Annonce
Egtved

Vejle Kommune har købt Tørskind Grusgrav

Den berømte skulpturpark er et velbesøgt udflugtsmål både for lokale og turister. Vejle Kommune havde i forvejen vedligeholdelsespligt af området, nu ejer kommunen det også. Arkivfoto: Benny F. Nielsen

Naturstyrelsen har overdraget Tørskind Grusgrav til Vejle Kommune. Samtidig har kommunen opkøbt noget jord af grusgravens nærmeste nabo, så kommunen nu ejer hele området med den kendte skulpturpark.

Tørskind: De store landart-skulpturer i Tørskind Grusgrav er sikkert ligeglade med, at den tidligere grusgrav har fået ny ejer. Men det er Vejle Kommune bestemt ikke, for det er nemlig kommunen, der har købt den af Naturstyrelsen.

- Det er vi rigtig godt tilfredse med fra kommunens side. Vi har stor interesse i at bevare stedet, siger borgmester i Vejle Kommune Jens Ejner Christensen (V).

Købet er egentlig foranlediget af en henvendelse fra grusgravens nærmeste nabo. I sin tid blev noget af skulpturparken anlagt på et stykke af hans jord, men da han ønsker at sælge sin ejendom, tog han kontakt til kommunen i håb om at lave en aftale om, at kommunen kunne købe den berørte del af hans jord.

Vejle Kommune tog derfor kontakt til Naturstyrelsen, som ejede størstedelen af grusgraven.

- Naturstyrelsen havde ikke den store interesse i at beholde området, så her var man helt med på at overdrage det til os. Da vi i forvejen havde vedligehold af området, gav det rigtig god mening, at vi købte det, forklarer borgmesteren.

Annonce

Skulpturparken i Tørskind Grusgrav

Robert Jacobsen og Jean Clareboudts Landskabsskulptur i Tørskind Grusgrav blev officielt indviet af Hendes Majestæt Dronning Margrethe i 1991 og betragtes som en af de mest markante landsskabsskulpturer i verden.Skulpturparken er anlagt i den oprindelige grusgravs kratere og vejanlæg og giver udsigt til Vejle Ådal.I Danmark findes flere eksempler på landart, men ingen andre med så store forandringer af et industrielt område eller med så markante og monumentale skulpturer, som Jean Clareboudts og Robert Jacobsens i Tørskind Grusgrav.Landart er stadig aktuel hos samtidskunstnere, som på forskellig vis inddrager naturområder som materiale og del af deres kunstneriske udtryk.

Bruges til parkering

Herfra kunne Vejle Kommune selv gå i dialog med grusgravens nabo og lave en aftale det berørte stykke jord og dermed rette nogle skelgrænser til.

- Det er vi rigtig godt tilpasse med. Nu render gæster ikke længere rundt på en anden mands grund, når de bevæger sig rundt i skulpturparken, for nu ejer vi hele området og dermed er hele området offentligt tilgængeligt, lyder det fra borgmesteren.

Desuden har kommunen købt et mindre areal, som kan bruges til parkering, når der er mange besøgende i grusgraven på samme tid, eksempelvis i forbindelse med de ugentlige veteranbiltræf, der finder sted sommeren over.

Et lille engstykke har kommunen også købt i forlængende med Nybjerg Mølle-fredningen, som næsten rundt om Tørskind Grusgrav.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
VB

VB-træner: Vi skabte nok til at vinde

Annonce