Annonce
Vejle

Vejle-firma giver naturen en chance: Græsslåmaskinen køres i garage, så rådyr, harer, fasaner og vilde planter får plads

Økonomidirektør Martin Lyhne, til venstre, har kontaktet Vejle Kommune gennem byrådsmedlem Morten Skovlund (S) fordi de kender hinanden og fordi Morten sidder i natur og miljøudvalget. Martins virksomhed vil gerne gøre noget for dyr og planter, og er nu gået med i et kommunalt pilotprojekt. Foto: Mads Dalegaard
Virksomheden Bibus A/S vil gerne fremme biodiversiteten, men mangler svar på, hvad der egentlig batter. Det skal et pilotprojekt med kommunen gerne opklare.

Vejle: Græsplæne efter græsplæne ligger som grønne tæpper mellem de store industribygninger.  Vi er i industrikvarteret Vejle Nord mellem Viborgvej og Motorvej E45.

Her ligger hovedkvarteret for virksomheden Bibus Sindby A/S, der leverer produkter til industri- og autobranchen.

Virksomheden, der har 23 ansatte,  flyttede i 2012 fra Skibet til Edisonvej. Her råder Bibus Sindby A/S over en grund på i alt 18.500 kvadratmeter.

Annonce

Indenfor et trådhegn ser man samme kortklippede græsplæne, som hos naboerne i erhvervskvarteret, men også en flere hundrede meter lang bræmme af uslået græs. I det høje græs vokser tidsler, skvalderkål  og gule engbrandbæger, og i de åbne skel mod nabovirksomhederne er der plantet træer og buske.

- Ja, det er vores første forsøg på at være med på den grønne bølge. Det var sådan, vi startede allerede tilbage i 2012, men det ser jo ærligt talt ikke helt sådan ud, som jeg forestiller mig, at vild natur skal se ud, siger økonomidirektør Martin Lyhne.

- Jeg ville gerne have endnu flere forskellige planter og masser af vilde blomster. Men hvordan får man det?

Ingen kunne hjælpe med svar

Martin Lyhne ved, at han ikke er alene om at interessere sig for biodiversitet, så han håber, at Bibus Sindby A/S kan blive rollemodel for andre virksomheder, der gerne vil gøre noget for naturen. Derfor er Bibus Sindby A/S gået ind i et pilotprojekt med Vejle Kommune.

- I første omgang spurgte jeg den entreprenør, som holder vores græsplæne, om han kunne hjælpe os. Men han svarede, at han desværre ikke ved nok. Men han er meget interesseret i at blive klogere, for masser af hans andre kunder efterspørger også mere biodiversitet,  siger Martin Lyhne.

- Så tog jeg kontakt til Morten Skovlund, som jeg kender fra Skibet. Han sidder i natur og miljøudvalget, og han formidlede kontakt til en af kommunens naturvejledere.  Han kunne se en idé i at tage os med i et pilotprojekt, hvor tanken er, at vi skal sprede vores erfaringer til andre private lodsejere. Forleden kom naturvejlederen på besøg og gav os nogle råd ud fra det, han så. Dem vil vi begynde at følge med det samme, og så ser vi, hvordan det udvikler sig, tilføjer han.

Annonce

Det hele er lettere end man gør det til

Først og fremmest skal Bibus Sindby A/S køre plæneklipperen i garage. Hvor virksomheden før har fået slået græs 19 gange om året, bliver det fremover kun fem gange.

Samtidig skal den, der styrer plænetraktoren være indstillet på, at slå et sving, hvis han eller hun ser en spændende plante.

- Vi skal ikke hænge os i detaljer, men hvis der vokser noget, der ser lidt vildt ud, skal plæneklipperen bare køre udenom. Så kan vi se, hvad det udvikler sig til.  Det var i det hele taget kendetegnende for de gode råd, vi har fået, at det ikke behøver være så svært, siger Martin Lyhne.

- Jeg troede jo nærmest, at vi skulle til at have pløjet hele vores grund op og starte helt forfra. Men vi fik at vide, at det bedste, vi kan gøre, er at gøre mindre. Hvis et af vores træer eksempelvis går ud, skal vi bare lade det ligge. Vi skal dybest set bare lade naturen passe sig selv, opsummerer Martin Lyhne.

Annonce

Erhvervs-arealer kan virkelig batte

Socialdemokraten Morten Skovlund håber, at pilotprojektet med Bibus Sindby A/S kan få biodiversitet op i en større skala i Vejle Kommune.

- Det er da fint med en stribe vilde blomster på en kommunal græsplæne eller i en vejrabat. Men det kan for alvor komme til at batte, hvis vores virksomheder, vil være med. Jeg har ikke kunne finde en opgørelse over, hvor meget erhvervsjord, kommunen har. Men sidste år alene, blev der solgt 50.000 kvadratmeter. Hvis bare virksomhederne lægger en brøkdel ud i vild natur, som det Bibus Sindby A/S nu afprøver, kan vi få virkelig store arealer med biodiversitet til gavn for dyr og planter - og det image, vi gerne vil have, som grøn kommune, siger Morten Skovlund.

Byrådspolitikeren er taget med til Edisonvej for at se og høre, hvordan Bibus Sindby A/S griber det an. Han understreger, at kommunen selvfølgelig ikke kan tvinge private lodsejere til noget, ligesom der også skal balanceres skarpt mellem rådgivning og ulovlig virksomhedsstøtte.

Annonce

Nogle stier vil sikkert pynte

Økonomidirektør Martin Lyhne viser rundt, og man kan høre, at den ny viden, naturvejlederen har givet ham, har gjort ham langt mere begejstret for de værdier, der allerede findes på matriklen på Edisonvej.

- Se, her er der dyreveksler, og vi vidste jo allerede godt, at vi har rådyr, harer og fasaner. Men naturvejlederen kunne fortælle os, at der også går kronvildt på grunden, for han så deres efterladenskaber. Der er faktisk også et område med fugtig jordbund. Det kunne han se på planterne og høre på en bestemt, fugleart, som pippede. Nu bliver det spændende at se, om vi får flere dyr, når vi gør forholdene endnu bedre, siger Marin Lyhne.

Hans største betænkelighed lige nu, er at hele matriklen omkring Bibus Sindby A/S kan risikere at komme til at rodet og grim ud.

- Jeg tænker, at vi skal slå nogle stier igennem alt det høje, så man kan se, at det er noget vi gør med vilje, konkluderer han.

Martin Lyhne viser den bræmme af uslået græs, som virksomheden allerede har etableret. Fremover skal græsset på hele grunden kun klippes fem gange årligt, og synlige vilde planter, skal man lade stå. Foto: Mads Dalegaard
Størsteparten af de 18.500 kvadratmeter ligger i dag hen som almindelig græsplæne. Det kommer til at ændre sig, og Bibus Sindby A/S vil undervejs samarbejde gerne dele erfaringerne med alle andre, så langt flere kaster sig ud i at give planter og dyr bedre vilkår. Foto: Mads Dalegaard
Morten Skovlund (S) er glad for henvendelsen fra Martin Lyhne, fordi pilotprojektet med den private virksomhed kan høste vigtige erfaringer. Rigtig mange vil gerne gøre noget for biodiversiteten, så det er vigtigt , at de gode råd bliver spredt. Det vigtigste er, at man skal lade naturen være i fred - så udvikler den sig helt af sig selv. Foto: Mads Dalegaard


Jeg tænker, at vi skal slå nogle stier igennem alt det høje, så man kan se, at det er noget vi gør med vilje.

Martin Lyhne
Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Politiet forbyder båthorn i Sandvad: 'I må gerne demonstrere, men det skal være i stilhed' - lokalrådsformand føler, at staten giver de utilfredse mundkurv på

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se de eventyrlige julelys på den velbesøgte villavej: 'Det kan godt være svært at komme ud af indkørslen mellem klokken 17 og 18'

Vejle For abonnenter

Vores madanmelder gæster indisk restaurant i Vejle: Tam og kedelig oplevelse - og hvor i alverden var mangosaucen?

Sport

Danmark storsejrede, men alligevel blev det en trist VM-indledning: Mia Rej blev båret ud med en alvorlig skade

Hedensted For abonnenter

Straffet for døde insekter og størknet olie ved fritureområde: Grillbar får sur smiley og bøde

Store mængder ulovligt fyrværkeri smugles til Danmark i posten: I år ser ud til at blive et rekordår

KOMMENTAR For abonnenter

Lad mig sige det lige ud: Det er for åndssvagt ikke at værne endnu mere om 'de åndssvages' historie

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Alarm 112

Iskolde tyve kom på besøg, mens husets ejer var i bad: Det kan være en del af noget større

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Jelling

Vores børn er bange, og vi føler os fanget i eget hjem: Sandvads borgere tager bladet fra munden

Kultur For abonnenter

Vejles udvikling har ramt markant skulptur i flere omgange: Derfor er dagdrømmeren nu hegnet ind

Hedensted

Kro og bodega ramt af flere corona-tilfælde: Besøgende opfordres til at blive testet

Annonce