Annonce
Erhverv

Vejle-firma forhandler ny teknologi: Fremtidens solceller er skudsikre

Jens Ottosen, Green Energy, med afløseren for de krystallinske solceller. CIGS-solceller er tyndere og mere effektive end tidligere solceller. Derudover kan de monteres på overflader, som ikke tidligere kunne beklædes med solcelle-paneler. Det udnytter Green Energy til at montere panelerne på rullende materiel som busser og varebiler. Foto: Søren E. Alwan.

Vejle-firma forhandler ny teknologi: De nye solceller åbner for mange flere anvendelsesmuligheder og for at hente mere energi ud af solens stråler.

Annonce

Vejle: Det er udviklingen af en ny teknologi indenfor solenergi, der har gjort det rentabelt og muligt at udstyre varebiler, busser og andet rullende materiel med egen elforsyning via solceller.

Den nye teknologi hedder CIGS.

- CIGS er afløseren for de gamle såkaldte krystallinske solceller og har flere fordele. De fleste kender krystallinske solceller som dem med en masse firkanter, der er serieforbundet. Det har den ulempe, at hvis man skygger for én firkant, så stopper man produktionen i hele panelet. Det problem har man ikke med CIGS-paneler, og det betyder at man kan installere dem under tagbøjler på taget af en varebil, ligesom det heller ikke gør noget, hvis der placeres en stige ovenpå taget. CIGS-panelerne er desuden meget mere lysfølsomme, så man henover et år får 10-15 procent større udbytte end ved krystallinske paneler. Endelig gør CIGS-teknologien det muligt at lave panelerne bøjelige og fleksible, så de kan limes fast på buede overflader. Det giver nogle muligheder, man ikke tidligere har haft, fortæller Jens Ottosen fra virksomheden Green Energy.

Et panel som dette kan placeres på taget af en bus eller varebil takket være en vulkaniserende bagside, der klæber sig fast til underlaget. Foto: Søren E. Alwan.
Annonce

Udviklet til militæret

CIGS-panelerne har desuden den store fordel frem for krystallinske paneler, at de ikke indeholder bly fra lodninger eller miljøbelastende stoffer, der gør det vanskeligt at genanvende materialerne, og de er mindre energikrævende at producere.

- Det meste af det, der bliver brugt i et CIGS-panel, kommer fra genanvendt elektronik. Teknologien er udviklet til det amerikanske militær og faktisk kan et panel tåle at blive beskudt uden at dét stopper produktionen, fortæller Jens Ottosen.

Det er kinesiske Hanergy, der producerer CIGS-panelerne, som Green Energy har forhandlingen af i Skandinavien.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Ny viden om supersmitsom mutation giver håb om tidligere genåbning: - Jeg er vildt meget mere optimistisk

Annonce