Annonce
Erhverv

Vejle halter efter resten af landet: For få kvindelige flygtninge kommer i job

Anja Daugaard (LA), formand for arbejdsmarkedsudvalget, mener ikke, at initiativerne over for målgruppen har hjulpet tilstrækkeligt. I første omgang er det blevet besluttet i udvalget, at man vil følge udviklingen nøje. Foto: Mette Mørk
Beskæftigelsen blandt kvindelige flygtninge og familiesammenførte i Vejle Kommune ligger markant under landsgennemsnittet. Kommunen leder stadig efter en model, der virker, lyder det fra arbejdsmarkedsudvalget.

Vejle: De seneste år er det gået den gale vej med beskæftigelsen blandt flygtninge og familiesammenførte i Vejle Kommune.

Sådan lyder meldingen i en orientering til Vejle Byråds arbejdsmarkedsudvalg.

Fra sommeren 2019 og frem til sidste år har beskæftigelsesniveauet for borgere i Vejle Kommune, der er omfattet af integrationsloven, fulgt landsgennemsnittet, men er siden dalet til omtrent fem procent under. Det er særligt kvinderne i målgruppen, der noterer sig for et markant dyk, viser tal fra jobindsats.dk.

Annonce


Vi har haft stor opmærksomhed på, at man kommer hurtigt ud i beskæftigelse eller i hvert fald i jobprøvning eller en anden form for rigtig beskæftigelse. Det har tilsyneladende bare ikke hjulpet.

Anja Daugaard (LA), formand for arbejdsmarkedsudvalget i Vejle Kommune


Her fremgår det, at beskæftigelsesniveauet blandt kvinder, der er ankommet og registreret i henholdsvis 2015 og 2016, ligger henholdsvis fem og 10 procent under gennemsnittet på landsplan.

På spørgsmålet om, hvorvidt tallene kalder på yderligere indsats, svarer formanden for kommunens beskæftigelsesudvalg, Anja Daugaard (LA), entydigt:

- Helt klart. Det kalder da på, at vi har ekstra fokus på det. Jeg kan helt tydeligt sige, at vores udvalg er meget opmærksomme på de her tal og følger dem nøje, siger hun.

I kommunens beskæftigelsesplan fra 2017 fremgår det ellers, at man har haft "målrettet fokus på ordinær uddannelse for unge under 25 år, og selvforsørgelse via arbejde for personer over 25 år".

Udviklingen på integrationsområdet i Vejle

I perioden 2012 og frem til november 2020 har Vejle Kommune taget imod 771 flygtninge og familiesammenførte.

Fra jobcentrets fagsystem viser tal, at fordelingen lyder på henholdsvis 46 procent flygtninge og 53 procent familiesammenførte, mens én procent optræder som 'ukendt' i systemet.

I den samlede gruppe er viser nationalitetsfordelingen, at over 60 procent af de ankomne er af syrisk nationalitet. Den næstmest hyppige nationalitet er iranere, som udgør knap 10 procent.

Fra sommeren 2020 og frem er andelen af løntimer i målgruppen steget - meget behersket - fra 36 til 37 procent.

Til sammenligning er beskæftigelsen steget fra 36 til 41 procent på landsplan i den samme periode.

Et fokusområde gennem flere år

Planen blev vedtaget i kølvandet på et ministermål fra 2016, om at flere flygtninge og familiesammenførte skal forsørge sig selv. Her blev der sigtet efter, at målgruppen hurtigst muligt, efter de har opnået asyl, kommer ud på danske arbejdspladser.

Planen indeholdt danskundervisning, folkeskolefag og praktikker, nytteaktivitet og brancheundervisning.


Noget af det, vi normalt bruger til at løfte den her målgruppe er praktikker, og det må vi jo bare sige er noget af det første, der forsvinder under corona.

Daniel Bomholt, arbejdsmarkedschef i Vejle Kommune


Derudover blev det besluttet at intensivere samarbejdet med uddannelsesinstitutionerne i kommunen; herunder Campus Vejle, Syddansk Erhvervsskole, Social- og Sundhedskolen, CSV og produktionsskolerne.

- Personligt tror jeg fuldt og fast på, at den bedste integration er at komme i job. Hvis man ser på efterkommerne, så klarer kvinderne sig faktisk bedre end mændene. Det giver håb, synes jeg, siger Anja Daugaard.

Annonce

Praktikkerne det første, der ryger under corona

Vejle Kommunes arbejdsmarkedschef, Daniel Bomholt, fortæller, at man også fra jobcentrets side er er opmærksom på den større ledighed blandt kvinder i målgruppen.

Han tør kun gisne om, hvorfor det halter bagud med beskæftigelsen i netop dén gruppe.

- Noget af det, vi normalt bruger til at løfte den her målgruppe er praktikker, og det må vi jo bare sige er noget af det første, der forsvinder under corona. Vejles erhvervsliv er jo tungt på restauration og service, som er nogle af de brancher, vi typisk afsætter til. Så det kan måske  være en del af forklaringen, siger Daniel Bomholt.

Beskæftigelsesindsatsen i Vejle Kommune

I den senest opdaterede (2021) beskæftigelsesplan for 2020-23 sættes det som mål at øge andelen af flygtninge og familiesammenførte i job. Målet er, at Vejle Kommune skal være i top-20 i Danmark.

Arbejdsmarkedsudvalget i kommunen har besluttet fremadrettet at følge udviklingen månedligt.

Det er ambitionen, at beskæftigelsesindsatsen skal foregå ud fra et generelt fokus på virksomhedsrettede indsatser og tiltag.

Han fortæller, at kommunen har ansat "integrationsambassadører", som varetager kontakten mellem ledige blandt etniske minoriteter, jobcenter og arbejdsmarked.

- Det er værd at have med, at flygtninge og familiesammenførte hører under integrationsloven de første fem år, hvorefter de overgår til beskæftigelsesloven. Så det er ikke sikkert, at tallene er hundrede procent retvisende for indsatsen lige nu. Der kan være en forskydning.

Annonce

Mangler stadig at knække koden

Anja Daugaard vurderer, at de integrationsambassadører, kommunen har haft tilknyttet, ikke har været den håbede succes.

- Intentionerne har været der - bare ikke resultaterne, siger formanden.

Hun fremhæver, at noget tyder på, at det ikke er de kvinder, der er for nylig er kommet til landet, der trækker ned i statistikken: Det er snarere kvinder, der har haft ophold i Danmark i flere år, der ikke får job.

- Vi er nødt til at spørge os selv, om incitamentet er ikke stort nok? Eller er der andre faktorer såsom familiemønstre, forpligtelser i hjemmet eller social kontrol, der spiller ind?

Udvalgsformanden fremhæver, at den generelle beskæftigelsesfrekvens blandt indvandrere og efterkommere med ikke-vestlig oprindelse ifølge tal fra integrationsbarometer.dk i flere år har ligget på et fornuftigt niveau i Vejle Kommune. Mellem én og tre procent under landsgennemsnittet i de seneste fem målinger - og over flere sammenlignelige kommuner.

- Håbet er også, at det begynder at lysne lidt, når coronaen slipper sit greb. Hvis der er nogen steder i Danmark, hvor man har knækket koden til at få flere kvinder i målgruppen ud på arbejdsmarkedet, skal vi selvfølgelig også kigge den vej. I Vejle vil vi jo gerne ligge i top, og det vil vi også på det her område - for kvindernes skyld, siger hun.

På arbejdsmarkedsudvalgets møde i marts blev det besluttet, at man fremover vil holde fast i en månedlig orientering om udviklingen på området.

Annonce
VEJLE For abonnenter

Kommunen glæder sig: 'Vi skaber grønnere byrum' - men samtidig er en træmassakre i gang langs Fredericiavej: Læs hvordan det hænger sammen

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Sundhedschef forventer smittestigning efter ferien: 'Det er næsten uundgåeligt'

VEJLE For abonnenter

Hundeslagsmål mellem klubber: 'Vi vil ikke være uvenner med de andre,' siger den største af dem

Give

Grøn opvarmning til færre penge: Nem og billig fjernvarme er på vej til 200 boliger

Give

Olivia og Emma er klar: Så er sporene lagt til Lykkeliga i Give

Børkop

Børnene vælger den farligste løsning: Så nu bliver byens mest trafikerede vej hævet

Alarm 112 For abonnenter

Køretur blev dyr for forretning og 42-årig chauffør: Han overtrådte otte regler under fyrværkeri-transport

Erhverv

Handelsbanken skal sælges - og det vil også mærkes lokalt

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Børkop

Byrådet sagde ja til at bygge kommunens længste dige: Stor regning sendes videre til sommerhusejerne

Danmark

Forsvaret har i flere år kendt til massive forureninger uden at bremse dem - eksperter kritiserer manglende indgriben

Jelling

Skoleleder skulle passe brormands hund i efterårsferien: Ups, så var den stukket af, og så gik den vilde jagt...

Vejle Boldklub For abonnenter

Trods fremgangen i Brøndby; derfor ser det helt umuligt ud for VB

Egtved

Stort ønske om bybus i mindre by: 'Vi har mere brug for den end de rige i Bredballe'

Annonce