Annonce
Børkop

Vandmølle-venner slår alarm: Der skal renoveres for mange millioner

Børkop Vandmølles hjul står stille, for de kan slet ikke dreje rundt længere. Mangel på vedligehold har sat sine spor. Både inde i selve møllen og på bygningerne. Arkivfoto
Møllen hos Børkop Vandmølle står stille. Helt stille. Tidens gnavende tand og manglende vedligehold betyder, at Børkops vartegn ikke længere virker. Det er tab af kulturhistorie, lyder det fra Børkop Vandmølles Venner.
Annonce

Børkop: Vandmøllen i Børkop maler ikke ligefrem ad helvede til. For den maler slet ikke i øjeblikket.

Møllen er nemlig ikke blevet vedligeholdt ordentligt gennem flere år, ja årtier, og det sætter sine spor.

- Som mange, måske ved selvsyn, har konstateret, forfalder Børkop Vandmølle såvel udvendigt som indvendigt. Det skyldes, at møllen er blevet overhalet af tidens tand og af Vejle Kommunes, skal vi kalde det, sparsommelige vedligeholdelse. Og nok også sparsommelige interesse for møllen, lyder det fra Jørgen Jensen, der er medlem af Børkop Vandmølles Venner.

Han er koordinator for at få søgt midler til at få møllen tilbage til de standarder, som Børkops Vandmølles Venner gerne så møllen være i.

- Som det ser ud lige nu, er mølleriet ikke operativ, og den kan ikke male mel, idet sorterings- og renseanlægget er gået i stykker. Så noget skal gøres, og da der ikke rigtigt er blevet brugt penge på vedligehold gennem mange år, er det efterhånden blevet noget op ad bakke. Vi er i foreningen utrolig kede af, at det er sådan, da vi betragter møllen samt Farbror Svends Samling som et unikt stykke kulturhistorie for området, herunder også for Vejle Kommune. Men vi slår os ikke ud, dertil er møllen alt for vigtigt en kulturarv, siger han og fortsætter:

- Selv om foreningens medlemmer laver en del vedligeholdelse, er behovet nu nået et niveau, hvor vi ikke længere kan være med.

Det er der galt med møllen

  • Ifølge Børkop Vandmølles Venner skal der kigges nærmere på en renovering af fundamentet under hovedakslernes inderste del, gulvene på alle tre etager, gavl ud mod møllehjulene, tag over møllen og det sydlige lagerloft, afløbskanal og mur ved denne, sikring mod vandindtrængen ved soklerne, trapper ved malekammen inklusiv rækværk. Desuden skal der kigges nærmere på selve murværket i de gamle bygninger.
  • På længere sigt også taget på samlingen, toiletforhold og en oprensning af Møllesøen.
  • Arbejdet skal af hensyn til fredningsdeklarationen udføres i samråd med Kulturarvsstyrelsen, Nationalmuseet og Vejle Kommune.
Annonce

Mangler millioner

Ifølge Børkop Mølles Venner skal der givet findes en del millioner kroner, før der vil være rettet op på mange års manglende vedligehold. I al fald hvis mølleriet, Farbror Svends Samlimg og alle bygninger skal opdateres til en standard, som holder i mange år.

- Et slag på tasken er syv til otte millioner kroner, men mindre kan gøre det som en start. For vigtigst er at få startet med at finde ud af, hvor slemt det helt præcist er, men at det er nået dertil, skyldes ikke bare en, men to kommuners, sparsommelighed. Når man hele tiden sparer, overhaler tidens tand jo, og både Børkop Kommune og nu Vejle Kommune har tilsyneladende ikke haft møllens vedligehold som en særlig høj prioritet. Derfor kører møllen ikke i øjeblikket, og det er synd, for det er et stykke kulturhistorie, som er ved at forsvinde, siger Jørgen Jensen.

Han fortsætter:

- Vi håber, at der snart sker noget. Vi mener jo, at den formidling og arrangementer, som foreningens medlemmer frivilligt og gratis udfører, er af stor betydning for samfundet, gæster fra ind- og udland, samt vore efterfølgeres forståelse for historiens gang. Her er det vigtigt at holde mølleriet i gang, så vi kan vise og forklare, hvordan maskineriet virker, forklarer Jørgen Jensen.

Annonce

Vil gå videre

At vandmøllens møllehjul slet ikke kan dreje rundt, og at møllen er i forfald, kommer bag på Dan Arnløv Jørgensen (K), der er formand for Vejle Byråds kultur- og idrætsudvalg.

Vedligehold af kommunale bygninger hører nemlig ikke ind under idræts- og kulturforvaltningen, men under den juridiske afdeling.

- Jeg må tilstå, at det er nye oplysninger for mig, men det er klart, at det er noget, jeg meget gerne vil gå videre med. Det er jo vigtigt, at vi vedligeholder vores kommunale bygninger, og selvfølgelig også Børkop Vandmølle, som er et vigtigt historisk og kulturelt sted, siger han.

Jørgen Jensen står her med et nedløbsrør, som er en del af et sorteringsanlæg. Mens rørerne er forholdsvis nye og i god stand, så er den indmad, der burde være i sorteringsanlægget, fjernet. Den var ganske enkelt blevet slidt op gennem tiden. Foto: Jørgen Flindt
Nogle kæmpe aksler er en meget vigtig del i at udnytte møllehjulenes kraft. Men fundamentet under hovedakslernes inderste del trænger gevaldigt til en renovering. Foto: Jørgen Flindt
Ved indgangen ind til selve møllen ser det sådan ud. Det er både selve bygningen og indmaden, der trænger til en kærlig hånd. Foto: Jørgen Flindt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Trekantområdet

Politikere er ikke i særlig kategori: Middelfarts 46-årige borgmester lod sig covid-19-vaccinere på samme tid som plejehjemsbeboere

Annonce