Annonce
Erhverv

Vejle-destilleri vil ruske op i whisky-verdenen

Søren Kavin lever af at være professionel bestyrelsesmedlem og -formand, men han brænder for at lave whisky ved hjælp af ultralyd. Han håber, at produktet kan være i handlen i 2020. Foto: Mette Mørk
WY Distillery bruger ultralyd til at fremstille whisky lynhurtigt. Vejle-whisky´en kan være klar i løbet af uger i modsætning til de minimum tre år, som EU kræver.
Annonce

Vejle: Der bliver nørdet igennem i stor stil på Ulvevænget i Vinding industrikvarter.

Her holder det nystartede firma Wy Distillery til, og det, der nørdes med, er gyldne dråber til et nyt dansk whisky-mærke - som dog ikke må kaldes whisky.

- Missionen og målet er at vende op og ned på opfattelsen af, hvad whisky er. At disrupte den traditionelle opfattelse af whisky, siger Søren Kavin, serie-iværksætter og idemand bag Wy Distillery.

Helt konkret vil han i lokalerne i industrikvarteret producere dansk whisky på en brøkdel af den tid, det tager at producere whisky på traditionelle destillerier.

- Ifølge EU-reglerne skal en whisky ligge mindst tre år på egefade for at den må kaldes whisky. Men hvem siger, at det absolut behøver være sådan? Reglerne er lavet for at garantere, at whiskyen har modtaget et minimum af smag fra egefadene - whisky får sin smag fra fadene - men med min metode kan vi opnå samme resultat i løbet af få uger, fortæller Søren Kavin.

Whisky har mange navne

Kært barn har mange navne og det gælder også for den alkoholiske drik whisky, der også går under navnet whiskey, scotch og bourbon.

Her er forklaringen: Whisky er betegnelsen for lagret alkohol med en alkoholprocent på minimum 40 procent.

Stavemåden whiskey bruges, hvis whiskyen er produceret i Skotland. I USA går skotsk whisky under betegnelsen "scotch".

Hvis whiskyen er fremstillet i USA, benævnes den bourbon.

Ifølge Retskrivningsordbogen, der udgives af Dansk Sprognævn, er den korrekte danske stavemåde: Whisky.

I EU skal alkoholen have lagret i mindst tre år, før den må kaldes whisky.

Annonce

Fremskynder smag

Metoden går kort fortalt ud på at hælde det rå-destillat, der senere bliver til whisky, i et kar med træstykker fra egetræsfade og sende ultralyd igennem.

Metoden gør, at smagsstofferne fra egetræet meget hurtigt integrerer sig med alkoholen.

- Engang gav det mening at lagre alkohol i træfade i årevis, fordi det var den eneste metode, man kendte til. I dag findes der en anden metode til at nå samme resultat så hvorfor ikke bruge den?, spørger Søren Kavin, hvis motto for virksomheden er "We cant call it whisky, but that doesn't mean it's not".

Han må ikke kalde sit produkt for whisky - fordi det ikke har lagret i mindst tre år - men kalder det i stedet "Ultrasonic Single Malt".

- Navnet fortæller det hele: At rå-destillatet er lavet på en enkelt kornsort - single malt - og at det er alkohol ældet med ultralyd, fortæller Søren Kavin, der håber at kunne præsentere den første Vejle-"whisky" i første eller andet kvartal af 2020.

Single malt eller blended

Whisky kan være enten single malt eller blended.

Single malt beskriver, at whiskyen kommer fra ét destilleri og og består af alkohol fra én kornsort - for eksempel rug eller byg.

Eksempler på single malt whisky: Balvenie, Glennfiddich, Lagavulin.

Blended består af en blanding af alkohol brygget af flere kornsorter eller det kan være en blanding af destillater fra forskellige destillerier.

Eksempler på blended whisky: Johnnie Walker, Ballantines, Tullamore Dew, Jameson.

Det er apparatet her, der udsætter rå-destillatet for ultralyd, hvilket fremskynder processen. Foto: Mette Mørk
Søren Kavin eksperimenterer i laboratoriet i industrikvarteret i Vinding. Her er det spåner fra egetræsfade, der afgiver smag og farve til et rå-destillat. Foto: Mette Mørk
Søren Kavin er på udkig efter medinvestorer til virksomheden. Han har sat 10 procent af virksomheden til salg gennem 100 anparter á 10.000 kroner. Foto: Mette Mørk
Der er blevet nørdet og eksperimenteret i laboratoriet og Søren Kavin håber at kunne sende de første flasker på markedet i første halvdel af næste år. Foto: Mette Mørk
Det er stave fra egetræsfade som disse, der giver smagen til "whisky'en" fra Vejle. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce