Annonce
Vejle

Vejle er hårdt ramt: 47 procent lider af skoleangst

En ny undersøgelse lavet af Landsforeningen for Autisme viser, at 47 procent af børn med autisme i Vejle lider af skolevægring. Flere af de børn har haft deres daglige gang på Skibet Skoles centerafdeling, som lige nu møder stor kritik fra flere forældre. Foto: Mette Mørk

Elever i Vejles specialtilbud er hårdt ramt af skolevægring sammenlignet med landsgennemsnittet. Det afslører en ny undersøgelse foretaget af Landsforeningen for Autisme. Udvalgsformand vil afvente kommunens egen analyse, mens handicapformand opfordrer til hurtig indsats.

Vejle: En ny inklusionsundersøgelse foretaget af Landsforeningen for Autisme har haft til formål at kortlægge udbredningen af skolevægring på landsplan. Undersøgelsen viser, at Vejle skiller sig ud, ved at have flere børn med skolevægring end landsgennemsnittet.

På landsplan er tallet for børn med autisme, som lider af skolevægring på 35 procent, mens tallet i Vejle er på 47 procent.

Formand for handicaprådet Peter Skov Jørgensen ser tallet som højst alarmerende.

- Det er mange børn, det drejer sig om. Og skolevægring påvirker jo ikke kun barnet, men hele familiens trivsel, siger Peter Skov Jørgensen.

Ifølge Peter Skov Jørgensens opfattelse skal målet være at få tallet ned på nul, så ingen børn i kommunen lider af skolevægring.

I forbindelse med undersøgelsen udtaler Landsforeningen for Autisme, at der er tydelige tendenser til, at de massive problemer med skolevægring blandt børn med autisme er voksende.

I sammenligning med statistikken for hele landet stikker Vejle ud med mange børn, - tæt på halvdelen, som lige nu ikke magter skolen. Desuden viser undersøgelsen, at flere børn med autisme i Vejle isolerer sig, og ikke er sammen med venner i fritiden. Kun 23 procent af børnene i Vejle ser venner fra skolen i fritiden. På landsplan er tallet 42 procent.

Derudover oplever hele 71 procent af forældrene, at deres barn stresser i skolen, og afreagerer når det kommer hjem. Her er tallet på landsplan 68 procent.

En mor til en pige på 14-år, har udtalt til undersøgelsen, at forældrene kæmpede i to år i folkeskolen for at få hende på specialskole før det lykkedes, men at de ikke har kunnet samle hende op, og hun nu er knækket fuldstændig psykisk.

Det er mange børn det drejer sig om. Og skolevægring påvirker jo ikke kun barnet, men hele familiens trivsel.

Peter Skov Jørgensen, formand for Handicaprådet

Hvad er skolevægring?

I rapporten 'Ret til uddannelse - Når børn med psykiske handicap ikke går i skole' bruges begrebet skolevægring til at beskrive problematikken omkring børn med autisme og/eller ADHD, der ikke går i skole i længere perioder, fordi de ikke er i stand til det i det eksisterende undervisningsmiljø.

Skolevægring handler altså ikke om at 'pjække' - børnene vil ofte gerne i skole, men de magter det ikke.

Kilde: www.menneskeret.dk

Tallene skal ses igennem

Formand for børne- og familieudvalget Torben Elsig-Pedersen (R) anser også tallene for at være høje, men han råder til at slå koldt vand i blodet, inden for mange konklusioner drages.

- Tallene lyder høje, men om de holder, skal vi lige have kigget nærmere på. Dermed ikke sagt at vi ikke vil tage tallene med i vores undersøgelse af, hvordan specialtilbudene fungerer, for det skal da tages alvorligt, siger Torben Elsig-Pedersen.

Vejle Kommune har netop igangsat et kvalitets-arbejde, som skal undersøge, hvorvidt indsatsen overfor børn som går i centerafdelingen kan forbedres.

- Vi ved godt, at de fysiske rammer på Skibet Skole ikke er optimale, og det skal vi have set på, siger Torben Elsig-Pedersen.

De fysiske rammer plager også Peter Skov Jørgensen, som er skuffet over politikernes indsats.

- Jeg er skuffet over, at politikerne ikke har gjort nok for at forbedre de fysiske rammer. De har kendt til problemet længe, ment intet gjort. Det er ikke i orden. Det er børn, det handler om. Politikerne skal ikke se det som en udgift, men som en investering i fremtiden. Hvis der ikke tages hånd om problemet, bliver det meget dyrt på lang sigt.

Ifølge Peter Skov Jørgensen kan børn med autisme sagtens fungere optimalt i skolen og i fritiden, så længe man sørger for at give dem de rigtige rammer.

- Vi skal hjælpe børnene, så de kan blive velfungerende. Og muligheden for at hjælpe er der, siger Peter Skov Jørgensen.

Annonce
Vejle For abonnenter

Så tæt var Vejle på Magasin - nu skal Bryggen overbevises om Posthusgrundens fortræffeligheder

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Dødsulykke i nat: 64-årig mand i voldsomt færdselsuheld

Erhverv For abonnenter

En måned efter fyringsrunde: Stor Vejle-virksomhed fordobler alle ansattes månedsløn - og søger nye medarbejdere

Børkop

Byrådet sagde ja til at bygge kommunens længste dige: Stor regning sendes videre til sommerhusejerne

VEJLE

Knallertkørekortet lugter ikke længere af benzin: Nu skal de unge drøne af sted på el-scootere

Give

Forening med tusindvis af tv- og internetbrugere er blevet solgt: - Det er ikke økonomisk forsvarligt at køre videre

Navne For abonnenter

Han var Gulddreng, en hitmager med hang til guld, glimmer og modeller - men bag solbrillerne var der også bare Malte Ebert - og det tog halvandet år at vende tilbage til et liv uden stress-symptomer

Alarm 112

Frygter, han er forulykket: Politiet efterlyser 64-årig mand

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Navne For abonnenter

Hanne havde en glubende appetit på livet trods uhelbredelig kræft: Ville flyve helikopter og køre racerbil en måned før sin død

Sundhed

Læger i opråb: Bliv coronatestet ved feber og hoste

Vejle For abonnenter

Det kan ende med endnu en bro over Vejle Fjord, historier om dårlig hjemmepleje gør ondt, lån kan sikre byggestart på Gammelhavn - og så bliver vi klogere på sygehus-bedrageriet: Få overblikket over de største Vejle-historier på blot fem minutter

Alarm 112 For abonnenter

19-årig vejlenser fanget på video og dømt for graffiti-hærværk: Skal betale bøde og erstatning

GAMLE DAGE

Lille Niels blev kørt over på Horsensvej - og hans far fik også en tragisk død

Annonce