er færrest vælgere.

Kom derfor gerne før klokken 16, hvis det er muligt, lyder det fra kommunen.

Valgstederne bliver forsynet med håndsprit og mundbind, og kommunens egne folk vil sidde med mundbind.

Annonce

Flere "vognstemmer"

Der kan være mange vælgere, som vil føle sig utrygge ved at bevæge sig ind i et fyldt stemmelokale. Det kan være folk i risiko-gruppen og andre, der har grund til at være særligt bekymrede for corona.

Men netop dem vil kommunen prøve at tage et særligt hensyn til. Man øger nemlig muligheden for at "vognstemme". Det er stemmeafgivning i bil eller lignende udenfor selve afstemningsstedet.

- Uanset årsag vil vi gerne hjælpe dem, der er utrygge, ved at øge muligheden for at vognstemme. Det er jo demokratiet, vi taler om, og vi vil gerne have, at så mange som muligt kan stemme, siger Flemming Storgaard.

- Vi opgraderer antallet af hjælpere til valget - dels at hjælpe med vognstemmer, hvor der skal være to for hver stemmeafgivelse - og dels til afspritning af stemmebokse, blyanter med mere, fortæller han.

Man skal IKKE vise coronapas for at stemme (sådan er reglerne i hvert fald i skrivende stund), men i valgcafeen i Ikast om aftenen skal man dog vise gyldigt coronapas for at komme ind.

- Med hensyn til vælgermøder er de ikke en del af kommunens aktiviteter, så derfor er det op til arrangørerne selv at tage de fornødne forholdsregler. Det har vi som kommune ikke indflydelse på, siger kommunaldirektøren.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Ødelagt pullert gav fri adgang for ulovlig trafik, og Gunhild følte, at hendes seng stod på en motorvej: Derfor tog det månedsvis at få det fikset

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Stephanie frygter, at hendes morfar sidder fast eller glider i pløret: Nu er der kommet nyt grus på den udskældte plads ved testcentret

Vejle For abonnenter

Nyvalgt byrådsmedlem flyttede til Vejle på grund af en mand: Ægteskabet holdt ikke, men det gjorde kærligheden til Danmark

Billund

20-årige Chris bygger rækkehuse sammen med sin far: De er i gang med at bygge 34 nye i Billund

Hedensted

Ny pakkeløsning hos Min Købmand i Daugård: Tager imod Postnord-pakker fra både Hedensted og Løsning

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Vejle For abonnenter

Se dronevideoen: Vejle midtby fik i al ubemærkethed en ny bro hejst på plads - derfor vil langt over 1000 biler dagligt køre over åen

Ikast-Brande

Grøn revolution: "Vilde" rundkørsler, frodige mikro-skove og byttecentraler spirer frem

VEJLE

Borgmesteren fik kæden om halsen - men noget var helt anderledes ved gårsdagens ceremoni

Coronasmitte kan igen sende børn hjem til onlineskole

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Vejle Boldklub For abonnenter

Status efter VB's skuffende efterår: De middelmådige og dårlige præstationer var i klart overtal

Vejle

Tirsdagens uhyggeligt høje smittetal er overgået: Smitten stiger med raketfart i flere vejlensiske sogne - og ét stort sogn står for hver 10. smittede

Annonce