Annonce
Vejle

Vejle får en ny fabrik - med et tårn så højt som Rundetårn

Markedsdirektør Ole Kronborg, AGA, borgmester Jens Ejner Christensen (V) og regionsdirektør Andreas Opfermann satte spaden i jorden til AGA's nye luftgasfabrik på Nimvej torsdag formiddag. Foto: Yilmaz Polat

AGA tog torsdag første spadestik til ny luftgasfabrik på Nimvej til 335 millioner kroner.

Annonce

Vejle: 35 meter eller lige så højt som Rundetårn i København.

Så meget kommer destilleringstårnet ved AGA's kommende fabrik på Nimvej til at rage op i landskabet.

Det fortalte AGA's markedsdirektør Ole Kronborg, da han sammen med borgmester Jens Ejner Christensen (V) torsdag tog det første spadestik til byggeriet af den nye luftgasfabrik til 335 millioner kroner, som forventes at stå driftsklar i midten af 2020.

- Tårnet er der, hvor vi destillerer luften og får nitrogen- og ilt-gasser, som er vores produkt og som bruges overalt i industrien og i samfundet i det hele taget, fortalte Ole Kronborg om anlægget, der desuden kommer til at rumme en enorm tank ved siden af tårnet.

Det bliver her i den 28 meter høje tank, at virksomheden kommer til at opbevare nitrogen-gassen, før den sendes ud til kunderne i tankbiler.

Sådan fungerer det

Råstoffet på AGA's nye luftgasfabrik er helt almindelig luft.AGA renser og nedkøler luften til omkring minus 200 grader, hvor blandt andet gasserne ilt og kvælstof ændrer form til væsker, der kan destilleres fra hinanden.

Det benyttes gassen til: Frysning og køling af fødevarer, ilt til patienterne på hospitalerne, lægemiddelproduktion, elektronikproduktion, ilt til stålindustrien, rensning af spildevand og forurenede grunde samt svejsning og skæring i industrien.

AGA's luftgasfabrik på Nimvej forventes at være driftklar medio 2020. Foto: Yilmaz Polat
Annonce

Leverer til Tulip

En af kunderne er Tulip, der ligger tæt på det nye anlæg.

Slagteri-giganten har siden 1995 benyttet flydende nitrogen til at fryse sine pølser, og Ole Kronborg slog i sin tale på, at placeringen af den nye luftgasfabrik vil bringe virksomheden tættere på en stor del af kunderne.

- Når anlægget her står færdigt, får vi en tre-dobling af vores produktionskapacitet - hvilket der er behov for. Samtidigt betyder placeringen i Vejle og tæt på motorvejen, at vi får kortere afstand til mange af vores store kunder og til Trekantområdet, hvilket igen betyder, at vi får en grønnere profil, fordi vi sparer kilometer på vejene, fortalte Ole Kronborg.

Når anlægget står færdigt, vil det blive arbejdsplads for fem ansatte. Derudover vil der være 20-25 chauffører tilknyttet anlægget.

Første spadestik til AGA's luftgasfabrik på Nimvej. Foto: Yilmaz Polat
Første spadestik til AGA's luftgasfabrik på Nimvej. Foto: Yilmaz Polat
Annonce
Vejle

En broget uge - men vi lå nummer 1

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Møder kan være smittekilde: Sct. Norberts Skole sender to klasser hjem

Danmark

Dyr redningsaktion: Bravo Tours sender kæmperegning til skatteyderne

Vejle

Idrætsefterskole corona-tester alle elever: 60 er sendt hjem

Annonce