Annonce
Hedensted

Væk fra villakvarteret - og ud til de åbne vidder: - Vi har brug for højt til loftet og nærhed til naturen

Jacob Hedegaard Pedersen nyder at sidde på terrassen, hvor der er udsigt over den tre hektar store grund med brakmarker og skov. Haven er ikke anlagt endnu, men der skal være græs og naturblomster - ikke en masse, der kræver pasning. Foto: Michael Svenningsen
Jacob Hedegaard Pedersen og Katrine Grot har revet et gammelt hus ned for at bygge nyt i Egeballe mellem Aale og Rask Mølle. Åbne vidder og nul vedligehold var vigtigt for parret.

Aale: Drømmen for Jacob Hedegaard Pedersen og Katrine Grot var at bo på en nedlagt landejendom ude på landet. Men da ingen af dem er håndværkertyper, blev de enige med banken om i stedet for at finde et gammelt hus, de kunne jævne med jorden, og bygge helt nyt.

Det har de ikke fortrudt et sekund. I oktober sidste år stod deres 192 kvm nye hjem fra Huscompagniet klar på en tre hektar stor grund lidt uden for Aale, og her stortrives de sammen med hunden Isa, katten Alma og Jacobs to børn, Marie og Christian på 14 og 11.

Fra træterrassen er der udsigt over marker og skov, og rundt omkring kan man også ane de syv nabohuse, der sammen med familien Grot Pedersens nybyggede hjem udgør Egeballe.

- Vi elsker det. Vi ville rigtig gerne bygge nyt, men ikke på en udstykning i et villakvarter. Vi har brug for højt til loftet og nærhed til naturen, og et sted, hvor man selv kan vælge det sociale liv til og fra. Det har vi fundet her, siger ægteparret, som med det nye hjem også har fået noget, der i mange år er vedligeholdelsesfrit - en vigtig prioritet for begge.

Der kommer ofte kaffe på stempelkanden, når naboer eller venner kigger forbi hos Jacob Hedegaard Pedersen. Det nybyggede hus har køkken, alrum og stue i ét, og der er også tænkt på en lille hyggekrog til børnene, hvor de gerne sidder og læser eller kigger på ipad'en, mens de voksne laver mad. Foto: Michael Svenningsen

Naboer var en uventet bonus

Helt enkelt har det ikke været at bygge nyt i Egeballe, der er kategoriseret som landzone, og derfor er pålagt en lang række restriktioner.

- Vi skulle bruge bestemte farver, der var krav til graden på taghældningen, huset skulle blende ind i naturen og ligge parallelt med vejen. Det skulle desuden ligge i en bestemt afstand til både å-, skov- og kirkebeskyttelseslinje. Men kommunens arkitekt har holdt os i hånden hele vejen, så der er ikke kommet nogle pludselige ting, vi måtte lave om, siger Jacob Hedegaard Pedersen.

Indvendigt er huset enkelt indrettet med store, hvide flader og uden meget spildplads. Omdrejningspunktet er det store køkken, alrum og stue i ét, som familien kalder for livsrummet. Her er der både plads til fest og afslapning - og der har allerede været besøg fra resten af Egeballe-slænget, da det var her, den årlige julefrokost blev holdt.

- Vi vidste ikke, vi ville få så gode naboer, så det er en uventet bonus - men dejligt. Og vi har netop valgt så stort et alrum, så der var plads til selskab, siger Jacob Hedegaard Pedersen og tilføjer, at det 60 kvm store rum næsten kunne rumme hele parrets gamle hus - i hvert fald i grundplanen.

Annonce

Vilde blomster og bøger

Parret har gjort meget ud af at skabe naturlige lysindfald i huset, og der er store vinduesflader ud mod markerne. Haven er ikke etableret endnu, men de har en god idé om, hvordan den skal tage sig ud. Også her er vedligehold - eller snarere det modsatte - en faktor.

- Vi har så mange ting, vi gerne vil bruge vores tid på, og det er ikke at ordne hus og have. Så vi vil gerne have en bræmme med græs og en bræmme med vilde blomster, der blomstrer på forskellige tider af året, og ikke så meget andet, siger Jacob Hedegaard Pedersen.

Til daglig er han forfatter og forlagsredaktør, mens Katrine Groth underviser inden for specialområdet. Derfor er huset foruden soveværelset og de to børneværelser også indrettet med to kontorer, så begge har mulighed for at arbejde - og så der er plads til alle Jakobs bøger.

Når man er forlagsredaktør og forfatter, ligger der naturligvis altid en bog fremme i hjemmet. Foto: Michael Svenningsen
Farverige blomster bryder med de store, hvide flader, der ellers pryder huset. Foto: Michael Svenningsen
Familien kalder det 60 kvm store køkken-alrum-stue for livsrummet, og her er der altid plads til gæster. Der er allerede holdt en julefrokost for naboerne i de syv andre huse, der udgør den lille klynge Egeballe. Foto: Michael Svenningsen
Indhakket i køkkenet bliver især brugt af børnene, når de gerne vil læse eller kigge ipad i nærheden af resten af familien, men det kan også bruges som gæsteseng. Under madrassen er et stort opbevaringsrum. Foto: Michael Svenningsen
Huset, som det tager sig ud fra vejsiden. Der var en del restriktioner til byggeriet, fordi området er kategoriseret som landzone - for eksempel skulle huset placeres parallelt med vejlinjen. Foto: Michael Svenningsen
Familiens hund Isa er blevet taget godt imod af naboerne, og den nyder det store område, hvor den frit kan løbe rundt. Foto: Michael Svenningsen
Bøger, planter, lys og små figurer er med til at bryde de hvide flader og skabe hjemlig hygge. Foto: Michael Svenningsen
Der er flere terrasser rundt om huset, så naturen og solen kan nydes både morgen, middag og aften. Foto: Michael Svenningsen
Murstenene fra Wienerberg blev mere sorte, end familien havde regnet med, da de valgte farven kulsort. Foto: Michael Svenningsen
Huset fra Huscompagniet blev færdig i oktober sidste år - næste projekt er haven. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

NPV satser på byggestart inden nytår: Posthusgrunden skal bebygges fra 'den billige ende'

Annonce