Annonce
Hedensted

Vandværk har fået testanlæg op og i drift: Det skal fjerne forbudt pesticid fra drikkevandet

Rundt om Stouby Vandværk på Bråskovvej 96 finder man de tre boringer, der leverer vand til samtlige forbrugere. Boringerne er cirka tyve meter dybe, og i november blev det konstateret, at de alle er forurenet. Foto: Emil Fibiger
Stouby Vandværk afventer svar på nye analyser af drikkevandet. De skal vise, om et testanlæg virker, og om værkets tre boringer fortsat er forurenet med forbudt pesticid.

Stouby: Borgere i Stouby fik i november sidste år den ubehagelig besked, at deres drikkevand er forurenet med pesticidet Metazachlor ESA.

Nu, næsten tre måneder senere, kan de samme borgere se frem til snarligt svar på, om pesticidet stadig er i drikkevandet i et niveau, der overstiger grænseværdien.

Stouby Vandværk har fået et mindre testanlæg med kulfilter stillet an. Det kom i drift i 18. januar, og i denne uge er der blevet udtaget en prøve, der skal vise, om filteret har renset vandet for pesticidet, fortæller bestyrelsesformand Ib Christiansen.

Annonce

- Hvis det viser sig, at anlægget ikke har taget det, så kan det være, at vi skal prøve at køre med det otte til fjorten dage mere, for det er ikke sikkert, resultatet viser sig lige med det samme, siger han til Folkebladet dagen før prøveudtagningen.

Ny kontrol af boringer

Vandværket fik ved samme lejlighed foretaget nye boringskontroller. De skal vise, om pesticidet stadig er i grundvandet. Virksomheden Eurofins har udtaget prøverne og skal også analysere dem.

Sagen kort

Stouby Vandværk fandt i oktober sidste år det forbudte pesticid metazachlor ESA ved taphanekontrol såvel som boringskontrol. 

En mindre koncentration af metazachlor OA viste sig også. Man er først begyndt at undersøge vandet i Danmark for stofferne i 2019.

Indholdet er meget lavt, men over den lovbestemte grænseværdi.

Styrelsen for Patientsikkerhed har vurderet, at indtagelse af vandet ikke er forbundet med en sundhedsmæssig risiko i en tidsbegrænset periode. Men anbefaler vandværket at få koncentrationen ned, så drikkevandbekendtgørelsens kriterier overholdes.

- Der plejer at gå otte til ti dage, inden vi får prøveresultatet på sådan noget. Det kan være, det går hurtigere den her gang, for det er kun Metazachlor, de tager prøver for, siger Ib Christiansen.

Annonce

Rensning mest i spil

Hvis boringerne stadig er forurenet, så har vandværket fortsat kun to veje at gå. Man kan rense vandet med et kulfilteranlæg, eller man kan skifte kildeplads.

- Vi har været ved at undersøge med hensyn til ny kildeplads, men ude ved os (i Stouby, red.) er det ikke nemt at finde, siger Ib Christiansen.

Så hvad vil du sige, det går mest i retning af?

- Det går i retning af, at vi skal have et kulfilter, svarer Ib Christiansen.

Annonce

Ingen opklaring af ulovlighed

Formanden er ikke blevet klogere på, hvordan pesticidet er havnet i grundvandet.

Det tilhører en gruppe stoffer, der anvendes til bekæmpelse af græsser og tokimbladede planter i forbindelse med dyrkning af kål, raps, frugt og majs. Det kom frem i 1970’erne under navnet Butisan-S, men det opnåede aldrig godkendelse i Danmark.

Beboere i Stouby og andre i lokalområdet fik i november sidste år beskeden om, at deres drikkevand er forurenet. Indholdet af pesticidet er for lavt til at udgøre en sundhedsmæssig risiko i en tidsbegrænset periode, lyder vurderingen. Vandværket anbefales dog at få indholdet ned under gældende grænseværdi. Foto: Emil Fibiger

Ib Christiansen tænker, at det kan være blevet sprøjtet ud over en mark, eller at en person på et tidspunkt kan have gravet en beholdning af det ned grundet dårlig samvittighed. Gamle synder, kalder han det.

Har I ønske om at finde ud, hvor det kommer fra?

- Nej, for jeg tror, det er umuligt. At begynde at bruge penge på det. Det ville bare være mistede penge, siger han.

Politianmeldelse er heller ikke noget, han og bestyrelsen har overvejet.

- Nej, det har vi ikke. Sådan noget er jeg ikke inde i, men det kan være, sagen vil være forældet. Det kan de blive, hvis det ligger fem eller ti år tilbage. Politiet har vist ikke ret meget tid til sådan noget, og jeg har ikke hørt om i forbindelse med forurening andre steder, at nogen har politianmeldt pesticidværk, men derfor kan det selvfølgelig godt være sket, siger Ib Christiansen.


Det ligger på et lavt niveau. Det er rigtigt. Men hvis man har drukket det i årevis, så er der ingen, der ved, hvad den akkumulerede effekt er. Grænseværdier er ikke lavet for sjov skyld,

Henrik Hornsved


Formanden vil hellere se fremad. Hvornår de 700 forbrugere kan regne med rent vand, kan han ikke sige endnu.

Annonce

Kan kun gå for langsomt

En af forbrugerne, Henrik Hornsved, håber på en snarlig løsning.

- Det er enormt ærgerligt, at nogen i et område som vores med mange aktiviteter og et ønske om at tiltrække tilflyttere ødelægger drikkevandet. Det er ikke med til at gøre området attraktivt. Så hvis et kulfilter skal til, så kan det kun gå for langsomt, siger Henrik Hornsved.

Det faktum, at indholdet af pesticidet er lavt og ikke vurderet sundhedsskadeligt, gør ikke forureningen harmløs, mener han.

- Det ligger på et lavt niveau. Det er rigtigt. Men hvis man har drukket det i årevis, så er der ingen, der ved, hvad den akkumulerede effekt er. Grænseværdier er ikke lavet for sjov skyld, siger han.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Politiet tror, at mindst 11 brande er påsatte: Der har været ild i naturen omkring Egtved flere gange i årets første måneder end i hele 2021

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Billund

18-årig fik lumre sex-beskeder fra sin chef: - Episoden er yderst beklagelig

Egtved For abonnenter

Engang var det et helligt hus, men snart fyldes det med andre interesser: Bobby skal dog lige på jagt efter skejser først

Give

Mangeårigt byrådsmedlem var 'saftsuseme' skuffet efter sidste valg: I dag har han forliget sig med, at hans faste plads i lokalpolitik formentlig er fortid

Vejle Boldklub For abonnenter

VB henter nyt: Derfor ligner sommerens første forstærkning rent faktisk en forstærkning og ikke en lottekupon

Færre fugle, døve marsvin og flere invasive arter ved Vesterhavet: Forsker kalder planerne om 10.000 vindmøller i Nordsøen for 'verdens største marinbiologiske eksperiment'

Erhverv

Steffen går til stålet med ny butik i Vestbyen: Stjernekok kiggede forbi

Erhverv For abonnenter

Annette sælger butikken i Foldegade: 'Jeg savner simpelthen at komme til at bruge mine hænder igen. Nu skal det være'

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Vejle

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Vejle Boldklub

Så er den første nye på plads hos VB: Henter gammel kending og styrker midtbanen

Erhverv For abonnenter

Anders fik sin drømmeuddannelse i Hedensted, men nu bliver tilbuddet lukket: Der er for få studerende

Kultur

Butikken er forvandlet: Bydel får eget kulturhus med bibliotek, spilarkade og foredragssal

Annonce