Annonce
Erhverv

Vejle Havn mistede millioner på bundlinjen sidste år

Vejle Havn kom ud af 2017 med et overskud på fem millioner kroner. Sidste år var overskuddet på 10 millioner kroner. Arkivfoto

Vejle Erhvervshavn gik fra 10 millioner i overskud til fem millioner i løbet af et år. Det var dog en del af den nye bestyrelses plan, fortæller havnedirektøren.

Vejle: Vejle Erhvervshavn kom ud af 2017 med et overskud, der var halvt så stort som året før. Alligevel betegner ledelsen årets resultat som "tilfredsstillende".

- Havnens resultat er mindre end sidste år, men det er stadig et flot resultat med et overskud på fem millioner kroner. Når vi betegner resultatet som tilfredsstillende, selvom det er en halvering i forhold til året før, hvor overskuddet var på 10 millioner, skyldes det dels, at Vejle Havn som kommunal selvstyrehavn ikke skal tjene flere penge end der skal bruges til driften og dels at faldet skyldes nogle tiltag, som vi mener styrker havnen fremadrettet, siger havnedirektør Knud Vang Nielsen.

Når vi betegner resultatet som tilfredsstillende, selvom det er en halvering i forhold til året før, hvor overskuddet var på 10 millioner, skyldes det dels, at Vejle Havn som kommunal selvstyrehavn ikke skal tjene flere penge end der skal bruges til driften og dels at faldet skyldes nogle tiltag, som vi mener styrker havnen fremadrettet

Havnedirektør Knud Vang Nielsen

Havnen er blevet billigere

Han peger blandt andet på, at den såkaldte garantiomsætningsfaktor for havnens virksomheder generelt er blevet sat ned.

Garantiomsætningsfaktoren er kort fortalt en afgift, virksomhederne på havnen skal betale, hvis de i løbet af året ikke når en bestemt omsætning.

Hvis eksempelvis en virksomhed betaler 100.000 kroner i husleje for sin plads i havnen og garantiomsætningsfaktoren er sat til to, betyder det, at virksomheden skal omsætte for 200.000 kroner. Gør den ikke det, skal virksomheden betale 200.000 kroner oveni huslejen på 100.000 kroner.

Hvis virksomheden når målet og omsætter for 200.000 kroner, skal den blot betale huslejen.

- Garantiomsætningsfaktoren er indført for at sikre, at det rent faktisk er aktive havnerelaterede virksomheder, der har plads på havnen og ikke bare nogen, der vil have en god udsigt. Faktoren har tidligere været forskellig fra lejer til lejer, og det får vi nu ryddet op i ved at harmonisere den, så den er ens for alle lejere - nemlig to. Det og en generel nedsættelse i prisen for at leje arealer på havnen er forklaringen på, at havnen kommer ud med et mindre overskud end sidste år, forklarer Knud Vang Nielsen.

Vejle har ikke været den billigste havn

På spørgsmålet om Vejle Havn tidligere har været for dyr for lejerne, svarer havnedirektøren:

- Vi har ikke været den billigste havn i hvert fald, men nu har vi fundet et niveau, som vi mener er passende og som mere ligner de andre danske erhvervshavnes, siger Knud Vang Nielsen.

Byrådet skal endelig godkende regnskab og årsrapport på det næste byrådsmøde 20. juni.

Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Møbelhus: Vejle har fået en Ilva

Annonce