Annonce
Vejle

Vaccine-fælde: Indkaldte kan få første stik men ikke nummer to

Region Syddanmark har fået vacciner -  men ikke nok til hele den store gruppe, der nu har fået mulighed for at blive vaccineret. Derfor oplever mange, at det er umuligt at bestille stik nummer to. Foto: Mette Mørk
En teknisk fejl og mangel på vacciner betyder, at sårbare borgere, der er indkaldt, må opgive at bestille tid, fordi systemet kræver, at man får tid til begge stik i samme indtastning.

Vejle: En forbandet situation.

Så bramfri lød meldingen onsdag fra Region Syddanmark, da avisen forsøgte at få en forklaring på en problemstilling, som flere har henvendt sig til avisen med.

Alle tilhører gruppen af sårbare borgere, der nu har fået at vide, at de kan søge om vaccination mod covid-19. Derfor har de tålmodigt ventet på at komme igennem det pressede bestillings-system på nettet, hvor køen på vaccine.dk ofte er over 10.000 personer lang.

Når det så endelig er lykkedes, har de uden større besvær fået tid til det første stik. Problemet opstod, når de i samme omgang skulle bestille stik to. Den vaccination skal de have fire uger senere.

Her har denne avis på nærmeste hold oplevet, at det har været umuligt. Der var ganske enkelt ingen tider at få - hverken i Vejle eller på andre vaccinationssteder indenfor en endda større geografi.

Annonce

Fælden klapper

Det var heller ikke muligt at søge eksempelvis fem eller seks uger senere, som regionen ellers angiver som en undtagelsesvis mulighed på hjemmesiden. Prøvede man, blev man automatisk henvist til præcis den uge, der ligger fire uger efter det første stik.

Og så klapper fælden. Uden vaccinationstid to er det ikke muligt at udnytte den tid, som systemet i første omgang gav mulighed for.


Jeg sad så lang tid og ventede bare for at opdage, at det var forgæves, fordi jeg ikke kunne få stik nummer to.

Læser i henvendelse til avisen


Region Syddanmark beklager problemet. Ifølge oplysningerne til avisen fra regionens presseafdeling skyldes den "forbandede situation" en teknisk fejl man arbejder på at udbedre - men også mangel på vacciner i forhold til den store gruppe sårbare borgere, der nu er indkaldt.

I en pressemeddelelse fra regionen har koncerndirektør i Region Syddanmark, Kurt Espersen, følgende kommentar:

- Det er en virkelig frustrerende situation at stå i, når man gerne vil gøre sin borgerlpligt og blive vaccineret. Vi arbejder på højtryk for at få det løst og vi gør alt, hvad vi kan for at hjælpe så mange som muligt, så hurtigt vi kan.

Annonce

Regionen: Vær tålmodige

Regionens ambition er, at alle indkaldte er inde i vaccinations-kæden inden påske. Forstået på den måde, at der så er sikret så meget vaccine, at det er muligt at bestille både første og andet stik i samme arbejdsgang - som systemet kræver.

På spørgsmålet, om det ikke er muligt at oplyse på hjemmesiden, hvornår vaccine-situationen er på det niveau, lyder svaret, at det ikke er en mulighed. Der kommer hele tiden nye vaccine-portioner, og der bliver løbende lagt nye tider ind. Derfor er det nødvendigt for den enkelte at gå ind og tjekke.

Annonce

Leder venter på melding

Det bekræfter lederen af vaccinationscentrene i Vejle og Kolding, overlæge Peter Ivan Andersen:

- Lige nu venter jeg på en melding om, hvor mange vacciner vi kan regne med at få. Når det er på plads, lægger jeg tider ind for Moderna og Pfizer. Derfor er det en god ide at tjekke de nærmeste dage, mens det er mere usikkert omkring AstraZenica. Men det er nødvendigt at være tålmodige, sagde vaccinationslederen onsdag eftermiddag.

Umiddelbart skulle man tro, at det var mere fornuftigt at koble vaccinedoserne sammen, så de, der var sikret stik et automatisk var sikret stik nummer to. Sådan var udgangspunktet også, men den langsomme levering af vacciner betød, at man på den måde kom meget langsomt i gang. Utålmodigheden efter at sætte fart i processen betød, at den kobling blev opgivet i håbet om, at vaccinerne til stik to kom hurtigere frem.

Noget tyder på, at der så småt er ved at komme styr på situationen. Sent onsdag fik avisen tilbagemeldinger fra to kilder, der nu har fået tid til både første og andet stik.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Kaffetørst førte til storbrand på Randbøl Hede: Se skaderne i videoen her

Annonce