Annonce
Vejle

Varme våde vintre ødelægger populær fritidsfornøjelse - og det vil koste mange millioner at sikre det rette underlag

Civilingeniør og teamkoordinator Kajan Variyeswaran, Vejle Kommune, har blandt andet stået for at leje det udstyr, der i år har kølet banen ned. Arkivfoto: Lars Saugbjerg
Skøjtebanens køleanlæg er forældet og kan ikke følge med, når temperaturen og regn angriber isen fra oven.

Vejle: En vandret vandrutsjebane.

Sådan er indtrykket lidt for ofte af den skøjtebane, Vejle Kommune for snart 10 år siden etablerede i Mariaparken. Lidt for lune vintre og for meget regn betyder, at det nedslidte køleanlæg ikke kan følge med.

Skøjtebanen er etableret på den idrætsplads, der uden for vintersæsonen bruges til blandt andet basketball. Da Mariaparken blev anlagt, genbrugte man det daværende køleanlæg fra den tidligere skøjtebane på Ved Anlæget. Og tiden er løbet fra det efterhånden 18 år gamle system.

Annonce

Tirsdag fik medlemmerne af teknisk udvalg en orientering. Mødet var det første i den nye byrådssæson. Og her fik de nyvalgte medlemmer en forsmag på den kommunale virkelighed.

Ønsket om at sikre vejlenserne mulighed for at beholde den populære fritidsfornøjelse kolliderer nemlig med udvalgets økonomiske formåen:

- Det bliver dyrt at renovere anlægget, meget dyrt, siger udvalgsformand Gerda Haastrup Jørgensen (V).

Kan koste tocifret millionbeløb

Hun kan ikke sætte et præcist tal på, hvad et nyt tidssvarende anlæg vil koste. Men det kan løbe op i et to-cifret millionbeløb:

- Og den slags penge kan vi ikke grave op. Vi har ingen puljer, hvor der står "hygge" på. Derfor må det ind i forhandlingerne om næste års budget til efteråret, siger udvalgsformanden.

Når Kong Vinter svigter, er det en våd fornøjelse at bruge skøjtebanen i Mariaparken. Arkivfoto: Mette Mørk

Med den melding er der lagt op til endnu en sæson med en midlertidig løsning. Skøjtesæsonen 2020/2021 blev helt aflyst. Forsamlingsforbuddet under corona var en af årsagerne - en anden, at det nedslidte anlæg simpelthen ikke kunne køle banen ned.

I dag bruger banen el, der svarer til 40 husstandes årlige forbrug.

Fra sagsbeskrivelsen til udvalget
Annonce

Mindre strøm og forurening

I denne sæson lejede kommunen i stedet et midlertidigt anlæg. Men en permanent løsning vil ifølge en vurdering fra de rådgivende ingeniørfirma Niras kræve, at de nuværende køleslanger i multi-banen udskiftes med et helt nyt anlæg.

Det bliver dyrt. Til gengæld er der penge at spare på driften. Alene strømforbruget har i snit kostet omkring 300.000 per sæson og med de nuværende elpriser, bliver det beløb kun højere. Samtidigt vil et nyt anlæg betyde mindre klimabelastning og ingen brug af forurenende kølemiddel.

- Vi traf ikke nogen beslutning på mødet. Men der kommer ikke til at være en ny bane klar til næste sæson. Det kan vi under ingen omstændigheder nå, siger Gerda Haastrup Jørgensen.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Politiet tror, at mindst 11 brande er påsatte: Der har været ild i naturen omkring Egtved flere gange i årets første måneder end i hele 2021

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Billund

18-årig fik lumre sex-beskeder fra sin chef: - Episoden er yderst beklagelig

Egtved For abonnenter

Engang var det et helligt hus, men snart fyldes det med andre interesser: Bobby skal dog lige på jagt efter skejser først

Give

Mangeårigt byrådsmedlem var 'saftsuseme' skuffet efter sidste valg: I dag har han forliget sig med, at hans faste plads i lokalpolitik formentlig er fortid

Vejle Boldklub For abonnenter

VB henter nyt: Derfor ligner sommerens første forstærkning rent faktisk en forstærkning og ikke en lottekupon

Færre fugle, døve marsvin og flere invasive arter ved Vesterhavet: Forsker kalder planerne om 10.000 vindmøller i Nordsøen for 'verdens største marinbiologiske eksperiment'

Erhverv

Steffen går til stålet med ny butik i Vestbyen: Stjernekok kiggede forbi

Erhverv For abonnenter

Annette sælger butikken i Foldegade: 'Jeg savner simpelthen at komme til at bruge mine hænder igen. Nu skal det være'

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Vejle

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Vejle Boldklub

Så er den første nye på plads hos VB: Henter gammel kending og styrker midtbanen

Erhverv For abonnenter

Anders fik sin drømmeuddannelse i Hedensted, men nu bliver tilbuddet lukket: Der er for få studerende

Kultur

Butikken er forvandlet: Bydel får eget kulturhus med bibliotek, spilarkade og foredragssal

Annonce