Annonce
Vejle

Vejle Kommune kan være regeringens grønne redningsplanke

Marianne Raadshøj, Alternativet, Vejle. Privatfoto
Annonce

Læserbrev: Vores regering har som opgave at reducere den nationale CO2-udledning med 70 procent inden 2030. Konkret drejer det sig om 20 millioner ton, som man skal finde besparelser for.

Politikerne har på nuværende tidspunkt anvendt cirka halvdelen af forslagene fra deres idekatalog, hvilket har givet cirka fem millioner i besparelser. Altså mangler man stadig at finde 75 procent i reduktion, hvilket konkret er 15 millioner ton CO2.

Så politikerne må have hjælp, og vi må løfte i samlet flok. Det har mange virksomheder forstået alvoren af og er begyndt at handle på det. Et af de seneste eksempler er Velux, som har forpligtet sig til at blive CO2-neutral inden for de næste par årtier.

Det samme mønster ses hos flere og flere private, som eksempelvis begynder at spise mere plantebaseret, køber mere genbrug, kører i delebiler og begynder at finde alternativer til flyrejser.

Tilbage står kommunerne. De både kan og bør tage ansvar for at nå den nationale målsætning om at reducere 70 procent af vores samlede CO2-udledning inden 2030. Mange bække små, alt tæller.

Eksempelvis kunne man i kommunerne begynde med byggeriet, både kommunalt byggeri og med lokalplanerne. Gør det så klima-ambitiøst som overhovedet muligt. Gør det obligatorisk, at alt nybyggeri opsamler regnvand til toiletskyl, har jordvarme og solceller på taget, beløn på skattebilletten de byggerier, som anvender bæredygtige byggematerialer og genanvender, hvor det er muligt.

Tag så fat i den kollektive trafik, gør det attraktivt at tage bus og tog frem for bil. Lav flere ruter, som kører oftere, sæt billetprisen ned eller gør det helt gratis.


Gør det obligatorisk, at alt nybyggeri opsamler regnvand til toiletskyl, har jordvarme og solceller på taget.


Få flere til at cykle ved at nedlægge parkeringspladser, lave flere cykelstier og opsætte flere ladestationer til elcykler.

Gå videre med kosten. Mange bespises i kommunalt regi, men der er en udbredt bekymring for underernæring ved plantebaseret livsstil. Indsaml derfor viden om, hvad der skal til for at undgå både animalske produkter og fejlernæring og sæt det i værk.

Byggeri, transport og landbrug er nogle af de allerstørste udledere af CO2 og et sted, hvor kommunerne har indflydelse.

Start i vores egen naturskønne, store og progressive kommune og giv erfaringerne videre til landets øvrige kommuner . Ingen kan alt, herunder vores regering, men sammen er vi stærke.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Smittetrykket er fortsat bekymrende højt: Se de nyeste coronatal for Vejle her

Annonce