Annonce
Erhverv

Vejle-hoteller ramt af internationalt hackerangreb: 'Lige nu aner jeg ikke, hvad og hvem der tjekker ind'

- Lige nu aner jeg ikke, hvem der tjekker ind, hvis jeg skal være hudløst ærlig, siger Charlotte Bladt, Hotel Bredehus. Arkivfoto: Vibeke Frost Oxholm
Et såkaldt ransomware-angreb, hvor hackere forlanger en løsesum mod at udlevere dekrypteringsnøgler, har ramt op mod 900 hoteller og kroer i flere lande. I Vejle-området er blandt andet Bredehus i Bredsten lagt ned - men gæsterne får både mad og tag over hovedet, skal vi hilse og sige.

Vejle: Onsdag formiddag i sidste uge tjekkede en ubehagelig mail ind i indbakken på Hotel Bredehus i Bredsten:

Virksomheden AK Techotel, der udbyder bookingsystemet Picasso, som hotellet benytter sig af, var blevet hacket i et såkaldt ransomware-angreb.


Annonce

Vi har fået at vide, at de prøver at isolere de servere, der ikke er hackede, og at den norske delikke skulle være ramt. De har har kigget 259 servere igennem for at se, om der er virus.

Charlotte Bladt, booking- og restaurantchef, Hotel Bredehus


Kort fortalt havde hackerne overtaget kontrollen med det store computersystem og forlangte penge for at give kontrollen tilbage til dets ejer.

Dermed gik en af hjørnestenene i hoteldriften onsdag morgen i sort - og al information om reservationer, selskaber og overblik over bookede og ledige værelser forsvandt, fortæller Charlotte Bladt, der er booking- og restaurantchef på Hotel Bredehus.

- Systemet har været lagt fuldstændig ned. Så meget, at de har skulle betale for dekrypteringsnøgler til at låse systemet op med, siger Charlotte Bladt.

- I sidste uge var vi så heldige, at jeg havde et nogenlunde overblik over, hvad og hvem der tjekkede ind, og lørdag havde vi et bryllup med alle værelser booket - som var til at huske. Lige nu aner jeg ikke, hvad der tjekker ind, hvis jeg skal være hudløst ærlig, siger hun og fortæller, at angrebet også har vanskeliggjort at tage imod betalinger.

-  Kassesystemet i restauranten kører over samme software. Heldigvis har jeg kunne tage Dankort og Mobilepay, men jeg har ikke kunne se, hvad jeg har solgt. Men jeg har ikke kunne tjekke hotelgæster eller sende regninger til firmaer for folk, der har sovet her, eller afregne for selskaber.

259 servere i Danmark og udland

Booking- og restaurantchefen har løbende fået opdateringer fra AK Techotel. Heriblandt, at angrebet skulle omfatte hoteller i Danmark, Sverige og Irland. Ifølge B.T. er i alt 900 hoteller og kroer i de tre lande ramt. I Danmark omfatter angrebet blandt andet 25 medlemmer af kæden Small Danish Hotels.

- Vi har fået at vide, at de prøver at isolere de servere, der ikke er hackede, og at den norske del ikke skulle være ramt. De har har kigget 259 servere igennem for at se, om der er virus, siger Charlotte Bladt.

- Meldingen er, at Picasso skulle være oppe igen sidst på ugen, siger booking- og restaurantchefen.

Avisen erfarer desuden, at også Vingsted Hotel & Konferencecenter skulle være ramt af ransomware-angrebet.

Både Vejle Center Hotel, Cabinn Vejle, Scandic Jacob Gade, BB Hotel, Hotel Hedegården, Best Western Torvehallerne og Haraldskær Sinatur oplyser, at de ikke er omfattet af hackerangrebet.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Fyret efter 15 år: Lokal el-virksomhed tilkendt erstatning fra AAB Vejle

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Fjerde strejkeudvidelse på fire uger bliver næppe den sidste: - Det vil kunne mærkes i Vejle, det er der slet ingen tvivl om

Jelling For abonnenter

Kan du spotte dem? Derfor er nyt kameralignende udstyr placeret i to befærdede områder

Alarm 112

Efterlysningen virkede: Mistænkt for røveriforsøg har meldt sig selv

Erhverv

Rikkes iværksætter-succes er blevet for stor til byen: Nu rykker hele produktionen til ny adresse

Erhverv For abonnenter

Svejsevirksomhed har vokseværk: Har oprettet ny afdeling og leder stadig efter folk

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv

Et helt elektrisk jubilæum: Midtjyllands Elektricitetsforsynings Selskab runder de 100 år

Børkop

Mariola og Bjarne har valgt det næstbedste, når de nu ikke har hund længere: De passer andres og har åbnet en legeplads kun for de firbenede

Sport

Mens du sov: Kajak-Emma klar til semifinale, dansk bryde-nedtur og ny verdensrekord

Vejle Boldklub

VB tester engelsk angriber med Premier League-kampe

Alarm 112 For abonnenter

Mobilhul forhindrer ambulancer i at sende hjertedata til hospitalet

Gamle dage

En mærkelig historie: Da oprøret brød ud på Bornholm, fik herregården ved Børkop ny ejer

Annonce