Annonce
Hedensted

Våbenhandel rendt over ende af mårhundejægere: Køber ind af natsigter

Mårhunden er en invasiv art og er fuldstændig ude af kontrol i Danmark. Nu har jægerne fået lov at bruge natsigte for at komme dyret til livs. Arkivfoto: Henrik Reintoft
Østjysk Våbenhandel må melde udsolgt på flere af de produkter, som Miljøstyrelsen netop har tilladt i jagten på mårhunde. Coronavirus i Kina gør det endnu sværere at følge med efterspørgslen.

Hedensted: For to uger siden gav Miljøministeriet grønt lys til, at jægere i Danmark kan få dispensation til at bruge natsigte i jagten på mårhunde og vaskebjørne. Og det er ikke gået de aktive mårhundejægeres næse forbi.

Østjysk Våbenhandel i Hedensted har siden dag et haft besøg af adskillige jægere, som gerne ville investere i et nyt natsigte eller andre relaterede produkter til den natlige mårhundejagt. Det fortæller medejer Kenneth Pedersen.

- Det har været tilladt at bruge natsigte i mange af vores nabolande gennem nogle år, og derfor har vi hele tiden solgt pænt i den kategori. Men jeg vil tro, at vi hen over de seneste to uger har solgt fem gange så meget som normalt, siger Kenneth Pedersen.

Vores fabrik i Kina har været lukket ned, så derfor har vi ikke kunnet få nye leverancer.

Kenneth Pedersen

Coronavirus driller

Virksomheden var forberedt på, at interessen for netop natsigte ville stige på baggrund af de ændrede regler, og har derfor haft ekstra store partier liggende. Alligevel er flere af produkterne blevet udsolgt - og nye leverancer lader vente på sig.

- Vi vidste godt, vi ville få travlt, men coronavirussen har gjort det ekstra svært for os at følge med efterspørgslen. Vores fabrik i Kina har været lukket ned i en periode, og derfor har vi ikke kunnet bestille nye partier. Den er oppe at køre igen nu, og vi forventer, at de nye leverancer lander om en uges tid, siger Kenneth Pedersen.

Han vurderer, at mindst 10 ekspeditioner hver dag, er relateret til det nye natsigte, og han forventer, at det niveau vil holde det næste par måneder.

- Man skal have tilladelse fra både politiet og Miljøstyrelsen, inden man må købe produktet, og det kan der gå op til otte uger med at få. Selvom man har riflen i forvejen, kræver det en ekstra tilladelse at købe natoptik til den, siger Kenneth Pedersen.

Annonce

I gang inden parring

I modsætning til de fleste andre dyr, må mårhunden jagtes året rundt, og ifølge lokale jægere er det vigtigt at komme i gang i god tid inden parringssæsonen i foråret, hvis bestanden skal holdes nede.

Sidste år blev der dræbt 237 mårhunde i Hedensted Kommune. Det var næsten en fordobling af antallet fra 2018, hvor der blev dræbt 122 mårhunde - hvilket dengang var det højeste antal, siden man begyndte at registrere det i 2010.

I år er der indtil videre skudt 12 mårhunde i kommunen.

Mårhunden

  • Stammer oprindelig fra Østasien, men blev indført til Østeuropa fra 1922-1955 som jagtobjekt.
  • Kan både svømme op til fem kilometer og lever af blandt andet fugleæg, padder, insekter, snegle og planter. Der kan bo 100 mårhunde pr. 1000 ha, mod 20 ræve pr. 1000 ha.
  • Er kønsmoden efter ni måneder og får et kuld unger om året, der kan være på seks til 10 hvalpe.
  • Kan være bærer af parasitter blandt andet dværgbændelorm, der kan overføres til mennesker. Det er tilladt at regulere mårhunde hele året og hele døgnet.
Mårhundegruppen i Hedensted Kommune har oprettet 40 foderpladser, hvor mårhunde lokkes frem, registreres på kameraer og forsøges skudt. Her ses en af de frivillige jægere i aktion i dagslys ved Gammel Sole. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Annonce
Jelling For abonnenter

Kan du spotte dem? Derfor er nyt kameralignende udstyr placeret i to befærdede områder

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Fjerde strejkeudvidelse på fire uger bliver næppe den sidste: - Det vil kunne mærkes i Vejle, det er der slet ingen tvivl om

Erhverv For abonnenter

Svejsevirksomhed har vokseværk: Har oprettet ny afdeling og leder stadig efter folk

Alarm 112

Efterlysningen virkede: Mistænkt for røveriforsøg har meldt sig selv

Navne

Oversigt: Disse nekrologer og mindeord bragte vi i juli 2021

Alarm 112 For abonnenter

Mobilhul forhindrer ambulancer i at sende hjertedata til hospitalet

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur

Palsgaard Sommerspils billetsalg ramt af krise: Fik ikke nogen melding fra billetudbyder

Erhverv

Rikkes iværksætter-succes er blevet for stor til byen: Nu rykker hele produktionen til ny adresse

Danmark

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

Vejle Boldklub

VB tester engelsk angriber med Premier League-kampe

Kultur For abonnenter

Præsten klar med det 11. bud: Du skal give din viden videre

Gamle dage

En mærkelig historie: Da oprøret brød ud på Bornholm, fik herregården ved Børkop ny ejer

Annonce