Annonce
Vejle

Valgduel med løse patroner: Vejle er vigtigere end partiet

Chefredaktør Mogens Gregers Madsen fik lov at introducere de to politikere - der som han bemærkede meget kollegialt havde stillet sig ved siden af modstanderens valgplakat. Foto: Yilmaz Polat
Christoffer Melson (V) og Birgitte Vind (S) kæmper for deres parti - men først og fremmest for at få Vejle i Folketinget.

Vinding: Sæt kryds ved mig, men hvis du vælger at støtte modstanderens parti, så sæt kryds ved min sidemand.

Ovenstående var en del af essensen, da folketingskandidaterne Birgitte Vind (S) og Christoffer Melson (S) onsdag morgen stillede op til valgduel hos Halvni Klubben i Vinding.

Godt 100 morgenfriske var mødt frem, og de overværede en debat, hvor ingen af de to var ude på at skyde alt for skarpe skud mod kandidat-kollegaen - selvom de fastholdt, at der er forskel på, om det bliver Lars Løkke Rasmussen eller Mette Frederiksens navneskilt, der kommer på døren til statsministerens kontor.

Jeg er imponeret over den indsigt, I har i landspolitik, selvom I til dagligt beskæftiger jer med byrådspolitik.

Peter Rasztar, Halvni Klubben

Banen til Billund skilte

Forskellen opstår ikke mindst i kraft af de politiske aftaler, de to partier bliver nødt til at indgå, for at sikre sig nøglerne til Statsministeriet. Man behøver blot at minde Socialdemokratiet om forhandlingerne i Det Sorte Tårn på Amager efter valget i 2015.

Her måtte der indgåes mange kompromisser, før de radikales støtte var på plads. Og den nuværende regering har i mangt og meget måtte bøje sig mod Dansk Folkeparti og regeringspartneren Liberal Alliance for at beholde magten.

Et af valgkampens lokale temaer - Billundbanen - er et eksempel. Gået hårdt på klingen er Christoffer Melson ikke nogen stor fortaler for projektet, som mange transport-eksperter har kaldt samfundsøkonomisk urentabelt:

- Men vi måtte sluge banen for at få det vigtige forlig om infrastruktur igennem med en masse andre gode punkter, som Christoffer Melson konstaterede.

Birgitte Vind er helhjertet tilhænger af banen trods diskussionen om linjeføring og manglende elektrificering af strækningen mellem Vejle og Herning/Struer:

- Jeg tror, den kan være med til at sikre Billunds position som Vestdanmarks internationale lufthavn, lød det fra Birgitte Vind.

Nej til togbro - men ikke i salen

Synet på Billundbanen var med andre ord nuanceret, mens begge siger nej til planerne om en togbro over Vejle Fjord. Her forsøgte både Christoffer Melson og en tilhører at stikke lidt i socialdemokratens nej.

Hendes parti er en del af forliget bag timeplanen fra 2014. Og hvis der er rødt flertal efter valget, vil der fortsat være flertal for blandt andet togbroen. Og vil du så stemme nej - lød spørgsmålet?

Og nej - det ville Birgitte Vind ikke love. Som hun sagde:

- Jeg tager til Christiansborg for at få indflydelse, og den risikerer man at miste, hvis man er for meget Rasmus Modsat. Forliget er jo indgået før min tid. Til gengæld vil jeg love, at jeg vil argumentere imod i forhold til både vores transportordfører Rasmus Prehn og Mette Frederiksen. Og jeg er sikker på, at de vil lytte.

104 havde fundet vej til Vindinghallens cafeteria på denne solskinsmorgen i maj. Foto: Yilmaz Polat

Formand: Stem lokalt

Inden Birgitte Vind kommer så langt, skal hun først samle kryds nok til en taburet i folketingssalen - akkurat som sin sidemand Christoffer Melson.

Og hvis de cirka 100 tilhørere gør, som Peter Rasztar fra Halvni Klubben anbefalede i sine afsluttende bemærkninger ved mødet, kommer der i hvert fald personlige kryds fra Vinding.

Christoffer Melson (V) og Birgitte Vind (S) er ganske vist politiske modstandere, men de er også kolleger i Vejle Byråd og har ingen problemer med at samarbejde. En SV-regering tog de dog begge afstand fra. Ingen af partierne er klar til at opgive Statsministeriet. Foto: Yilmaz Polat
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Se billederne: Spotlight samlede børn fra Vejles skoler til fest, musik og fremtids-kig

Kultur For abonnenter

Siriuspatruljen samles ved Vejle Fjord: Her kan fortælles historier om kulde, afsavn og 100 dage uden bad

112

Campinghytten var fuld af tyvekoster: Retten udviste de to gerningsmænd

Annonce