Annonce
Vejle

Vejle er hårdt ramt: 47 procent lider af skoleangst

En ny undersøgelse lavet af Landsforeningen for Autisme viser, at 47 procent af børn med autisme i Vejle lider af skolevægring. Flere af de børn har haft deres daglige gang på Skibet Skoles centerafdeling, som lige nu møder stor kritik fra flere forældre. Foto: Mette Mørk

Elever i Vejles specialtilbud er hårdt ramt af skolevægring sammenlignet med landsgennemsnittet. Det afslører en ny undersøgelse foretaget af Landsforeningen for Autisme. Udvalgsformand vil afvente kommunens egen analyse, mens handicapformand opfordrer til hurtig indsats.

Vejle: En ny inklusionsundersøgelse foretaget af Landsforeningen for Autisme har haft til formål at kortlægge udbredningen af skolevægring på landsplan. Undersøgelsen viser, at Vejle skiller sig ud, ved at have flere børn med skolevægring end landsgennemsnittet.

På landsplan er tallet for børn med autisme, som lider af skolevægring på 35 procent, mens tallet i Vejle er på 47 procent.

Formand for handicaprådet Peter Skov Jørgensen ser tallet som højst alarmerende.

- Det er mange børn, det drejer sig om. Og skolevægring påvirker jo ikke kun barnet, men hele familiens trivsel, siger Peter Skov Jørgensen.

Ifølge Peter Skov Jørgensens opfattelse skal målet være at få tallet ned på nul, så ingen børn i kommunen lider af skolevægring.

I forbindelse med undersøgelsen udtaler Landsforeningen for Autisme, at der er tydelige tendenser til, at de massive problemer med skolevægring blandt børn med autisme er voksende.

I sammenligning med statistikken for hele landet stikker Vejle ud med mange børn, - tæt på halvdelen, som lige nu ikke magter skolen. Desuden viser undersøgelsen, at flere børn med autisme i Vejle isolerer sig, og ikke er sammen med venner i fritiden. Kun 23 procent af børnene i Vejle ser venner fra skolen i fritiden. På landsplan er tallet 42 procent.

Derudover oplever hele 71 procent af forældrene, at deres barn stresser i skolen, og afreagerer når det kommer hjem. Her er tallet på landsplan 68 procent.

En mor til en pige på 14-år, har udtalt til undersøgelsen, at forældrene kæmpede i to år i folkeskolen for at få hende på specialskole før det lykkedes, men at de ikke har kunnet samle hende op, og hun nu er knækket fuldstændig psykisk.

Det er mange børn det drejer sig om. Og skolevægring påvirker jo ikke kun barnet, men hele familiens trivsel.

Peter Skov Jørgensen, formand for Handicaprådet

Hvad er skolevægring?

I rapporten 'Ret til uddannelse - Når børn med psykiske handicap ikke går i skole' bruges begrebet skolevægring til at beskrive problematikken omkring børn med autisme og/eller ADHD, der ikke går i skole i længere perioder, fordi de ikke er i stand til det i det eksisterende undervisningsmiljø.

Skolevægring handler altså ikke om at 'pjække' - børnene vil ofte gerne i skole, men de magter det ikke.

Kilde: www.menneskeret.dk

Tallene skal ses igennem

Formand for børne- og familieudvalget Torben Elsig-Pedersen (R) anser også tallene for at være høje, men han råder til at slå koldt vand i blodet, inden for mange konklusioner drages.

- Tallene lyder høje, men om de holder, skal vi lige have kigget nærmere på. Dermed ikke sagt at vi ikke vil tage tallene med i vores undersøgelse af, hvordan specialtilbudene fungerer, for det skal da tages alvorligt, siger Torben Elsig-Pedersen.

Vejle Kommune har netop igangsat et kvalitets-arbejde, som skal undersøge, hvorvidt indsatsen overfor børn som går i centerafdelingen kan forbedres.

- Vi ved godt, at de fysiske rammer på Skibet Skole ikke er optimale, og det skal vi have set på, siger Torben Elsig-Pedersen.

De fysiske rammer plager også Peter Skov Jørgensen, som er skuffet over politikernes indsats.

- Jeg er skuffet over, at politikerne ikke har gjort nok for at forbedre de fysiske rammer. De har kendt til problemet længe, ment intet gjort. Det er ikke i orden. Det er børn, det handler om. Politikerne skal ikke se det som en udgift, men som en investering i fremtiden. Hvis der ikke tages hånd om problemet, bliver det meget dyrt på lang sigt.

Ifølge Peter Skov Jørgensen kan børn med autisme sagtens fungere optimalt i skolen og i fritiden, så længe man sørger for at give dem de rigtige rammer.

- Vi skal hjælpe børnene, så de kan blive velfungerende. Og muligheden for at hjælpe er der, siger Peter Skov Jørgensen.

Annonce
Vejle For abonnenter

20-årige Mathilde var halvanden time fra at dø: Nu er hun tjener med en halv arm

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted For abonnenter

Drikkevand bliver dyrere: Vandværker betaler landmænd for at droppe sprøjtemiddel

Vejle For abonnenter

Sidst jeg græd, var da hun døde: Mød Jens Peter i serien "Mennesker"

Hedensted

Hvad mit handicap er? 34,8 - og et amputeret ben

Kultur

Se alle billederne fra: Kronprinsesse Mary og kronprins Frederik tog sig god tid til at se Jellingstenene og Kongernes Jelling

Billund

Sjællandsk tophold snuppede to point i Grindsted: - Vi tabte til et smartere hold

Vejle For abonnenter

DF'er sagde nej til ekstra millioner til ældreområdet: Korrekt - jeg ville ikke bryde rammen, men vi fik meget til ældre

Alarm 112

30-årig københavner kørte meget slingrende på Vejlefjordbroen

Vejle

Se video fra mindehøjtidelighed: Formand for Vejle Cykel Motion kørte med Chris Anker Sørensen dagen før ulykken

Danmark For abonnenter

Fem børn mistede deres mor: 35-årige Nanna døde på sin søns fødselsdag

Hedensted For abonnenter

Dora mistede som 56-årig sit job og sin identitet: Nu er hun snart SOSU-assistent med masser af overskud

Vejle For abonnenter

Vejles mest omdiskuterede byggegrund er under forvandling: Det nedrivnings-dømte posthus er blevet pakket ind

Egtved

Stemningen var eksplosiv, men økonomien løb kun lige rundt: Alligevel afløser festival det, som alle har kendt til gennem mange år

Annonce