Annonce
Vejle

VB sikrede oprykning efter flot slutspurt i 1956

VB's oprykkere i 1956: Foran Kaj Johansen, Harry Iversen og Poul Jensen. Anden række: Knud Herbert Sørensen, Gunner Jørgensen og Erik Skaaning. Bagest: Jørgen Nielsen, Svend Andersen, Bent Sørensen, Poul Mejer og Preben Thomsen. Arkivfoto.
Med en sejr i Københavns Idrætspark på 2-1 over B93 kom VB i den bedste række første gang i 1956.
Annonce

Vejle: Der skulle en flot slutspurt til for at sikre VB oprykning til den bedste række første gang i 1956.

Det fortæller 86-årige Knud Herbert Sørensen, der er den ene af de tre nulevende fra 1956-holdet. Han bor stadig på Valløesgade og er frisk som en havørn. Den anden er OL-anfører Poul Jensen, der bor på Elsdyrvej, den tredje Preben Thomsen.

I den afgørende kamp vandt VB med 2-1 over B93 på nationalarenaen i København, efter at B93 havde været foran på et mål af Palle Mogensen.

- Det var en vild kamp i København. Det var vore vores målmand Harry Iversen, der var manden bag sejren. Han spillede sit livs kamp. Da vi kom bagud 1-0, sagde jeg til Harry "Nu lukker du ikke flere ind, Harry". "Nej, det skal jeg nok", svarede han - og han holdt ord, fortæller Knud Herbert Sørensen.

Der var sort af mennesker. Jeg husker, vi fik en pilsner med borgmesteren, og jeg kan ikke huske, der har været så mange mennesker inde i byen. Det var en fin modtagelse.

Knud Herbert Sørensen

Annonce

Pølsemanden på Torvet

- Da sæsonen startede, var der ingen, der talte om oprykning. Det var ikke et tema for os, men vi havde en fantastisk træner i Kaj Hansen. Han sørgede for, at holdet blev bedre og bedre, og det var hans fortjeneste, at det var mange af de samme spillere, der i 1958 vandt både mesterskab og pokal. Han gjorde os så gode, at pølsemanden på Torvet kunne have trænet os, siger Herbert.

VB havde ikke noget stort efterår. Vejle-holdet vandt kun fire af de ni kampe, tre kampe endte uafgjort, mens VB tabte hjemme mod HIK og ude mod B1913.

- Da efteråret var slut, lå vi kun nummer fire, og der var stadig ingen, der talte om oprykning, siger Knud Herbert Sørensen.

Annonce

Den vigtigste spiller

I DBU's officielle turneringsprogrammer skriver unionen, at det formentlig bliver en af de te øverste, der rykker op. Det var OB med 15 points, B93 og Horsens med 14, mens VB kun havde 11 points.

Men i foråret fik Kaj Hansen sit hold til at fungere.

- Vi havde Bent Sørensen. Han var en stor profil og VB's vigtigste spiller nogensinde. Ja, han var vigtigere end Allan Simonsen og alle dem, der blev professionelle i udlandet, siger Knud Herbert Sørensen.

- I dag er der ingen profiler på de danske fodboldhold. De ligner hinanden alle sammen. Dengang havde vi Bent Sørensen. Han trak mange tilskuere på stadion, og vi havde mange tilskuere til vore kampe, siger Herbert.

VB's mest opsigtsvækkende sejr i foråret var 5-0 over OB, der førte turneringen efter efteråret.

- Vi har altid haft krammet på OB. Det havde vi også i de andre år, jeg spillede, siger Herbert.

VB's finalekamp i 1956

Kampdato 10. juni 1956, Københavns Idrætspark, 25.100 tilskuere

B93: Kurt Hansen – Leif Rønnow og Knud Petersen – Flemming Nielsen, Aage Christensen og Børge Christensen – Henry Salomonsen, Palle Mogensen, Kaj-Ove Møller, Jørgen Jacobsen og Ole Mullerup.

VB: Harry Iversen – Kaj Johansen og Poul Jensen – Knud Herbert Sørensen, Erik Skaaning og Gunnar Jørgensen – Jørgen Nielsen, Svend Andersen, Bent Sørensen, Poul Mejer og Preben Thomsen.

*1-0 (18.min.) Palle Mogensen

*1-1 (37.min.) Jørgen Nielsen

*1-2 (79.min.) Bent Sørensen

Stillingen inden sidste runde:

1. VB 17-10- 4- 3 – 48-26 (1,85) 24 point

2. OB 17- 8- 6- 3 – 38-22 (1,73) 22 point

3. B93 17- 8- 6- 3 – 46-27 (1,70) 22 point

Det var ikke målforskellen, men målkvotienten, der var afgørende.

VB kunne nøjes med uafgjort i sidste mod B93. Hvis VB tabte 0-1 til B93 og OB vandt 1-0 i Randers, havde målkvotienten været: 1. Vejle 1,7777 – 2.OB 1,7727 og 3.B93 1,7407, så VB kunne tillade sig at tabe med 1 mål i forhold til B93. I sidste runde spillede OB-Randers (0-1).

Topscorer for Vejle: Bent Sørensen (11 mål), Svend Andersen (9 mål), Poul Mejer (7 mål), Knud Herbert Sørensen (6 mål), Preben Thomsen (6 mål).

VB's resultater i 1956:

Hjemme

1-1 mod B1913

1-1 mod B93

1-2 mod HIK

5-2 mod Horsens

3-2 mod KFUM

7-1 mod Næstved

0-0 mod OB

8-0 mod Randers

2-0 mod Vanløse

Ude

1-2 mod B1913

2-1 mod B93

3-2 mod HIK

4-2 mod Horsens

4-2 mod KFUM

4-2 mod Næstved

5-0 mod OB

3-1 mod Randers

1-1 mod Vanløse

Annonce

Skiftet til Vejle

Knud Herbert Sørensen er fra Middelfart, og han fik besked af sin far, at han skulle spille for Middelfart, så længe han arbejdede i byen. Det var Finn Sørensen, far til den anden og yngre Knud Herbert Sørensen, der kom og sagde "Skal vi ikke tage til Vejle?. "Vejle? Nå, ja, jeg kan jo altid flytte igen", sagde jeg. Jeg har været tæt på at skifte til B1909 flere gange, og B1909's Jack Johnson bliver tosset, når jeg fortæller ham, at jeg tager til VB". Det var rigtigt. Han blev meget sur, men "Hess" lukkede, og Finn Sørensen og jeg skiftede til Vejle - og jeg har været i byen lige siden.

- Hver eneste mandag var de andre klar, når jeg mødte på arbejde. Vi fik en god snak om fodbolden i Vejle. Dengang kunne man tale direkte med spillerne, og hvis vi havde tabt, fik jeg ikke lov at komme ind i skurevognen. Heldigvis skete det ikke så tit.

- Jeg er VB'er, og jeg glæder mig over moralen på holdet. De var bagud 3-2, men vandt 5-3 over Hvidovre, og det viser, at de er lavet af en god støbning, men jeg kender ikke nogen af dem. Jeg synes, dansk fodbold er en tynd kop te i dag. Jeg vil hellere se Borussia Mönchengladbach, men VB er min klub, og jeg lover at komme på stadion og se nogle af kampene i Superligaen, siger han.

VB's oprykkere i 1956: Foran Kaj Johansen, Harry Iversen og Poul Jensen. Anden række: Knud Herbert Sørensen, Gunner Jørgensen og Erik Skaaning. Bagest: Jørgen Nielsen, Svend Andersen, Bent Sørensen, Poul Mejer og Preben Thomsen. Arkivfoto.
Annonce

Fræk i munden

Knud Herbert Sørensen blev også en af VB's 34 A-landsholdsspillere. Han var innerwing på Fyn og det fynske unionshold, men højre halfback i Vejle. Han gav Tommy Troelsen rygdækning i flere sæsoner, og hans skifte fra højre side til Poul Mejer på venstre fløj var frygtet af de fleste modstandere.

Det samme var hans frispark og rappe kommentarer til både modspillere og dommere.

Da han skød straffespark mod AB, sagde dommeren til ham "Skal du ikke have længere tilløb?". Herberts svar: "Er det dig eller mig, der skal sparke?". Det havde givet gult kort i dag.

Knud Herbert Sørensen scorede seks mål i oprykningssæsonen - fint af en halfback.

- Rolig, de fleste var på straffespark, og så var der et enkelt på frispark, siger han.

Knud Herbert Sørensen husker modtagelsen i Vejle.

- Der var sort af mennesker. Jeg husker, vi fik en pilsner med borgmesteren, og jeg kan ikke huske, der har været så mange mennesker inde i byen. Det var en fin modtagelse, husker han.

Knud Herbert Sørensen var en af VB's 34 A-landsholdsspillere. Han kom til VB i 1954 og var med til oprykningen i 1956 og det danske mesterskab og pokalsejren i 1958. Foto: Mette Mørk.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Sprit, skift ofte og pas på tvivlsomme kopier: Apotekeren giver gode råd om mundbind

Danmark

Fundings analyse: Læg mærke til disse tre ting ved Messerschmidts forfremmelse

Annonce