Annonce
Vejle

Vejle-fotograf har knipset i Vestbyen: Nu kommer han med udstilling og fotobog

Jonas Normann er manden bag Vestbyens Stemme, en fotoudstilling og en fotobog, der ser dagens lys 6. november i Spinderihallerne i Vejle. Foto: Lars Saugbjerg

Jonas Normann står bag fotoudstillingen "Vestbyens Stemme", der åbner i Spinderihallerne i Vejle 6. november. Samme dag udkommer hans fotobog med samme titel.

Vejle: Udløserknappen på Jonas Normanns kamera finder sjældent ro.

I måneder har den professionelle fotograf trådt Vejles vestby tynd i jagten på ansigter, skæbner og historier. Mennesker er blevet indfanget i søgeren, og motiverne er blevet foreviget.

Som kunstneren, der har svært ved at lægge penslen fra sig, når maleriet faktisk er på sit højeste, skal Jonas Normann nu sænke kameraet og fokusere på resultatet. En stor udstilling venter. Og en bogudgivelse.

Annonce

Vestbyens Stemme

39-årige Jonas Husballe Normann fra Vejle står bag udstillingen Vestbyens Stemme, der åbner i Spinderihallerne i Vejle 6. november. Det er Vestbyens Lokalråd, der præsenterer fotoudstillingen, der kan ses frem til 20. december, mandag til fredag fra klokken 10 til 17.Udstillingen indeholder omkring 40 billeder. Det er planen, at den skal bo fast i Spinderihallerne. Muligvis får billederne, eller en del af dem, en fast væg på stedet.

6. november udgiver Jonas Normann også fotobogen "Vestbyens Stemme" gennem Byens Forlag. Interesserede kan købe en signeret udgave ved fotoudstillingens åbningsreception, der finder sted klokken 17 i Spinderihallerne.

Bogen er på 200 sider med cirka 140 billeder, primært farvebilleder.

Jonas Normann har mødt mennesker i Vestbyen. Hans oplevelser set gennem et kamera vises i Spinderihallerne fra 6. november. Foto: Jonas Normann

Glad, spændt og træt

6. november åbner Jonas Normanns fotoudstilling "Vestbyens Stemme" i Spinderihallerne i Vejle.

- Jeg er mega glad, spændt - og træt, smiler fotografen, der i det tidlige forår blev kontaktet af Christina Hegner fra Vejle Kommune med henblik på at sætte udstillingen op, sponsoreret af Vestbyens Lokalråd.

Jonas Normann bor selv i Vestbyen og arbejder blandt andet med portrættering og dokumentar-fotografering.

- Da jeg gik i gang, tænkte jeg: Hvad vil jeg gerne med billederne? Jeg vil lave nogle portrætter, skildre nogle mennesker, vise Vestbyen. Udstillingen indeholder 40 billeder, og de viser Vestbyen og folk, der bor der - set gennem mine øje, fortæller Jonas Normann.

Olemor og oldebarn i Vestbyen. Foto: Jonas Normann

Klar med fotobog

Det kan lade sig gøre at tegne et portræt af Vestbyen gennem 40 billeder. Men bydelen indeholder meget mere, og i arbejdet med udstillingen oplevede Jonas Normann, at motiverne hobede sig op.

Materialet var så omfattende, at han kontaktede Thomas Aagaard Skovmand fra Byens Forlag i Rådhuspassagen i Vejle.

- Jeg havde lyst til mere, gå i dybden med Vestbyen og udgive en fotobog. Forlaget var med på idéen, og på den måde fik jeg mig placeret i en travl situation; jeg har jo også et enmandsfirma, jeg skal passe ved siden af. Det sidste halve år har jeg skudt billeder og lavet film fra klokken otte om morgenen til klokken to om natten, fortæller Jonas Normann, der ved udstillingens åbningsreception står klar med fotobogen "Vestbyens Stemme".

- Det er jo en drøm, der er gået i opfyldelse. Jeg har altid haft lyst til at lave en serie fra det her område.

Ikke længere anonym

Han er vant til at stå bag kameraet, og det huer ham faktisk ikke at være midtpunkt. Men det er svært ikke at blive "kendt", når man kaster sig ud i et projekt som Jonas Normanns.

- Jeg har nærmest været ude hver dag. Mødt folk. Jeg ville egentlig gerne være lidt anonym, hvor jeg bor - men det er bare slut nu. Jeg har stoppet alle folk, snakket med alle folk og spurgt, om jeg måtte komme hjem til dem, involveret Gud og hvermand. Når jeg går i Netto i dag, møder jeg folk, der har været med i projektet, siger Jonas Normann, der har fået et nyt syn på Vestbyen.

- Jeg vil ikke sige, at jeg har haft fordomme. Jeg troede måske, at folk ville være halvsure og holde sig for sig selv, men alle har været så søde og imødekommende.

Ingen digitale billeder

Jonas Normann forklarer, at billederne er konstruerede. En blanding af dokumentar og en kunstnerisk idé omkring motivet.

- Man får et stikord eller en kort tekst, der beskriver situationen. For eksempel er der et billede af en familie i en lejlighed. Teksten beskriver, at de bor i den lejlighed, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen voksede op, forklarer han.

Som i "gamle dage" er alle billederne taget med film, og Jonas Normann har selv fremkaldt dem.

- Derfor har processen også været ekstra lang, fortæller han, der kun har skudt omkring to billeder per motiv.

Havde det været digitalt, kunne han bare have knipset løs.

- Vi lever i en verden, hvor alt skal igennem et filter. Der findes rigeligt med billeder, som er fuldstændig redigeret. For mig er det perfekt, når det ikke er perfekt. Når jeg bruger film, er jeg samtidig mere tilstede, når jeg er på opgaven. Jeg skal tænke mig om og koncentrere mig. Og film ser bare bedre ud - i mine øjne. Film har noget magisk over sig, smiler fotografen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Optimisten fra Vejle: Det ligger til mig

Annonce