Annonce
Børkop

Vejen er bygget til hestevogne - men skal rumme sommerlivets voldsomme trafik

Hvidbjergvej ved Høll, hvor kvinde med barnevogn og hund deler vejen med de mange biler. Foto: Jørgen Flindt
Hvidbjergvej har gennem hele sommeren, vanen tro, været fyldt med sommerglade mennesker. Men de gående og cyklisterne skal dele vejen med tung trafik. Grundejerforeningen håber, at der nu endelig kommer til at ske noget med trafiksikkerheden.
Annonce

Hvidbjerg: Den flere kilometer lange vej, Hvidbjergvej, er den eneste vej, der krydser gennem kommunens klart største sommerhusområde i Mørkholt, Hvidbjerg og Høll.

Men vejen er uden fortov og cykelsti, og derfor må selv den blødeste trafikant i form af mødre med barnevogne og små børn i klipklappere dele vejen med tunge lastbiler og sommertrafikken generelt.


Vejen er lavet i en tid, hvor den blev bygget til hestevogne, så den er meget smal. Men det er den vej, vi alle skal deles om

Egon Sørensen, formand for grundejerforeningen i sommerhusområdet


Vejen er så smal, at to biler ikke kan være ved siden af hinanden, uden at komme ud i den smalle rabat. Og det er her, de mange gående skal gå.

- Vejen er lavet i en tid, hvor den blev bygget til hestevogne, så den er meget smal. Men det er den vej, vi alle skal deles om, og det giver nogle ret farlige situationer, forklarer Egon Sørensen, der er formand for Grundejerforeningen i Hvidbjerg, Høll og Mørkholt.

Annonce

Svært at anlægge fortov

Han erkender, at det er ikke nemt, sådan lige at få sikkerheden mere i top med anlæggelse af et fortov. For meget plads er der ikke.

- Men selv et lille minifortov kunne gøre en stor forskel. Et fortov er nemlig noget konkret. Børn ved godt, at de skal blive på fortovet, og bilister ved godt, at de ikke skal køre op på sådan et, siger han.

Men som nævnt vil det være svært nogle steder, hvor hækkene går helt ud til vejen.

Annonce

Høj fart

Ud over at der er smalt, er farten også for høj.

Der er især fire steder på vejen, hvor der bliver kørt alt for stærkt. Målinger viser, at hver anden bilist kører mere end de tilladte 40 kilometer i timen. Et enkelt sted på vejen endda to ud af tre. Og her kunne nogle chikaner været et oplagt bud på at få farten dæmpet.

Måling viste at mange kører for stærkt

I 2017 blev der foretaget fartmåling tre forskellige steder på Hvidbjergvej.

Hvidbjergvej ml. Høllsmindevej og Sommerstien: 47,7 procent kørte over hastighedsbegrænsningen

Hvidbjergvej ml. Johs. Jensensvej og Firkløvervej: 38 procent kørte over hastighedsbegrænsningen

Hvidbjergvej ml. Lyngbakken og Båskærvej: 66,6 procent kørte over hastighedsbegrænsningen

- Chikaner kunne være en billig og oplagt mulighed. Det er ikke svært at gå til, men vil gøre en stor forskel. En anden løsning kan også være en "2 minus 1-vej", men jeg vil nu mene, at chikaner er en klart bedre løsning, for det vil selvsagt straks sænke farten, siger han.

Annonce

Måske nye tider på vej

Hvidbjergvej har været et emne, grundejerforeningen har kæmpet med i årevis. Især om sommeren er der fyldt op med sommerglade mennesker, der går, cykler, krydser og kører på den vej.

- Men det er faktisk værst udenfor sæsonen, for når der er mange mennesker, kører bilerne mere efter forholdende. Når der ikke er mange, kommer farten op, og så sker de farlige situationer. Og her må alle os, der bor fast herude også kigge indad. Vi lokale er bestemt en  væsentlig andel af de bilister, der kører for stærkt, siger han.

I et af de mange sving på Hvidbjergvej ved Mørkholt er der markeret med midterstribe, hvilket ifølge naboer virker godt, for det betyder, at bilerne bliver på deres side af vejen. Men det er meget få steder, der, som her, er midterstribe. Foto: Jørgen Flindt

Men i mange år er der ikke sket noget med Hvidbjergvej, der ligeledes må siges at være i en dårlig forfatning. Noget tyder dog på, at der nu kommer til at ske noget. Der skal graves ud til nye rør, blandt andet på grund af afvandingen i området, og på den måde åbnes i bogstaveligt forstand op for, at der skal arbejdes på vejens udtryk.

- Vi må håbe, at det er med til, at der nu kommer til at ske noget med Hvidbjergvej, så der bliver lavet en fælles løsning til alles fordel, siger Egon Sørensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Corona-virus gik nærmest amok på Aarhus-bar - antallet af smittede er nu oppe på 25  

Vejle

Beboertalsmand efter flere smittetilfælde på Søndermarken: Regionen bør tilbyde corona-test til alle i Løget

Annonce