Annonce
Vejle

Vejle bliver leder af nyt EU-projekt: Det handler om affald og fine, gamle træer

Vejle Kommune står i spidsen for et nyt EU-projekt, der skal diske op med metoder til at engagere civilsamfundet. Projtektet kredser om FN's verdensmål nummer 11, der handler om at skabe gode, bæredygtige byer og lokalsamfund. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Vejle Kommune skal lede et nyt internationalt EU-projekt, der handler om bæredygtig byudvikling. Med ombord er Island, Italien og Slovenien.
Annonce

Vejle: Vejle Kommune iklæder sig førertrøjen for et nyt bæredygtigt EU-projekt.

Det kaldes for Crethink - en forkortelse, der står for "Co-creative RETHINKing for sustainable cities".

Det handler om udvikle byer til mere bæredygtige versioner ved, at myndigheder, borgere og virksomheder stikker hovederne sammen om at udtænke løsninger.

Island, Italien og Slovenien er med i projektet. I Vejle er det Grønt Forum, kommunens netværk for natur- og miljøinteresserede, der styrer slaget.

- Projektet passer rigtig godt med det, vi i forvejen arbejder med i Grønt Forum. Det handler om at samarbejde mellem civilsamfund, kommune og virksomheder. Det vil vi gerne have mere af og blive bedre til, siger Dana Laura Cernat, projektleder i Grønt Forum

Hun fortæller, at hvert land har budt ind med en case, som arbejdes med i den toårige projektperiode. Island vil arbejde med affaldssortering, Slovenien vil gerne kortlægge de ældre, bevaringsværdige træer i byen, mens Italien gerne vil inddrage migranter til i byudviklingen af Palermo.

Nyt EU-projekt

  • Den 1. april tog Vejle Kommune hul på et nyt EU-projekt kaldet Crethink.
  • Målet er at udvikle mere bæredygtige og inkluderende byer.
  • Vejle Kommune leder og koordinerer arbejdet, der også involverer Island, Italien og Slovenien.
  • Kommunen har modtaget godt 80.000 euro fra det europæiske støtteprogram Erasmus+ til projektet.

Kilde: Vejle Kommune

Annonce

Unge engagement

I Vejle har man ikke helt lagt sig fast, men planen er, at projektet her skal handle om unge og affaldsortering.

- Affald er noget alle er optaget af, og det generer mange mennesker. Derudover vil gerne have flere unge med i Grønt Forum, for det mangler vi. Vi ser, at de unge er optaget af klimaforandringer, og det kunne være rigtig rart, hvis vi kunne skabe et forum, hvor de får mere ejerskab og en aktiv rolle, siger Dana Laura Cernat.

Crethink er langt fra det første tværgående samarbejde, Vejle deltager i. Vejle Kommune er med i projektet og netværket DK2020, hvor 20 kommuner er udvalgt til det danske klimaprojekt skal sætte skub i implementeringen af Parisaftalens mål.

Kommunen er også med EU-projektet om plastik kaldet Reflow, hvor man arbejder med at reducere, genanvende og genbruge plastik.

Og ifølge Dana Laura Cernat kommer Crethink til at samarbejde de to igangværende klima- og miljøprojekter.

- Vi bidrager til DK2020, og når vi ser på affald, bruger vi erfaringer fra Reflow. Vi skal ikke finde på noget nyt, for der er meget, der kører i øjeblikket. Vi vil i stedet styrke indsatsen og initiativerne, siger hun.

Med Crethink har Vejle Kommune modtaget cirka 600.000 kroner fra fra det europæiske støtteprogram Erasmus+.

Projektet løber over to år og involverer ud over de fire deltagende lande - Danmark, Island, Italien og Slovenien - Grønt Forum og Center for Borgerdialog, Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce