Annonce
Vejle

Vejle er med i grønt milliardprojekt: Det kan blive omstilling på den store klinge

Power-to-X kan udnytte den strøm, som er i overskud, når vindmøller og solceller producerer mere strøm, end hvad borgere og virksomheder bruger. Arkivfoto: Mette Mørk
Vejle Kommune er i regi af fjernvarmeselskabet Tvis med i et nyt klimapartnerskab om Power-to-X-teknologi. Målet er at bygge et anlæg til to milliarder kroner i Trekantområdet.

Vejle: Den såkaldte Power-to-X-teknologi spås at få en afgørende betydning i et samfund fri for fossile brændsler.

Og nu går store virksomheder som Ørsted og Shell og syv kommuner i Trekantområdet Danmark sammen i et partnerskab om at udvikle teknologien regionalt.

Med ombord er Vejle Kommune. Satsningen sker i regi af fjernvarmeselskabet Tvis, som Vejle Kommune er medejer af.

Annonce

- Det er et enormt spændende projekt. Det er interessant for os i Trekantområdet, fordi vi har gode erfaringer med at genanvende overskudsvarme fra raffinaderiet i Fredericia. Kunne vi nu fortsætte den historie, men hvor det i stedet for overskudsvarme fra fossile brændsler bliver overskudsenergi fra vedvarende kilder, så kan vi lave grøn omstilling på den helt store klinge, siger Jens Ejner Christensen (V), borgmester i Vejle Kommune.

Power-to-X-teknologien går kort fortalt ud på at lagre strøm ved at omdanne den til for eksempel brint gennem elektrolyse. Denne brint kan enten bruges direkte i biler eller i industrien, men brinten kan også tilsættes CO2 og omdannes til syntetiske brændsel, der kan drive fly, lastbiler eller skibe.

Partnerskabets mål er at rejse et Power-to-X-anlæg i Trekantområdet. Et sådan anlæg vil dog koste omkring tre milliarder kroner, lyder vurderingen.


Hvis vi i stedet for overskudsvarme fra fossile brændsler får overskudsenergi fra vedvarende kilder, så kan vi lave grøn omstilling på den helt store klinge.

Jens Ejner Christensen (V), borgmester


200.000 kroner fra Vejle

Partnerskabet kan blive vand på Vejle Kommunes grønne mølle. Byrådet vedtog nemlig i december en klimaplan, der sigter efter en CO2-reduktion på 70 procent i 2030 og klimaneutralitet i 2050.

- Vi har bundet os til at leve op til Paris-aftalens mål, og hvis vi kan gøre varmen i Tvis-systemet CO2-neutral, så vil det være et kæmpe skridt i retningen af at opnå vores CO2-mål, siger Jens Ejner Christensen.Grøn energi

  • Projektsekretariatet finansieres med to millioner kroner årligt i tre år. Finansieringen deles 50/50 af de kommercielle aktører og de deltagende kommuner. Formelt er kommunernes deltagelse betinget af godkendelse i økonomiudvalgene.
  • Indtil partnerskabet har etableret sit eget sekretariat, varetager Tvis og Trekantområdet Danmark sekretariatsbetjeningen.
  • Følgende partnere er med den 1. februar: Cowi, Process Engineering, Airco Process Technology A/S, Nature Energy, Everfuel, Green Hydrogen, Shell, Ørsted, Energnist, Billund Lufthavn, ADP - Fredericia Havn, Vattenfall, Tvis - Trekantområdets Varmetransmissionsselskab, Trekantområdet Danmark samt kommunerne Vejle, Kolding, Fredericia, Middelfart, Billund, Hadersle og Vejen.

Vejles Klimaråd anbefaler i første omgang, at Vejle Kommune støtter partnerskabet med 200.000 kroner årligt i de kommende tre år. Pengene skal være med til at finansiere det sekretariat, der skal afsøge mulighederne for støtte og investeringer til at rejse et anlæg.

Økonomiudvalget vil behandle sagen om Vejle Kommunes bidrag på næste møde 1. marts.

Annonce
Navne For abonnenter

Jeg så Phillips lille hjerte blinke, men en måned efter var alt forandret: Vi er mange, der mister et barn, før det overhovedet er et 'rigtigt' barn

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se videoen: Margit havde ikke strikket i 35 år - så blev hun draget af den gule farve og lægger nu sidste hånd på en 300 kvadratmeter stor og 600 kilo tung førertrøje

Vejle Boldklub For abonnenter

Sæsonen er slut og træneren frikendt: Derfor skal VB gå til næste sæson med respekt for rækken

Vejle Boldklub

Så er det slut i Superligaen: Trods kæmpe drop sagde VB farvel med en sejr

Vejle Boldklub For abonnenter

Karakterbogen: Hård dag for debuterende målmand, mens angriber fik sagt flot farvel

Mens ledigheden nærmer sig bundrekord, kan Agnetha ikke skaffe faglærte medarbejdere: - Nu er vi ude i alle muligheder for at finde folk

Kultur

'Hvad skal jeg gøre af mig selv': Den store rorgænger skifter skiw: Sidste festival med Charlie i front

Vejle Boldklub For abonnenter

Se videoanalyse: VB har spillet sidste kamp i superligaen for denne omgang

For abonnenter

Glohed efterspørgsel på brændeovne: Hver måned sætter virksomheden ny rekord

Live Sport For abonnenter

Se kampen: Triangle Razorbacks kæmpede mod Søllerøds guldgravere

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Billund

Se de mange billeder: Danmarks største cykelløb for børn gav masser af liv i midtbyen

Erhverv For abonnenter

Kurator frygtede, at Olaf Haahr fjernede værdier fra hjemmet: Vejles benzin-konge blev video-overvåget efter konkurs

Kultur

Pludselig modtog René et afskedsbrev med særlig besked til ham: 'Sofie' er hovedinspirationen til hans bøger - og få måneder før udgivelsesdag begik hun selvmord

Annonce