Annonce
Hedensted

Vandværk vandt over Skat: Nu kan lokalt vandværk få 743.000 kr. tilbage

Vandsektorloven har givet vandværkerne meget administrativt bøvl og en ekstra skatteregning. Men nu får vandværkerne penge tilbage i skat. Arkivfoto

Vandværksfolk over hele landet jubler, efter de i højesteret vandt en principiel sag over skat. I Juelsminde kan man nu få 743.000 kr. tilbage i skat.

Juelsminde: Torsdag var en god dag for vandværker og spildevandselskaber over hele landet.

Højesteret afgjorde nemlig i en principiel sag anlagt af Hjørring Vandselskab og Hvidovre Vand mod Skat til fordel for vandselskaberne.

I første omgang tabte vandselskaberne i Landsretten, men den dom omgjorde Højesteret

- For Juelsminde Vand betyder det, at vi nu kan se frem til at få de omkring 730.000 kr. tilbage, som vi i 2014 betalte i skat, fortæller Peter Wiin, der er kasserer i Juelsminde Vand.

Han har sammen med tidligere formand for vandværket, Knud Hede, rendt politikere og embedsfolk på døren, siden loven blev indført i 2009.

Annonce

Vandsektorlov

2007 vedtog Folketinget at sætte fokus på, hvordan forbrugerne kunne få billigere drikkevand og betale mindre for at komme af med spildevandet.I 2009 blev en vandsektorlov, som inkluderer 91 kommunale vandværker og 131 større private vandværker, vedtaget.Samtidig blev alle vand- og spildevandsafdelinger udskilt fra kommunerne i selvstændige aktieselskaber.Sådanne aktieselskaber er i følge skattelovgivningen skattepligtige, men Skat og vandsektoren har været uenige om, hvordan selskaberne skal beskattes.I maj 2015 blev loven ændret, så mange mindre, private vandselskaber blev taget ud, men skattespørgsmålet var stadig uafklaret.Højesteret har netop afgjort skattespørgsmålet til fordel for vandselskaberne.

Værdier faldt

Allerede dengang forudså vandværkerne nemlig, at der ville blive problemer med loven, fordi den gav øget administration, og problemerne voksede, da Skat pludselig meddelte, at man ikke ville rette sig efter den måde, som det såkaldte Forsyningssekretariat havde regnet vandselskabernes værdier ud på.

I stedet havde Skat sin egen beregning.

- For Juelsminde Vand betød det, at vi efter den ene metode har værdier for omkring 50 mio. kr., mens vi efter Skats vurdering har værdier for fire mio. kr., fortæller Peter Wiin.

Fordi vandselskaberne med indførelse af vandsektorloven blev omdannet til aktieselskaber, betød det, at de nu på få år havde afskrevet deres værdier, og dermed tjente penge, som de så skulle betale skat af.

Og det var slet ikke intentionen med loven.

Vil tage tid

Derfor har brancheforeningen Danva ført to retssager helt til Højesteret og vundet.

Dommen får dermed betydning for de 243 andre retssager om vandselskaber, der ligger ved Landsskatteretten, herunder Juelsminde Vands.

- Vi forventer, at sagerne nu bliver hjemvist til den specielle skattemyndighed, og at vi derefter kan få vores penge tilbage. Det er selvfølgelig ikke noget, der sker lige her og nu, men det er en god dag for retssikkerheden, som vi syntes, har haltet noget på det her område, fortæller Peter Wiin.

Han har i øvrigt sammen med Knud Hede så sent som i foråret haft foretræde for ministeren for at påpege de uheldige konsekvenser af vandloven, der stadig er tilbage, blandt andet et øget bureaukrati.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Jelling

2000 burgere fra Brugsen til Hjemlig Musikfestival: Det er helt vildt

Annonce