Annonce
Børkop

Var kongen en helt eller en skurk?

Christian d. X på sin hvide hest ved genforeningen i 1920. Man kan høre mere om kongen, og den periode han regerede i, når der tirsdag er foredrag i Smidstrup Forsamlingshus. Arkivfoto.

Smidstrup:

Når Smidstrup-Skærup Seniorklub tirsdag 8. januar holder sit første arrangement i det nye år, vil tilhørene komme med tilbage i tiden, for foredraget handler om Kong Christian d. X (ti, red), der var konge i perioden 1912 til 1947.

Forhenværende højskoleforstander Niels Ole Frederiksen fortæller om kongen og stiller spørgsmålet: Var han en helt eller en skurk.

Christian den tiende var med sin personlige og politiske indblanding anledning til mange problemer og var med sit indgreb i påskekrisen 1920 tæt ved at afsætte sig selv og dermed afskaffe monarkiet.

Hans regeringsperiode var da også en meget dramatisk tid med første verdenskrig, salget af de vestindiske øer, grundlovsændringen i 1915 hvor kvinderne fik valgret, påskekrisen og genforeningen i 1920, økonomiske kriser og ikke mindst den tyske besættelse i årene 1940 til 1945.

Foredraget starter klokken 14 i Smidstrup Forsamlingshus, og der er som sædvanlig fri adgang. Alle er velkomne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Indland

Henriette Zobel er død 

Annonce