Annonce
Vejle

Vejle får landsstævne i 2025: 25.000 gæster skal give losseplads nyt image

Der er udsigt til tusindvis af idrætsudøvere anført af flyvende faner, når Vejle er vært for DGIs landsstævne i 2025. I 2013 var Esbjerg vært - og her stammer dette foto fra. I 2017 lagde Aalborg faciliteter til, og næste år står Svendborg for det store folkelige idrætsstævne. Arkivfoto: John Randeris
DGI holder Landsstævne i Vejle i 2025. Den nuværende affalds-genbrugs-plads skal omdannes til stævneby og på den måde ændre opfattelsen af den kommende Rosborg-by.

Vejle: Ud med den tidligere losseplads - ind med 25.000 idrætsfolk, når Vejle i 2025 bliver vært for DGI's landsstævne.

Sådan ser fremtiden ud for den vestligste del af Vejle by - den snart tidligere affalds- og genbrugsplads i ådalen. I løbet af de kommende år flyttes den funktion til Lysholt-området.

I stedet skal området i ådalen bruges til byudvikling. Den nye Rosborg-bydel skal vokse op på seks holme vest for Rosborg Gymnasium og kolonihaverne. Og nu ser byrådet med borgmester Jens Ejner Christensen (V) i spidsen muligheden for at kombinere landsstævne og markedsføring af det nye område:

Annonce

- Affald & Genbrug flytter ud i løbet af de kommende år. Ideen er så at omdanne området til brug for landsstævnet. Det betyder, at fortællingen ændres fra tidligere losseplads til tidligere landsstævneplads, siger borgmesteren.

Et enigt økonomiudvalg har netop sagt ja til at være vært for det store folkelige idrætsstævne. Allerede i foråret stod det klart, at Vejle var favorit. Og  hovedbestyrelsen i den folkelige idrætsorganisation DGI har siden tilbudt byen værtskabet:

- Beslutningen hos DGI er truffet. Derfor er det en kendsgerning, at vi får landsstævnet, når byrådet siger endeligt ja, lyder det fra DGIs formand for Sydøstjylland, Dan Skjerning.

Han er socialdemokratisk byrådsmedlem i Vejle og samtidig medlem af DGIs hovedbestyrelse.

Enigt økonomiudvalg

Byrådet træffer beslutningen på det kommende byrådsmøde. Flertallet er sikret, og dermed står det klart, at Vejle by kommer til at vokse markant i en uge i juli 2025.

Sandsynligvis anlægges landsstævne-arenaen på området nederst til højre på denne illustration. Her ligger Affald & Genbrug i dag, men med tiden er der plan om boliger. Illustration fra udviklingsplanen

Værtskabet for et landsstævne er ikke gratis. På forhånd lyder det kommunale bidrag på 25 millioner kroner. De penge skal kommunen aflevere til DGI, der kommer med et tilsvarende beløb i form af deltagerbetaling.

Men det er ikke hele regningen. Der skal bruges penge på at skabe de faciliteter, som kommunen ikke råder over i forvejen.


Vi har muligheden for at skabe et rigtigt by-landsstævne med placeringen i Rosborg-området.

Borgmester Jens Ejner Christensen (V)


- Netop derfor er det jo ekstra fornuftigt at bruge pengene i et område, vi i forvejen har planer om at udvikle, siger borgmesteren.

Annonce

Ny arena

Et af kravene er et stadionlignende område, der kan rumme alle 25.000 deltagere ved blandt andet åbnings- og afslutningsceremonierne.  Formanden for kulturudvalget, viceborgmester Dan Arnløv (K), siger:

- Anlægget er det vigtigste, vi mangler i forhold til stævnet. Vi taler ikke om et decideret stadion, men om en arena. Og ideen er at anlægge noget, der kan gavne Rosborg-området senere.

Når byrådet har sagt endeligt ja, skal der underskrives en bindende aftale mellem parterne.

Annonce

Gæster brugte 70 mio. kr. i Aalborg

Endnu er der fem år, til idrætsfolkene invaderer byen - i første omgang skal landsstævnet til Svendborg. Den sydfynske købstad er vært for stævnet næste år.

Krav til landsstævneby

DGI har ifølge oplysningerne til byrådet en række krav til de byer, der står for de store folkelige idrætsstævner: 

  • Et opvisningsstadion, som kan rumme alle landsstævnets deltagere til stævnets åbning, festaften og afslutning.
  • Idrætsfaciliteter af god standard såvel indendørs som udendørs samt mulighed for adgang til skydeanlæg.
  • Muligheder for involvering af byens rum under afviklingen af landsstævnet.
  • Overnatningsfaciliteter på skoler og mulighed for etablering af midlertidige campingpladser.
  • Hotelfaciliteter, som kan rumme gæster, officials og pressen - cirka 1000 personer.
  • Bred politisk opbakning.

Her regnede man i forbindelse med ansøgningen med anlægsudgifter på cirka 14 millioner kroner plus det obligatoriske tilskud til DGI på 25 millioner kroner.

Med landsstævnet sikrer Vejle sig opmærksomhed - og hvis de mange gæster følger eksemplet fra Aalborgs værtskab i  2017, kan der skabes et turismeforbrug på knap 70 millioner kroner. Det viste en rapport fra Visit Danmark, som blev omtalt i blandt andet dagbladet Nordjyske i november 2017.

Annonce
Vejle For abonnenter

79-årige Nancy faldt og fik ikke hjælp i 40 minutter, men plejehjemsleder afviser, at der blev begået fejl: 'Vikaren havde travlt med at smøre mad - hun gjorde ikke noget forkert'

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Manglende tider, trælse køreture og lange køer gør det nærmest umuligt at blive testet: 'Hvis ikke man er syg, inden man kommer ind, så bliver man det af at stå i kø udenfor i så lang tid'

Erhverv For abonnenter

Familieejet virksomhed præsterer stort millionoverskud: - Vi forbereder os på endnu en travl periode

Alarm 112

Aggressiv bilist blev stiktosset på parkeringsvagt: Kastede med madvarer og skældsord

Erhverv

Rørte virksomhedsejere modtog pris: - Vi er så heldige at have vind i alle sejl i øjeblikket

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Hedensted For abonnenter

Posen er rystet voldsomt i fordeling af poster i det nye byråd: Kun én beholder sin formandspost

Vejle Boldklub

Lyt til podcasten om VB: Selvfølgelig er en statue af den største danske spiller nogensinde en god ide

Alarm 112

Eksplosioner og gift i landsbyhave: Kendt ægtepar ramt af groft hærværk gentagne gange

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

Vejle

Borgerne i Sandvad er skuffede: Det er ikke godt nok Mattias Tesfaye

SYNSPUNKT For abonnenter

Efter det bitre opgør mellem de gamle venner i Vejle Byråd: 'Skulle jeg pege på Martin, fordi vi var venner? Den slags kammerateri hører fortiden til'

Vejle Boldklub

Ny VB'er færdig for resten af sæsonen: Ramt af alvorlig knæskade

Annonce