Stouby: Borgere i Stouby fik i november sidste år den ubehagelig besked, at deres drikkevand er forurenet med pesticidet Metazachlor ESA.
Nu, næsten tre måneder senere, kan de samme borgere se frem til snarligt svar på, om pesticidet stadig er i drikkevandet i et niveau, der overstiger grænseværdien.
Stouby Vandværk har fået et mindre testanlæg med kulfilter stillet an. Det kom i drift i 18. januar, og i denne uge er der blevet udtaget en prøve, der skal vise, om filteret har renset vandet for pesticidet, fortæller bestyrelsesformand Ib Christiansen.
- Hvis det viser sig, at anlægget ikke har taget det, så kan det være, at vi skal prøve at køre med det otte til fjorten dage mere, for det er ikke sikkert, resultatet viser sig lige med det samme, siger han til Folkebladet dagen før prøveudtagningen.
Ny kontrol af boringer
Vandværket fik ved samme lejlighed foretaget nye boringskontroller. De skal vise, om pesticidet stadig er i grundvandet. Virksomheden Eurofins har udtaget prøverne og skal også analysere dem.
Sagen kort
Stouby Vandværk fandt i oktober sidste år det forbudte pesticid metazachlor ESA ved taphanekontrol såvel som boringskontrol.
En mindre koncentration af metazachlor OA viste sig også. Man er først begyndt at undersøge vandet i Danmark for stofferne i 2019.
Indholdet er meget lavt, men over den lovbestemte grænseværdi.
Styrelsen for Patientsikkerhed har vurderet, at indtagelse af vandet ikke er forbundet med en sundhedsmæssig risiko i en tidsbegrænset periode. Men anbefaler vandværket at få koncentrationen ned, så drikkevandbekendtgørelsens kriterier overholdes.
- Der plejer at gå otte til ti dage, inden vi får prøveresultatet på sådan noget. Det kan være, det går hurtigere den her gang, for det er kun Metazachlor, de tager prøver for, siger Ib Christiansen.
Rensning mest i spil
Hvis boringerne stadig er forurenet, så har vandværket fortsat kun to veje at gå. Man kan rense vandet med et kulfilteranlæg, eller man kan skifte kildeplads.
- Vi har været ved at undersøge med hensyn til ny kildeplads, men ude ved os (i Stouby, red.) er det ikke nemt at finde, siger Ib Christiansen.
Så hvad vil du sige, det går mest i retning af?
- Det går i retning af, at vi skal have et kulfilter, svarer Ib Christiansen.
Ingen opklaring af ulovlighed
Formanden er ikke blevet klogere på, hvordan pesticidet er havnet i grundvandet.
Det tilhører en gruppe stoffer, der anvendes til bekæmpelse af græsser og tokimbladede planter i forbindelse med dyrkning af kål, raps, frugt og majs. Det kom frem i 1970’erne under navnet Butisan-S, men det opnåede aldrig godkendelse i Danmark.
Ib Christiansen tænker, at det kan være blevet sprøjtet ud over en mark, eller at en person på et tidspunkt kan have gravet en beholdning af det ned grundet dårlig samvittighed. Gamle synder, kalder han det.
Har I ønske om at finde ud, hvor det kommer fra?
- Nej, for jeg tror, det er umuligt. At begynde at bruge penge på det. Det ville bare være mistede penge, siger han.
Politianmeldelse er heller ikke noget, han og bestyrelsen har overvejet.
- Nej, det har vi ikke. Sådan noget er jeg ikke inde i, men det kan være, sagen vil være forældet. Det kan de blive, hvis det ligger fem eller ti år tilbage. Politiet har vist ikke ret meget tid til sådan noget, og jeg har ikke hørt om i forbindelse med forurening andre steder, at nogen har politianmeldt pesticidværk, men derfor kan det selvfølgelig godt være sket, siger Ib Christiansen.
Henrik HornsvedDet ligger på et lavt niveau. Det er rigtigt. Men hvis man har drukket det i årevis, så er der ingen, der ved, hvad den akkumulerede effekt er. Grænseværdier er ikke lavet for sjov skyld,
Formanden vil hellere se fremad. Hvornår de 700 forbrugere kan regne med rent vand, kan han ikke sige endnu.
Kan kun gå for langsomt
En af forbrugerne, Henrik Hornsved, håber på en snarlig løsning.
- Det er enormt ærgerligt, at nogen i et område som vores med mange aktiviteter og et ønske om at tiltrække tilflyttere ødelægger drikkevandet. Det er ikke med til at gøre området attraktivt. Så hvis et kulfilter skal til, så kan det kun gå for langsomt, siger Henrik Hornsved.
Det faktum, at indholdet af pesticidet er lavt og ikke vurderet sundhedsskadeligt, gør ikke forureningen harmløs, mener han.
- Det ligger på et lavt niveau. Det er rigtigt. Men hvis man har drukket det i årevis, så er der ingen, der ved, hvad den akkumulerede effekt er. Grænseværdier er ikke lavet for sjov skyld, siger han.