Annonce
Vejle

Værket er en broget buket: Huset lever for de unge

Værket er Vejles ungdomshus og en tredjedel af huset liv er musik. I kælderen er der øvelokale, og i stuen er en stor del af pladsen en stor scene. I ikke-corona-tider må der være 100 mennesker til koncert. Her træner Bjarne Mathiesen stemmen før en pladeindspilning. Foto: Mette Mørk
En gang boede Sct. Nicolais præstefamilie her. Siden 2014 har en strøm af unge haft huset som deres andet hjem. Det handler om Værket, Vejles ungehus og et sted, hvor musikken har et spirested.
Annonce

Vejle: - Vi er ikke et spillested. Vi er ikke professionelle, vi har ikke en økonomi til dyre honorarer. Vi kan give støtte til transport og forplejning, og vi leverer lyd og lys i høj kvalitet på frivillig basis.

Sådan siger Jens Erik Samuelsen, kendt som Samuel, da Vejle Amts Folkeblad besøger ungehuset Værket - som sidste del af serien om Vejle-egnens musikmiljø.

Værket er et af de steder, der ofte er blevet nævnt og som nogle af de unge, der arbejder med musik, håber på at kunne bruge som trædesten hen imod en karriere.

På den baggrund er Samuels ord oven for vigtige at notere sig. Man kan ikke leve af at give koncerter på Værket, men man kan blive dygtigere og få erfaring. Det er der faktisk mange, der har lyst til. De kan få lov at prøve sig af på en scene med typisk 70-80 tilhørere samt lyd og lys, der fungerer.

Annonce

Ingen entré til lokale bands

Værket byder på et par koncerter om måneden. Programmet sammensættes ud fra samtaler med de unge om, hvad de synes om. Lokale bands kan komme og banke på og få lov at spille uden at opkræve entré.

Hvis et band udefra er programsat, lægger Værket vægt på, at der er et lokalt band med som support.


65 har nøglebrik og dermed altid adgang til bygningen, der er åben fra 8 til 23 syv dage om ugen. Det kører på klare spilleregler og tillid. Mange er med til at have ansvar for huset.

Jens Erik Samuelsen, leder af ungehuset Værket


- Musikken må gerne fylde en tredjedel. Koncerterne er vigtige, fordi de er med til at få nye brugere ind, siger Samuel.

Værkets leder og eneste ansatte, Jens Erik "Samuel" Samuelsen, med et par af Værkets brugere foran den stationære scene i den gamle villas stue. Til venstre Bjarne Mathiesen og til højre Magnus Claes Poulsen Kramer. Foto: Mette Mørk

Men der skal også være plads til andre ting. Alt muligt som der er interesse for. En fælles valgnat med det amerikanske præsidentvalg, krearummet med gratis adgang til materialer og maling og køkkenet på betingelse af, at man rydder op efter sig. Jo, det kan faktisk godt fungere, for de unge holder hinanden i ørerne, for at undgå, at "den gamle" bliver gnaven.

Annonce

Mange om ansvaret

- Normalt er der omkring 100 brugere i huset om ugen. 65 har nøglebrik og dermed altid adgang til bygningen, der er åben fra 8 til 23 syv dage om ugen. Det kører på klare spilleregler og tillid. Mange er med til at have ansvar for huset, forklarer Samuel.

Værket er Vejles ungdomshus og indrettet i et hus, der i 1908 blev bygget som præstebolig til sognepræsten i Sct. Nicolai Sogn. Foto: Mette Mørk

Flere politiske partier bruger huset til møder ganske gratis. Blandt andet SUF’erne, der er "en slags Enhedsliste" for nu at bruge Magnus Claes Poulsen Kramers eget udtryk. SUF står for Socialistisk Ungdomsfront.

- Det er et kultiveret sted. Man kan komme og snakke. Det er bedre end at gå hjemme, siger han.

100-årigt hus med liv i

  • Værket er Vejle Kommunes ungehus for de 15-25-årige. Det kan bruges frit inden for åbningstiden.
  • Der holdes koncerter, jam-aftener, fattigmandskøkken, krea onsdag, brætspilcafeer, kakaomandage og meget andet.
  • I huset er rum til at tegne og male i, øvelokaler til musikere, køkken og hyggestuer samt mødelokaler. Udendørs er en 100 meter lang graffitivæg til fri afbenyttelse.
  • Huset har adressen Ved Vandværket 1, 7100 Vejle, mellem jernbanearealet og Fredericiavej.
  • Oprindelig er huset bygget i 1908 til præstefamilien i Sct. Nicolai Sogn.
Der er forskellige kroge og pladser i udeområdet omkring Værket, men det har vist sig, at det ikke fungerer med en overdækket udeplads, da den tiltrækker en gruppe borgere, der ikke er brugere af Værket. Foto: Mette Mørk

Men tilbage til musikken. Værket har et øvelokale, hvor Bjarne Mathiesen fra heavymetalbandet NORÐ træner stemmen.

Annonce

Glad for at være rollemodel

Arbejdsmæssigt er han køkkenchef. Man kan godt begge dele, når man er passioneret nok. Han er 27 år og dermed i overkanten af aldersgruppen. Det er, fordi han bruges som rollemodel for de unge, og den position er han glad for.

Han taler blandt andet om at lade være med at gå ind i en offerrolle, som han synes lidt for mange unge gør. Han vil gerne gøre op med det, han kalder offerkulturen. Curlingbørnene bliver ødelagt med en offerroller, lige så snart de er ude for en hændelse. I stedet skal man klappe dem på skulderen og tale om, hvad man kan gøre for at komme videre.

Musikere med håb og drømme

Hen over sommeren, hvor festivalerne blev aflyst på grund af coronavirussen, talte Vejle Amts Folkeblad med en stribe lokale musikere for at høre om, hvordan de arbejdede med musikken og om deres håb og drømme. Her er dem, vi fortalte om. Historien om Værket er den sidste i serien. Du kan læse alle artiklerne på www.vafo.dk.

Han er selv blevet slået ned og har kronisk hovedpine efter den hændelse. Men han tog et bevidst valg:

- Fuck, jeg vil ikke være et offer. Du er, hvad du gør dig til, og de kampe har vi alle. Hvis man siger ”Ih, hvor er det synd for mig”, så kommer vi ikke videre. Det gør vi heller ikke, hvis man ikke går efter sine mål.

Så han tog en kokkeuddannelse og blev køkkenchef for to år siden som 25-årig.

Med NORÐ er han i gang med at indspille otte sange. Musikken er lavet, og han er ved at gøre sig klar til at lægge vokal på.

Annonce

Mød ny musik

Under navnet ”Brutalchef666” har han en side på Spotify, hvor han poster sange af mange nye bands, men kun én sang pr. band.

- Jeg har over 100 lyttere og 500 sange på siden. Mange andre steder møder man altid de samme 20 numre. På min side er målet, at man kan møde bands, man ikke kender. Alt fra hele verden kan komme med. Det skal bare være noget, jeg kan lide, understreger Bjarne Mathiesen.

Værket er Vejles ungdomshus. Ganske stemningsfuldt. Foto: Mette Mørk
Værket er Vejles ungdomshus. Men da huset blev bygget i 1908, kunne præstefamilien i Sct. Nicolai Sogn med Christian Henrik Christensen i spidsen sidde her i fred og ro, fordi Fredericiavej ikke fandtes på den tid. Derfor kunne man også nøjes med at have terrasse og ikke udestue her. Foto: Mette Mørk
På første sal er der et mødelokale, der kan lejes. Det bruges af forskellige politiske ungdomsafdelinger og grupper. Foto: Mette Mørk
Baren ligger i forlængelse af køkkenet. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give For abonnenter

Coronarestriktioner på jobcentret undrer Anne Mette: - De beskytter medarbejderne, men ikke borgerne

Jelling

Museum fejrer jul på Jelling'sk

Annonce