Annonce
Erhverv

Vejle-firma vil sikre danskerne sunde grise, fri for antibiotika

Ingo Walterscheid, Pjedsted, er adm. direktør i Wiking Meat, og han har en mission, der går ud på at opfostre sunde grise til danskerne. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
fredericia - Ingo Walterscheid og Lars Burkal, har en mission. Den skal sikre danskerne sundt svinekød i køledisken, helt fri for antibiotika.

Torsdag var de på plads på NutriFair, årets store landbrugsmesse i Messe C i Fredericia.

Wiking Meat er navnet på deres selskab, der holder til i Vinding, og som foreløbig har syv sønderjyske svineavlere, som leverandører af antibiotikafrit kød fra dansk grise.

- Systemet er bygget op omkring et bæredygtigt fokus, som særligt støtter grisenes sundhed og trivsel, og vi mærker heldigvis en stigende interesse for at drive den form for svineavl.

Det fortæller direktør i Wiking Meat, Ingo Walterscheid, som bor med sin familie i Pjedsted og som torsdag trådte op på Speakers Corner på messen for at fortælle om svineavl på en bæredygtig måde.
Slagtersvend Tommy Svendsen fra Silkeborg Slagteren, tager sig af alle udskæringer af det sunde svinekød fra Wiking Meat. Foto: Søren E. Alwan
Annonce

I køledisken hos Lidl

For få uger siden landede de første udskæringer af det sunde svinekød i kølemontrene hos landets Lidl-supermarkeder, og Lars Burkal, som tager sig af salgsdelen, forventer at flere supermarkeder følger efter.

- I Lidl er man glad for at kunne tilbyde kunderne endnu flere kvalitetsprodukter med ekstra fokus på dyrevelfærd, og de nye griseprodukter går godt i tråd med kædens opbakning til det kommende dyrevelfærdsmærke, hvor bl.a. mere stiplads og krølle på halen er et krav, siger han.

De seneste år har Lars Burkal boet i Sverige, hvor han har arbejdet indenfor fødevaresektoren.

Det specielle grisekød er tydeligt mærket og ved hjælp af en QR-kode kan kunderne få viden om producenten.
Mange hundrede svineavlere, mælkeproducenter og kvægopdrættere strømmer i disse dage til NutriFair i Messe C. Foto: Søren E. Alwan
Annonce

GMO-frit foder

En af hemmelighederne bag de to fredericianeres succes er foderafgrødernes dyrkningsmetode, sammensætning og forarbejdning.

- Størstedelen af foderet dyrkes af opdrætterne selv eller lokale danske landmænd. Foderet, som er GMO-frit, giver bl.a. slagtegrisene et stærkt immunforsvar og en sund tarmflora, kort sagt, så kan grisene opdrættes uden brug af antibiotika, siger Ingo Walterscheid.
Annonce

Bedre levevilkår

Ideen om de sunde grise på en bæredygtig og innovativ måde opstod tilbage i 2004, da landmand Claus Wildenschild fra Skovbøl ved Aabenraa brød med de traditionelle opdrætsmetoder for at give dyrene bedre levevilkår.

De grise fra Wiking Meat, som i dag lander i kølediskene, er opdrættet uden brug af antibiotika, og derudover har de haft mindst 20 pct. ekstra stiplads og en transporttid til slagteriet på maksimalt 2,5 timer.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Midt i oprykningsfest: Minde om VB's storhedstid - og Brøndbys bratte fald - rykkes ned

Hedensted For abonnenter

Triax med stort underskud i årsregnskabet: - Det er vi ikke tilfredse med

Annonce