Annonce
Vejle

Varmetilbud til nyt boligområde - se om du kan komme med

Endnu har de nye rækkehuse ikke rejst sig på det tidligere erhvervsområde mellem Ibæk Strandvej og Sønderåen. Men når de første beboere flytter ind, vil de få varme fra Vejle Fjernvarme. Foto: Kaare Johansen

Vejle Fjernvarme er klar til at lægge en ny ledning, der blandt andet skal føres under jernbanen og Sønderåen for at nå området ved fjorden.

Vejle: Farvel til naturgas og goddag til fjernvarme.

Sådan kan fremtiden se ud for de nuværende beboere langs Ibæk Standvej og deres naboer på den anden side af jernbanen. Og fremtiden ser helt sikkert sådan ud for de kommende beboere i entreprenørselskabet Casas boligbyggeri mellem Sønderåen og Ibæk Strandvej.

Vejle Fjernvarme a.m.b.a. er klar til at bruge op til 23 millioner kroner på et projekt, der skal sikre fjernvarme til området. Casas cirka 200 boliger bliver helt sikkert forsynet med fjernvarme. Og de nuværede beboere i området har fået tilbud om at koble sig på anlægget og kan dermed sige farvel til deres private olie- eller naturgasfyr.

Opvarmer 1,7 millioner kvadratmeter

I 1987 blev Stribæk Varmecentral og Grejsdalens Varmecentral fusioneret med Vejle Fjernvarmeselskab. Fusionen skete i forbindelse med, at der blev ført overskudsvarme fra Skærbækværket og Shell i Fredericia til Vejle by via det nye TVIS-net.Selskabet skiftede 1. december 2010 navn til Vejle Fjernvarme a.m.b.a. - altså et andelsselskab med begrænset ansvar.

Tilslutningen til Vejle Fjernvarme var pr. 1. juni 2017 på 1.770.000 kvadratmeter opvarmet areal, svarende til cirka 13.600 parcelhuse på 130 kvadratmeter.

Fjernvarmekunderne fordeler sig på større boligbebyggelser, industrivirksomheder, offentlige institutioner og parcelhuse med videre.

Kilde: Vejle Fjernvarmes hjemmeside

Virksomheder spurgt

- Folk har frist til at melde sig frem til 1. september. Det gælder også for de virksomheder, der ligger langs den nye ledning - blandt andet 3F's hovedkvarter i Sjællandsgade. Endnu har ingen af meldt sig - men det kan stadig nås, siger Vejle Fjernvarmes direktør, Jesper Wolsgård.

Den nye ledning kommer til at strække sig fra den nuværende hovedledning i Danmarksgade bag banegården til området omkring Ibæk Strandvej. Første etape vil slutte omkring Casas byggeri, mens anden etape sender varmen videre ud langs Ibæk Strandvej til byskiltet og om til kvarteret langs jernbanen.

Vejle Fjernvarme har gennemført store projekter de seneste år - blandt andet den 42 millioner kroner dyre ledning til Skibet-området. Også i Uhre og Hoverområdet har fjernvarmeledningerne bredt sig - og nu kommer turen altså til den sidste del af byen neden for bakkerne.

Annonce

Dybt under godsbanespor

Ledningen bliver ikke den nemmeste, fjernvarmeselskabet har trukket. Entreprenøren skal blandt andet have røret ført under godsbanesporet ved Sjællandsgade:

- Her stiller Banedanmark en række krav, der betyder, at vi skal ned i to-en-halv meters dybde, inden vi sender ledningen under. Det betyder, at vi må etablere to stålkasser på begge sider af banesporet og så bore igennem. Derefter monterer vi et 560 mm stålrør, som vi så sender selve fjernvarmerøret igennem, forklarer fjernvarmedirektøren.

Næste forhindring er Toldbodvej. Den trafikerede vej er en del af ruten omkring Vejle Havn, der blandt andet skal klare trafikken, hvis der sker uheld på Vejlefjordbroen. Af samme grund er det en højprioritetsvej, der ikke må spærres. Derfor vil entreprenøren krydse vejen om natten og så dække hullet over med stålplader om dagen, indtil ledningen er på plads.

Annonce

I en bue under åen

Det nye rør skal så forbi 3F's bygninger inden den næste store forhindring - Vejle Å.

- Her vil vi lave en såkaldt styret underboring, hvor vi går ned under åen i en bue og så op på den anden side. Vi har prøvet noget lignende før oppe ved Bryggen, men åen er bredere på det sted, hvor vi skal under.

Et andet problem i området er det høje vandspejl. Ledningen skal graves 1,20 meter ned, så der kan blive problemer med det høje vandspejl. Men Jesper Wolsgård er sikker på, at den kommende entreprenør - projektet kommer i licitation 31. august - kan klare opgaven, så fjernvarmen løber i den nye ledning midt i februar.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Politiet tror, at mindst 11 brande er påsatte: Der har været ild i naturen omkring Egtved flere gange i årets første måneder end i hele 2021

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Billund

18-årig fik lumre sex-beskeder fra sin chef: - Episoden er yderst beklagelig

Egtved For abonnenter

Engang var det et helligt hus, men snart fyldes det med andre interesser: Bobby skal dog lige på jagt efter skejser først

Give

Mangeårigt byrådsmedlem var 'saftsuseme' skuffet efter sidste valg: I dag har han forliget sig med, at hans faste plads i lokalpolitik formentlig er fortid

Vejle Boldklub For abonnenter

VB henter nyt: Derfor ligner sommerens første forstærkning rent faktisk en forstærkning og ikke en lottekupon

Færre fugle, døve marsvin og flere invasive arter ved Vesterhavet: Forsker kalder planerne om 10.000 vindmøller i Nordsøen for 'verdens største marinbiologiske eksperiment'

Erhverv

Steffen går til stålet med ny butik i Vestbyen: Stjernekok kiggede forbi

Erhverv For abonnenter

Annette sælger butikken i Foldegade: 'Jeg savner simpelthen at komme til at bruge mine hænder igen. Nu skal det være'

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Vejle

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Vejle Boldklub

Så er den første nye på plads hos VB: Henter gammel kending og styrker midtbanen

Erhverv For abonnenter

Anders fik sin drømmeuddannelse i Hedensted, men nu bliver tilbuddet lukket: Der er for få studerende

Kultur

Butikken er forvandlet: Bydel får eget kulturhus med bibliotek, spilarkade og foredragssal

Annonce